Romaner

Her er omtaler av romaner og feelgood-bøker, av både norske og utenlandske forfattere. Jeg leser nok mest krim, men er veldig glad for at jeg også får tilsendt en del bøker i denne sjangeren fra forlagene. Det er veldig deilig å få en avbrekk fra all krimmen innimellom - og jeg har oppdaget mange "skatter" i denne kategorien.

Bøkene er oppført i den rekkefølge som jeg har lest de - med de nyeste først.

ALLE OMTALTE ROMANER OG FEELGOOD
BOKOMTALE: Vi er ikke her for å ha det morsomt av Nina Lykke. Leseeksemplar fra Oktober

Vi er ikke her for å ha det morsomt

Knut var en gang stjerneforfatter, men nå er det lenge siden han har skrevet. Den første boken hans, Den Berømte Boken, er tyve år. To bøker kom senere, men nå har det gått syv år uten en eneste bok. Han sliter med å få det til. Plutselig mottar han en epost. Han er invitert til en panelsamtale på litteraturfestivalen på Lillehammer. Han takker ja til innbydelse, men det blir så klart ikke helt som han hadde tenkt.

"Vi er ikke her for å ha det morsomt", er tittelen på boka. Vi lesere derimot får en fornøyelig stund ved å lese denne boka. Vær oppmerksom på at det er en del seksuelle hentydninger i boka. Hvis du ikke bryr det om det, så byr boka på en god leseopplevelse.

BOKOMTALE: Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås. Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Men du ser ikke syk ut

Ragnhild var nettopp ferdig med en mastergrad i russisk da hun fikk kyssesyken, 23 år gammel. Tiden gikk, men hun ble ikke bedre. Det viste seg at hun hadde fått sykdommen ME. Hun møter stadig uvitende personer, og har fått mange rare kommentarer i likhet med andre som lever med ulike "usynlige" sykdommer. I boka skriver hun om sin sykdomsdebut samt kommentarer hun og andre har fått. Hun prøver også å tette noen kunnskapshull og tar bl.a. for seg forskjellen mellom kronisk utmattelse og ME, som mange oppfatter som det samme.

Denne boka kunne jeg ønske at hadde vært pensumbok i legestudiene. Ikke bare fordi den handler om ME, men også fordi mye at innholdet tar for seg hvor lite forståelse man kan bli møtt med når man lever med en såkalt usynlig sykdom, både blant helsevesenet og i samfunnet ellers.

BOKOMTALE: 100 umistelige ting av Lucy Dillon. Leseeksemplar fra Bazar

100 umistelige ting

En varm og oppmuntrende feelgood-roman om å gjøre en omstart i livet.

Hovedpersonen Gina har vært gjennom en tøff tid og nå ønsker hun en ny start. I beste Kondo-stil bestemmer hun seg for å forenkle livet ved å gi bort alt hun eier, bortsett fra 100 ting som betyr noe spesielt for henne. Men så snart hun gir bort noe, ser hun at noe nytt dukker opp. Hun selger en sykkel … og får en hund. Og når ektemannen forlater henne, tar det ikke lang tid før hun blir forelsket igjen. Hun oppdager at når du har mistet nesten alt, forstår du hva som er viktig. Men spørsmålet er om det noen gang er det du forventer? 100 umistelige ting er en samtidshistorie det er lett å kjenne seg igjen i et univers som man ønsker å være en del av.

BOKOMTALE: Skjønnhet for aske av Cecilia Samartin. Leseeksemplar fra Juritzen

Skjønnhet for aske

Denne fortellingen vil være med deg lenge, skriver forlaget. Og det har de helt rett i. Dette er en historie som gir inntrykk.

På landsbygda i Moldova er 19 år gamle Ines i ferd med å forberede bryllupet sitt når hun brutalt blir kidnappet og revet bort fra sin elskede familie. I en meksikansk småby opplever 15 år gamle Karla at moren forlater henne og hun blir forført av en farlig sjarmerende mann. Lille Sammy fra Ohio i USA drømmer om et par rosa tøysko og mat til katten sin. Når stefaren misbruker henne, flykter hun – og barndommen er brått revet bort.

Alene og redde møtes disse tre jentene i neonbyen Las Vegas, hvor de kastes inn i en mørk og uhyggelige verden.

BOKOMTALE: To søstre av Åsne Seierstad. Leseeksemplar fra Kagge

To Søstre

Historien om to ungjenter fra Bærum som reiser til Syria og en desperat far som forsøker å finne dem.

