Den store styrkeprøven3

  • Anne Lise Johannessen

For noen år siden ble sønnen og meg "bitt av sykkelbasillen". Og sykle var gøy, og det ble stadig nye løyper og lengre strekninger. Vi fant stadig noen runder som vi ville sykle, men den lengste turen var på to mil. Svaret var alltid svaret nei når vi spurte om du ville være med. Sykling var et ork, det var en kjedelig aktivitet, og tomils-turen var iallefall uaktuelt. Etterhvert ble også en nevø ble også engasjert og var med oss på noen turer. Etterhvert ble også du med på små "søndagsturer".

Jeg måtte etterhvert trappe ned pga ryggproblemer, men dine turer ble bare hyppigere og lengre. For meg ble det en periode innendørs trimsykkel som alternativ, før jeg av helsemessige årsaker måtte kutte helt ut. Trimsykkel var heller ikke interessant for deg - da.

I dag er du med på "Den store styrkeprøven". Du har ikke tatt skrittet fullt ut, men sykler Kvam - Oslo som er 279 km og nevøen Trondheim - Oslo på 543 km. Det skulle man ikke trodd, når man tenker noen år tilbake.

Dette er andre gangen du er med på dette rittet, og andre ritt har du også vært med på. Mye trening ligger bak dette, og nå om dagen er du på ofte ute på treningsturer, både organsiert og alene, rundt i Vestfold, Buskerud og Telemark. Du sykler til jobb hver dag uansett vær. Nå sier du ikke lenger at sykling er en kjedelig aktivitet.

 

Sykling som trening

Sykling er en fin form for trening som gjør at man kommer seg ut samtidig som man får sett områder man kanksje ikke ville lagt merke til fra bilvinduet. Mange kommuner har etterhvert lagt til rette for gode sykkelløyper.

Flere har også sett verdien i å bruke sykkel til jobben. Ikke bare sparer det samfunnet for parkeringsproblemer og forurensning, men det gir også en fin helsegevinst. Svenske studier viser at sykling til og fra jobb når avstanden er minst 1 kilometer reduserer risikoen for overvekt, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes. Alt dette kan føre til hjerte- og kar-sykdommer.

For å få resultater av sykling må du ha en viss intensitet og varighet. Etterhvert vil du se at formen blir bedre, forbrenningen øker og musklene blir sterkere.

På denne siden kan du få noen tips: http://aktivtrening.com/trening/landeveissykling

 

Litt om den store styrkeprøven

Det finnes mange forskjellige ritt du kan være med i, både som mosjonist og som mer erfaren syklist. Den store styrkeprøven er et ritt som går fra Trondheim til Oslo. Det er 543 km, og de raskeste sykler på rundt 13 timer. Det er også mulig å sykle kortere distanser. Kvam - Oslo 279 km, Lillehammer - Oslo 191 km, Gjøvik - Oslo 136 km og Eidsvoll - Oslo 63 km.

http://styrkeproven.no/distansene/trondheim

Kopirett © 2020. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.