Skip to main content

Felles aktiviteter med barna

  • Anne Lise Johannessen

Nå som påsken står for døren er det kanskje lurt å tenke på hvordan en best skal utnytte ferien med ungene enten den skal tilbringes hjemme eller på fjellet.

Etter et tiår der det har vært godt med plass i skiløyper og ellers i naturen, har mange familier igjen fått øynene opp. Utviklingen går mer og mer i retning av at voksne igjen ser at det kan være hyggelig å ta med barna ut i naturen.

 

Klær og utstyr
Etter en uke på fjellet med voksne og barn får en nye erfaringer med hensyn til klær og utstyr, hva som er lurt og nødvendig å ha med og hva en ikke trenger å legge vekt på.

Ikke kjøp deg blakk på flott utstyr og klær for å være en uke på fjellet eller i en alpinbakke. Barna vokser så fort at utstyret mest sannsynlig vil være for lite til neste år. Men det er viktig å ha riktige klær og utstyr. Hvis ungene fryser eller skoene er for trange, vil ferien garantert ikke bli vellykket. Prøv heller å låne eller bytt med venner og kjente. Har du liten erfaring er det lurt å spørre andre om hva som er lurt å ta med. Feil klær og utstyr er ofte med på å gjøre en potensiell flott opplevelse i naturen til et mareritt.

 

Det sosiale og motivasjon
En blir kjent med sine egne barn på en annen måte når utfordringene blir annerledes enn det vi er vant til hjemme. Hvordan klarer småen seg i skiløypa når planen er å gå 5 km? Blir han sur og grinete med det resultat at mor eller far ikke klarer å nyte en ellers fantastisk dag? Eller kan foreldre og barn kose seg sammen om en vakker dag. Lar du deg inspirere eller psyke ned av at andre er flinkere og bedre enn deg og dine i skibakken eller skisporet.

Ikke legg ut på lengre turer enn barna kan makte. Hvis vennegjengen har forskjellig kondisjon, kan det være lurt at ikke alle har de samme målene. Noen vil kanskje gå kjempelangt, mens andre vil nøye seg med en kort tur. Respekter hverandre og motiver ungene og hverandre snarere enn å true og presse. Det vil bare føre til krangling og at en ellers fin tur kan bli spolert.

 


Grenser og toleranse
En blir også kjent med barnas venner når en lever tett innpå hverandre i flere dager. Orker de voksne særhetene hos sine venners barn eller vil de irritere seg grønn over at jenta på 8 år får spesiell mat når du er mest opptatt at din egen datter skal lære seg å spise den maten som blir servert.

Hold på dine grenser over dine barn og la dine venner ha sine grenser overfor sine. Ikke la deg manipulere av dine barn til å gi etter fordi andres barn har andre vaner og grenser. De voksne kan også bli enige om enkle kjøreregler før ferien for å unngå de største konfliktene. Samtidig er det ingen barn som har vondt av litt slakkere og annerledes grenser og vaner i feriene.

Utfordringene står i kø, hvem liker hva å spise? Skal vi holde oss til spaghetti, taco og pizza eller skal det være lapskaus og husmannskost? Det kommer tydelig fram hvilke vaner den enkelte familie har lagt seg til.

 


Ta vare på gledene
Ta vare på gledene ved å ha anledning til endelig å ha tid til hverandre og ungene. Sørg for at alle får sine behov tilfredsstilt slik at ikke mor og barn må følge far på 3 mil lange skiturer eller stå i slalåmbakken i 10 timer i strekk. Hvis jenta på 12 heller har lyst til å lese i en bok eller sole seg, må det respekteres av de andre. Ved at hele familien er ute i frisk luft hele dagen er de aller fleste like trette og slitne på kvelden. Det er ofte fint å oppdage at familien endelig har samme dagsrytme.

Sørg altså for å ha riktig utstyr til det dere skal gjøre uten at det trenger å koste skjorta. Respekter hverandres ulikheter og sørg for at alle er på ferie.

 

God ferie!