Skip to main content

Perfect Day

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Romy Hausmann
Forhåndseksemplar fra Cappelen Damm

Ann lever et fint liv sammen med faren etter at moren døde. Forholdet dem imellom er veldig bra, og han gjør alt for henne. En kveld sitter de å venter på at pizzabudet skal komme med pizzaen de har bestilt. På musikkanlegget spilles "Perfect Day" av Lou Reed. Plutselig farer døra opp, og inn stormer politiet som arresterer faren. Han er mistenkt for å stå bak drap på en rekke unge jenter.

Gjerningsmannen går under kallenavnet "Sløyfe-morderen". Ann vet at de har anholdt feil person, og hun går inn for å løse saken, sammen med barndomsvenninnen Eva, og den nye vennen Jakob. Dette fører henne inn i noen farlige situasjoner.

Fin psykologisk thriller som gir en litt ubehagelig snikende følelse når man leser, iallefall fikk jeg det. Hvis det er greit å bruke det engelske ordet "pageturner", så synes jeg at denne boka fortjener det.

Forfatteren er god, og man blir lett lurt. Jeg var flere ganger sikker på løsningen, men fasiten kom til slutt som en overraskelse.

Det er mange tråder å holde fast i her, så den kan nok føles litt tung å lese for noen, likevel synes jeg for min del at leseflyten går fint. Kanskje noen av kapitlene kunne vært litt kortere?

Det skal sies at psykologiske thrillere er min favorittsjanger. Har var jeg litt usikker på om det i avsnittet over skulle gi et trekk i karakteren, men nei. Jeg liker godt boka, og det blir en femmer.

Terningkast: 5

Forfatter: Romy Hausmann
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 299
Format: Pocket
Originaltittel: Perfect Day
Oversatt av: Rune R. Moen
Kilde: Forhåndseksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Jenter på mellom seks og ti år har forsvunnet over en periode på fjorten år. Røde bånd viser politiet veien til likene deres. Men ingen har klart å finne spor etter gjerningsmannen. En kveld blir den internasjonalt anerkjente filosofiprofessoren og antropologen Walter Lesniak arrestert mens datteren Ann er til stede. Tiltalen lyder: drap på ti unge jenter.

«Professor Tod» er overskriften i tabloidpressen. Men datteren Ann er fast bestemt på å bevise farens uskyld - og dermed begynner en reise inn i menneskesjelens mørkeste rom ...


Om forfatteren:

Romy Hausmann fikk en eventyrlig start på forfatterkarrieren med Elskede barn, en rørende og rystende psykologisk thriller. Romanen ble en sjelden suksess i hjemlandet Tyskland i 2019, der den føk inn på bestselgerlista og ble liggende i 45 uker. Så langt er bokrettighetene solgt til 19 land, og filmopsjonen er solgt. Elskede barn har fått glimrende kritikker i Tyskland og USA, der den ble lansert sommeren 2020. Norske anmeldelere har også svært begeistret.

Romy Hausmann ble født i tidligere DDR i 1981. Bare 24 år gammel ble hun sjefredaktør for en TV-produksjonsselskap i München. Da sønnen hennes ble født, valgte hun å ta frilansjobber for TV. Gjennom jobben møtte hun en rekke mennesker med sterke historier hun har formidlet: historier om vold i hjemmet, flyktninger og forsømte barn. Hun skriver regelmessig for bloggen www.mymonk.de. Romy Hausmann bor sammen med familien i en bortgjemt hytte i nærheten fra Stuttgart.

 


Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 



Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 



Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Cappelen Damm