Skip to main content

Kok & stek

  • Anne Lise Johannessen
Leseeksemplar fra Gursli Berg

 

Kok & stek viser hvordan du får et perfekt resultat når du varmebehandler grønnsaker, frukt, fisk og kjøtt. Det er mange måter å koke og steke på, og her får vi presentert de viktigste prosessene for et vellykket resultat: Koking, posjering, blansjering, confitering, sous vide, pannesteking, braisering, ovnsteking, grilling og fritering.

Hva skal til for at fisken får en gyllen brunfarge, samtidig som den er mør og saftig? Hvordan tilberede biffen uten at den blir uttørket og smakløs? Hva gjør du når du vil steke lammesteken eller oksekjøttet i ovnen i mange timer? Hvordan beholde grønnsakene friske og fargerike, selv etter en omgang i gryten? I tillegg til teknikker og forklaringer på grunnleggende framgangsmåter, inneholder boka oppskrifter på retter av alle slag. Her er det enkle framgangsmåter som gjør at du selv blir stjernen på kjøkkenet. Så enkelt, og så smakfullt!

Kok & Stek er i grunnen en komplett kokebok. Kan du det som står her, klarer du deg glimrende både i hverdagen og når det kalles til fest. Dette er kokeboka du selv ønsker deg, og drømmegaven til alle som er glad i å lage god mat! 


Forlag: Gursli Berg
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 285
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Tenk deg at du er invitert bort på middag. På menyen står det biff. Du gleder deg til å få en mør og god biff med deilig tilbehør. Det du får er en biff som er stekt ihjel, og knapt kan tygges. Sikkert ingen hyggelig opplevelse hverken for gjest eller vertskap. Med denne boka unngår du å gå i denne fella.

Her får du oversikt over de viktigkste teknikkene for hvordan du steker og koker forskjellige råvarer.

Flott oppslagsbok som er nyttig å ha i kjøkkenhylla enten du for det meste steker biff, eller om du vil imponere med både enklere og mer avanserte retter. Vet du forresten hvor mange grader man bør varmebehandle en svinenakke på for å få den perfekt - eller hvor lenge karamellpuddingen bør stå i stekeoven?

Bakerst i boka er det et kapittel med masse deilig tilbehør.


Om Kulinarisk Akademi:
Espen Vesterdal Larsen er utdannet både kokk og konditor. Han var med i kokkelandslaget i 1998–2008 og har utallige medaljer fra konkurranser med laget. Han avsluttet sin periode med olympisk gull i 2008. Jostein Medhus, utdannet kokk, var kaptein på Det norske kokkelandslaget i 2009–10, og fra 2011 har han vært manager for både junior- og seniorlandslaget. I 2012 ledet han landslaget til sølv i OL. Han har vært kjøkkensjef ved flere anerkjente restauranter, blant annet Oro og Renaa. Begge er mat- og drikkefaglige rådgivere på Kulinarisk Akademi. 

Kulinarisk Akademi i Oslo huser noen av Norges beste kokker. De holder kurs for proffer og amatører og vet hvordan de skal lære bort sine kunster på en pedagogisk god måte.

Rettene og framgangsmåten er ledsaget av fristende bilder, tatt av en av Norges beste matfotografer, Paul Paiewonsky. Han har tatt bilder til flere bøker, som Saus & Kraft (Kulinarisk Akademi, 2014),  Italia. En matsafari (Jon Berg, 2016) og Iskremfabrikken (Jan og Eyvind Hellstrøm, 2011). Paul Paiewonsky var tidligere pressefotograf i VG.

 

Se også:

 

Gursli Berg