Kongonotatene

Forfatter: Nikolaj Frobenius
Leseeksemplar fra Gyldendal

En forfatter tar på seg et oppdrag fra en spillefilmprodusent og reiser til Kongo for å skrive et manus om de to dødsdømte norske fangene Tjostolv Moland og Joshua French. I militærfengselet i Kinshasa presenterer de to han for den «brutale og sanne historien» om hva som egentlig skjedde da sjåføren deres ble skutt og drept på en jungelvei i Øst-Kongo i 2009. Men kan forfatteren stole på «sannheten»? Var de to eks-soldatene oppriktige, eller dekket deres fortelling over noe annet og mer betent?

Basert på virkelige hendelser er Kongonotatene en roman om et land i krise og om en sannhetsforståelse i sammenbrudd. Forfatteren strever med å finne ut av hva han kan tro på i Kongo, men langsomt avdekkes likevel en mørkere og mer brutal virkelighet som også kommer til å påvirke forfatterens eget liv, hans forståelse av sin egen bakgrunn, og den rollen han prøver å innta som skrivende menneske i spennet mellom diktning og tvilsomme sannheter.

 

Forfatter: Nikolaj Frobenius
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 304
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:

Her får du i tillegg til historien i Kongo også en innblikk i forfatterens liv. Forfatteren dro til Kongo for å skrive en historie til en film om Moland og French. Han endte til slutt med å trekke seg fra oppdraget og istedenfor skrive sin egen bok. Resultatet ble en fin bok som gir en god leseopplevelse. 

Innholdsmessig er kanskje det meste kjent, iallefall for dere som har lest boken 'Dødsdømt i Kongo', skrevet av moren til Joshua French. Likevel anbefaler jeg denne boka, da det vinkles på en annen måte. 


Om forfatteren:
Nikolaj Frobenius er født i Oslo i 1965. Han debuterte i 1986 med dikt- og tekstsamlingen Virvl.

Sitt store gjennombrudd også internasjonalt fikk han i 1996 med romanen Latours katalog, og bøkene hans er oversatt til en lang rekke språk.

Frobenius er utdannet ved filmlinjen på The London Institute og har skrevet flere filmmanuskripter, blant annet thrilleren Insomnia (1997), som senere ble nyinnspilt i Hollywood. Han skrev også manuset til filmen Sønner av Norge (2011), som bygger på hans egen roman Teori og praksis. I 2003 ble hans skuespill Mikromani oppført på Nationaltheatret.

Frobenius var redaktør for tidsskriftet Vinduet i perioden 1998–2001 og var 2005–2008 langfilmkonsulent i Norsk Filmfond.

 

Gyldendal