Skip to main content

Dronningland

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Eva Fretheim
Leseeksemplar fra Tiden

Historien starter med at May-Britt dør i en bilulykke. Politietterforsker Vigdis Malmstrøm jobber med saken, og oppdager at det er noe som ser merkelig ut. Er det virkelig en ulykke?

Vi blir også kjent med Unn Hansen. Hun bor på en gård hjemme hos de to brødrene Jonny og Jarle. Guttene driver et bilverksted, og Unn tar seg av huset. Hun er også birøkter og har flere bikuber inne i skogen ved gården. Og jammen dukker det ikke opp et lik også.

I tillegg til å være en krimbok, er det også flettet inn temaer som utenforskap, det å høre til, sjalusi og hevn.

Forfriskende krimdebut som får pluss for å skille seg ut blant de "vanlige" krimbøkene, en slags "bygdekrim". Man ser for seg livet i bygda, og med fine beskrivelser av jobben som birøkter.

Persongalleriet er passe stort og oversiktelig. Jeg slet likevel litt i starten slet jeg litt med "å få tak i" personene, men det går seg fint til utover i handlingen. Dessuten er det nok lagt opp til en litt diffus start.

Historien har et lett og bra språk. Plottet er fint bygget opp, og kamuflert. Her klarte jeg ikke å avsløre noe på forhånd, selv om jeg stadig hadde mine mistanker.

Håper forfatteren skriver flere bøker hvor hun kan spinne videre på livet til Unn.

Terningkast: 4/5

Forfatter: Eva Fretheim
Forlag: Tiden
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 292
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

En bil har kjørt inn i en fjellvegg. Bak rattet sitter en 42 år gammel kvinne. Død.

Etter hvert som nyheten om dødsfallet sprer seg i bygda, blir det klart for politietterforsker Vigdis Malmstrøm at noe ikke stemmer. Skadene på bilen burde ha vært større. Det er ingen bremsespor på veien. Og veska, den ligger i baksetet – som om det har vært en passasjer med i ulykkesbilen.

Samtidig brer uroen seg på gården til brødrene Jonny og Jarle Svartskog. Hvordan skal det gå med bilene de kjøper og selger når politiet banker på? Hvem er egentlig Unn Hansen, som holder til på gården, som driver birøkt i skogen, og som ingen vet hvor kommer fra? Og hva skjedde egentlig den sommerdagen for to år siden, da ei nitten år gammel jente forsvant sporløst fra bygda?

Mens Vigdis gjør det hun kan for å nøste opp i de stadig mer innviklede trådene, glir våren over i trykkende sommervarme. Og i skogen summer biene, på oppdrag for dronningen. Uten henne har de ingen sjanse.

Med Dronningland har Eva Fretheim skrevet en krimroman utenom det vanlige. I et elegant, fortettet språk fortelles en historie om sjalusi, hevn, begjær og løgn – og om dronningers uunngåelige skifte.Om forfatteren:

Eva Fretheim (f. 1967) vokste opp i Bærum, er bosatt på Jeløy i Moss og jobber som journalist. Hun har master i journalistikk og har tidligere gitt ut romanen Rosa sukkerspinn. Dronningland er hennes debut som krimforfatter.

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokomtalen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag.

Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken jeg får og hvilket tidspunkt jeg vil lese den. Dessuten velger jeg selv om (og hvor) jeg vil dele omtalen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeskemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne omtale en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive omtalen. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje

 

 Rene bokgrupper:

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Gyldendal