Skip to main content

På åstedet - Jakten på bevisene

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Eva B. Ragde og Trude Teige
Leseeksemplar fra Aschehoug

Hva foregår inni hodet på en kriminaltekniker når hun går inn på et åsted der det er begått et grusomt drap? Hvordan takler hun synet og luktene, er spørsmålene boka åpner med, og det kan du få svar på i denne boka. Her beskrives seks virkelige saker og hvordan disse har blitt etterforsket. Alle sakene er ferdig behandlet i rettssystemet.

Vi er innom ulike saker, både drap og voldtekt, og også ranet av Postens verdisentral i 2003, og bomben som gikk av i regjeringskvartalet i 2011.

 

Forlaget skriver:
Hvorfor står stolen slik? Er blodsporene fra liket eller drapsmannen? Hørte virkelig ikke naboen skrikene til barnet? Utallige spørsmål må besvares når en forbrytelse skal oppklares.

Nitid arbeid og tålmodighet danner rammen for Eva B. Ragdes jobb som en av Norges fremste kriminalteknikere. Her forteller hun detaljert om arbeidet sitt når hun kommer til et åsted - om det er et brutalt drap eller et terrorangrep som under 22. juli der hun med bevitnet grusomhetene på nært hold.

Sammen med krimforfatteren Trude Teige tar Eva B. Ragde med oss inn i rystende saker som på hver sin måte kaster lys over hele spekteret av oppgavene hun må forholde seg til når en forbrytelse er blitt begått, og hvordan hun klarer å håndtere det grufulle som menneske. Virkeligheten er ikke for de med svake hjerter.

Politiet står uten tekniske spor etter et av de mest mest bestialske som er begått her i landet. To dråper blod skal vise seg å være viktige.

Ranet av Postens verdisentral i Oslo sjokkerte selv de mest garvede etterforskerne. Sporene fra Oslo var med på å felle to av Norges mest kjente kriminelle etter NOKAS-ranet.

En ung mann kommer hjem om natten og finner samboeren drept. På magen hennes er det et mønster i blod.

Forfatter: Eva B. Ragde og Trude Teige
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 223
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Dette er en true-crime-bok. Denne sjangeren er det ikke så ofte at jeg leser, men det tror jeg at jeg må gjøre oftere, for denne boka var kjempeinteressant! Du får være med  i "kulissene" når kriminalteknikerne gjør jobben sin med å finne spor etter gjerningsmannen, og se sammenheng mellom saker.

Som vi også kan lese i boka, skal man ikke undervurdere betydningen av å ha en tillitsfull boxer når man trenger å roe ned etter en vanskelig dag ;) Anbefaler denne boka til alle krimelskere som har lyst til å lese en litt annerledes historie enn det man får i romanene.Om forfatteren:
Eva B. Ragde (f.1963) er kriminaltekniker og mottok Politiforums ærespris i 2017.

Trude Teige (f. 1960) har gitt ut ni romaner og to sakprosabøker. Teige er utdannet oversetter og journalist og har jobbet som politisk reporter, nyhetsanker og programleder i TV2. Hun debuterte i 2002 med den historiske romanen Havet syng. Oppfølgeren Lene seg mot vinden kom to år senere.

Teige har til nå skrevet seks populære krimromaner om TV-journalisten Kajsa Coren, alle har vunnet mange lesere: Noen vet (2009), En hjelpende hånd (2010), Svik (2012), Jenta som sluttet å snakke (2014), Pasienten (2017) og Aldri tilgi (2019). Til sammen har bøkene om Kajsa Coren solgt i mer enn 160 000 eksemplarer. Flere av Teiges bøker er nominert til Bokhandlerprisen og solgt til flere land. Pasienten ble også nominert til Rivertonprisen.

Den historiske romanen, Mormor danset i regnet fra 2015, handler om en norsk kvinne som gifter seg med en tysk soldat i 1945. Boka er inspirert av faktiske personer og hendelser, og er solgt i over 60.000 eksemplarer. Forlag i flere land har kjøpt boken og den ble også nominert til Bokhandlerprisen.

Høsten 2020 er hun aktuell med dokumentarboka På åstedet sammen med kriminaltekniker Eva B. Ragde. Den handler om saker som Ragde har vært med på å oppklare gjennom den kriminaltekniske etterforskningen, og forfatterne forteller hva som skjedde før, under og etter alvorlige forbrytelser.

Trude Teige er president i Rivertonklubben.

 

Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips

- Krimbøker

-
Lesetips for bokelskere

- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene

 Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør leseeksemplarer fra forlag merkes med reklame. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka kan ikke videreselges i ettertid.

 

Aschehoug