Skip to main content

Fruktfest

  • Anne Lise Johannessen

Hvis du kutter opp frukten vil du se at alle spiser dobbelt så mye. Det smaker deilig og det er godt å knaske på. Beregn omtrent 200 g eller 6-8 biter per person når du skal servere frukt eller grønnsaker oppkuttet som snacks.

Behold skallet på, da er det lettere og rensligere å spise med fingrene. Vil du servere uten skall, kan det være lurt med gaffel eller små pinner.

Epledeler får du kjøpt i en kjøkkenbutikk, Ikea eller i din dagligvarebutikk

Hvor mange biter blir det og hvordan bør jeg kutte opp frukten?

1 kg appelsiner = 32-40 båter med skall

1 kg kiwi = 40 båter med skall

1 kg banan = 28 biter (hver banan i 2-3 deler med skall)

1 kg druer = 100 stk, hele

1 kg epler = 64 båter uten kjerne

1 kg melon = 30-35 trekantbiter med skall

1 kg honningmelon = 35 trekantbiter med skall

1 ananas (ca 1 kg) = 30 biter uten skall eller trekantbiter med skall

Mango - i båter med skall eller terninger uten skall og med cocktailpinne (se bildet)

Pasjonsfrukt - del i to

Jordbær - hele

Stjernefrukt - skiver

Physalis - hele

Litchi - med skallet på (spises uten skall og stein)

Ferske dadler - hele

Ferske fiken - del i to

Papaya - i båter med skall eller terninger uten skall og med cocktailpinne (se bildet av mango)


Tips:

  • Kutter du opp epler? Prøv en epledeler, den tar bort kjernen og deler eplet i båter.
  • Når du kutter opp epler eller pærer kan du legge dem i litt sitronvann, så unngår du at fruktkjøttet blir brunt.
  • Når du deler opp en ananas, skal du skjære bort den litt stivere kjernen i midten.
  • Fersk ananas kan virke mageregulerende på noen og er derfor ypperlig som dessert etter en tung middag.
  • Slik kutter du opp mango (se bildet): Stenen er flat, så du skal skjære på hver side av den slik at du får to halvdeler. Deretter ruter du opp fruktkjøttet i hver halvdel og vrenger skallet bakover.
  • Når du kutter opp en melon med steiner bør du dele den i to og fjerne steinene med en skje før du skjærer den opp.
  • Vasket og revet lime- eller sitronskall er deilig over oppskåret frukt, i fruktsalat eller i en varm dessertwok.
  • Til barna kan man også dandere figurer av frukt på en tallerken.
  • Hva med å lage et fruktspyd av den oppkuttede frukten? Delikat, dekorativt og godt.
  • Skjær frukt og grønnsaker (for eksempel melon, jordbær, kålrot, agurk) i tynne skiver og klipp skivene slik at de ligner på fisker, krokodiller eller haier. Ha fiskene i en "akvariebolle" med kaldt vann. Fest en fiskekrok av ståltråd i enden av et snøre og la barna prøve fiskelykken. Disse fiskene kan spises rå!

  • Papaya blir ekstra frisk på smak hvis du presser noen dråper lime eller sitron over den.


Dipp til frukt:

  • Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel. Rør godt og dypp eplebåtene oppi.
  • Dypp frukt i litt smeltet sjokolade og server med cocktailpinner.
  • Jordbær som fruktkonfekt? Dypp jordbæret halvveis i sjokolade og legg på en tynn stripe melisglasur.
  • Hva med mascarponeost blandet med litt melis som dipp til frukt?
  • Har du lyst på en litt søt dipp til frukten, kan ekte honning være et alternativ.

 

Kilde: frukt.no