En oktoberdag i 2013 kommer ikke de to tenåringsjentene, Ayan og Leila, hjem til vanlig tid. Senere på kvelden kommer sjokkmeldingen: De er på vei til Syria. På jakt etter døtrene tar faren seg inn i det borgerkrigsherjede landet, en reise som skal føre ham inn i områder kontrollert av Den islamske staten (IS).

Dette er bare starten. I To søstre går Åsne Seierstad, den bestselgende og kritikerroste forfatteren av Bokhandleren i Kabul og En av oss, løs på et av de viktigste og mest kompliserte spørsmål i vår tid. Hvorfor radikaliseres muslimsk ungdom oppvokst i Vesten? Hva førte de to søstrene fra Kolsås til Kalifatet? Hvem er Ayan og Leila? 

Tilfeldig artikkel:

Julehefter 2019

Julehefter 2019

Det finnes julehefter i hopetall, og de har allerede vært på plass i butikkhyllene noen uker. Her kommer en liten oversikt over noen utvalgte. Jeg har ikke vurdert heftene som jeg har lest opp mot hverandre, bare gitt de en generell omtale.

Når du er klar for en liten pause i førjulstresset, anbefaler jeg å kjøpe inn noen julehefter, lage deg en kopp te og kose deg med et blad eller to.

Alle heftene har jeg kjøpt i dagligvarebutikk.

 

Option:

Blondie

Blondie er morsomt. Blondie og Dagobert lever et amerikansk A4-liv, og har hunden Daisy. Serien er alltid litt på grensen til vanlige ting, bare litt overdrevet. Blondies Jul har denne gangen mange striper med hunden Daisy og valpene. Ikke så mye jul, men som vanlig et morsomt blad.


Donald Duck

Gode og tradisjonell tegneserie om Donald og guttene. Ikke spesielt mye jul, men Donald er alltid gøy.


Fiinbeck og Fia

Fiinbeck og Fia har lang tradisjon i Norge. Tegneserien er en morsom sattire over det amerikanske oppkomlingssamfunnet. Som julehefte har Fiinbeck og Fia lang tradisjon. Det har blitt gitt ut 88 hefter.

Det er ikke spesielt mye jul her, men likevel mange morsomme striper. Ikke minst er det mange morsomme navn på venner av Fiinbeck og Fia.


Knoll og Tott

Knoll og Tott figurerer hvert år i to julehefter; Knoll og Tott og Kapteinens jul. Dette heftet av Knoll og Tott er julehefte nummer 107 i Norge. Det er de samme figurene som går igjen; Knoll, Tott, Tuppen og Fredrik, samt de voksne; Herr og fru Vom, megler Smekk og frøken Spjåk i tillegg til diverse lokale innfødte ledet av en konge.

Årets julehefte inneholder klassikere fra 1942.  Det er ikke spesielt mye juleinnslag, men Knoll og Tott er uansett alltid gøy med de uendelig mange rampestrekene de finner på.


Kollektivet

Kollektivet er etvmorsomt, litt utradisjonelt julehefte om en rocker som midt i førjulstiden blir sendt inn i en parallell verden. Her får han får noen aha-opplevelser. Morsom julehistorie.


Jul på Skaugum

Dette var nytt - og veldig artig. Her er juleparodi på hele kongefamilien. Kanskje du også klarer å løse Konge-kryssordet?


Jul på utedassen

Morsomt og utradisjonelt julehefte for voksne. Her er både vitser, funfacts og tegneserier med voksen humor.


Lunch

Kjell er en artig fyr med mange rare idéer. Her jobber han hardt med å sette opp et julespill på jobb, men som vanlig blir ikke alle idéene hans så vellykket.


Nemi

Nemi er en artig, sjarmerende, sortkledd og øldrikkende gother med sans for heavy metal. Dette er en veldig populær tegneserie.


Ren poesi

Dette er et litt annerledes julehefte, og ikke med tegneseriestriper som de andre. Her får du små historier og dikt. Dette passer bedre for voksne. Fullspekket med masse julestemning.


Walt Disney's julehefte

Walt Disney er jo jul! I dette heftet er hakkespettene ute i naturen, og i en annen hsitorie feirer Donald og guttene jul til fjells hvor Donald sliter med å tak i et ekte juletre. Dumbo og julemysteriet er også en av historiene. Jack og Gus fra Askepott er også med i heftet. Sist ut er Petter Smart som forsvarer juletradisjonene om gammeldags hygge.

Et ok julehefte, men jeg savner de gode gamle julehistoriene med Donald og guttene.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips

Les mer …

Kopirett © 2020. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.