Berge

  • Anne Lise Johannessen
: BOKOMTALE: Berge av Jan Kjærstad. Leseeksemplar fra Aschehoug

En augustdag i 2008 blir Ap-nestoren Arve Storefjeld og flere i familien hans funnet drept i hytta ved Blankvann i Nordmarka. Fem mennesker med strupene skåret over. Alle går ut fra at terrorister står bak ugjerningen.

Journalist Ine Wang har følt seg akterutseilt i den siste tiden. Men drapene på Storefjeld-familien endrer alt.

Tingrettsdommer Peter Malm lever et tilbaketrukket liv og sysler med sine små prosjekter på fritiden. Det siste han ønsker er å få oppmerksomhet på grunn av denne saken.

I flere lykkelige år var Nicolai Berge kjæreste med Gry, Arve Storefjelds datter. Så gjorde hun det slutt. Nå er hun død.

Det usannsynlige skjer i verden, igjen og igjen. Allikevel er vi aldri forberedt. Berge er en historie om en grufull hendelse, fortalt i tre deler, fra tre ulike synsvinkler: En journalist, en dommer, en eks-kjæreste.

Berge er en roman som ikke handler om 22. juli, men som ikke kunne vært skrevet uten 22. juli.


Forfatter: Jan Kjærstad
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 379
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Jeg synes det var en litt tung start på denne boka, men det kan ha vært den dårlige formen min på det tidspunktet som gjorde det. Plutselig litt lenger inn i handlingen begynte boka å fange min interesse og beholdt den resten av sidene. Nå synes jeg den var veldig spennende og vanskelig å legge fra seg.

Historien er velskrevet og skiller seg ut på den måten at den er oppdelt med tre ulike fortellerstemmer som alle forteller sin versjon av historien. Det er en artig vri. Ellers er selve historien et veldig aktuelt tema som på mange måter minner om terroren som Norge ble rammet av 22. juli 2011.

Boka anbefales!


Om forfatteren:
Jan Kjærstad (født 1953) er regnet som en av Nordens fremste forfattere, først og fremst på grunn av sine nyskapende romaner. Kjærstad har embetseksamen i teologi og debuterte i 1980 med novellesamlingen "Kloden dreier stille rundt".

I tillegg til sine romaner har han skrevet billedbøker og essaysamlingene "Menneskets matrise" (1989), "Menneskets felt" (1997), "Menneskets nett" (2004) og "Menneskets vidde" (2013). I 1984 mottok han Kritikerprisen, i 1993 Aschehougprisen, i 1998 den høythengende Henrich Steffens-prisen, i 2000 Doblougprisen og i 2013 Det Norske Akademiets pris til minne om Thorleif Dahl. Trilogien om Jonas Wergeland - "Forføreren", "Erobreren", "Oppdageren" - ble fullført i 1999, og den siste innbrakte ham Nordisk Råds Litteraturpris. Hans siste romaner er "Tegn til kjærlighet" (2002), "Kongen av Europa" (2005), "Jeg er brødrene Walker" (2008), "Normans område" (2011) og "Slekters gang" (2015).

Kjærstads bøker er oversatt til en rekke språk.

 

Kopirett © 2020. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.