Skip to main content

Bokinspiratorens spalte


Liv Gade fra Sandefjord er norges store bokinspirator. Her får du noen av hennes gode tips.

"Midnattsbiblioteket" av Matt Haig

Gursli Berg, 2022

Livet er et resultat av de valgene du tar. Har du tenkt på det?

Om du hadde tatt andre valg. Studert noe annet, flyttet et annet sted, møtt en annen kjæreste?

Nora Seed, 35 år får muligheten til akkurat det. Når vi møter henne  er hun langt nede, psykisk og fysisk. Hun føler forventninger og forpliktelser. Hvem kjenner ikke igjen den følelsen? Alt er svart, og Nora tar en overdose medisiner, men i stedet for å forsvinne inn i mørket, våkner hun til et uendelig bibliotek – MIDNATTSBIBLIOTEKET.

Bibliotekaren fra barneskolen, Mrs. Elm er der. Hun forteller at bøkene gir ulike og uante muligheter for hvordan livet til Nora kunne blitt. Og hun får en ny sjanse, Skal hun satse på familie? Velge en annen karriere? Kanskje bli glasiolog på Svalbard – isbreforsker, som hun har drømt om! DET er spennende. På sin reise gjennom Midnattsbiblioteket må hun finne ut hva som faktisk gjør livet verd å leve.

Det er ikke tilfeldig at hovedpersonen har samme navn som Nora i "Et dukkehjem" av Henrik Ibsen. Forfatteren elsker Ibsen. Denne boken byr på undring og utfordring. LES sakte, smak på setningene! Dette er en skjønnlitterær filosofisk bok, om anger, undring, og om å omfavne livet. Om parallelle liv og eksistensielle valg.

Forfatteren Matt Haig er en britisk journalist, og, kjent for sitt engasjement rundt psykisk helse. Dette er en viktig bok, vi vet jo hvor mange som sliter med livet sitt!!

«Midnattsbiblioteket» har oppnådd skyhøye salgstall. Og begeistrede anmeldelser. Den er solgt i over fire millioner på Verdensbasis. Den gjør noe med deg.

Sunday Times sier: "En herlig bok fylt med varme og humor, og en sterk feiring av bøkenes kraft til å forandre menneskers liv."

"Profeten og idioten" av Jonas Jonasson

Vigmostad & Bjørke, 2023

Jonasson fikk sitt gjennombrudd med: "Hundreåringen som klatret ut av vinduet – og forsvant".

Den er solgt i mange millioner, filmatisert og dramatisert. Den svenske forfatteren er elsket av en hel verden, og solgt til mer enn 50 land.

Her kommer den siste boka av Jonas Jonassen. Bare gled deg, du ler på hver side!!

Vi møter Petra – selvlært astrofysiker og NÅ dommedagsprofet. Hun har regnet ut at atmosfæren kollapser 21. september 2011 klokken 21.20.

Hun hadde egentlig bestemt seg for å avslutte dette livet, men så treffer hun Johan. Han er ikke verdens smarteste, men lage mat – DET kan han. Også har han bobil, med et velutstyrt kjøkken, så Petra blir med. Hun har nemlig alltid ønsket å se Roma – og det er dit Johan skal.

Også er det Agnes med det lilla håret. Hun er en enke på 75 år, med hang til å tjene penger på nettet, og hun er skikkelig god.

Trioen har det travelt. Innen jorden går under, skal de rekke helt frem til Roma, der Johan skal si storebroren sin et sannhetens ord – og gi ham en ørefik.

Johan kan ikke kjøre bil, til tross for over 150 kjøretimer, gass og brems står jo rett ved siden av hverandre, så det går skikkelig ille, men Agnes overtar rattet. Ingen av dem har førerkort, men det spiller jo ingen rolle, tenker Petra. Alt går jo til helvete uansett.  

Johan er superfornøyd, han er ferdig som sjåfør, og går rett på kjøkkenet. Flamberte kamskjell med selleri, purre, indrefilet med champagneskum, syltet rødløk og sitron krem. Alt laget i bobilen. Jeg lover du blir sulten av å lese denne boken.

Dette er en ellevill bestselger, en fenomenal reise gjennom samtidshistorien – en svensk sensommer i 2011.

"Giftmakersken" av Sarah Penner

Harper Collins, 2021

Det finnes mannfolk her i verden som kun er opptatt av egen vinning. De hever seg selv langt over oss kvinnene – VI er jo «det svake kjønn».

I dagens samfunn kan det få følger, vi er opptatt av rettferdighet. Det er lover og regler, og takk for det.

Det var ikke akkurat sånn på slutten av 1700-tallet. Da kunne mannfolkene stort sett gjøre som de ville, uten særlige konsekvenser. De kunne ha elskerinner, sette barn på tjenestejentene. De ødela mange liv – uten å bry seg. Kvinnene hadde ingenting å stille opp med. De var jo ingenting verd.

Vi skal til London – og året er 1790. Her hviskes det om Nella som driver et litt annerledes apotek. I all hemmelighet hjelper hun kvinner til å forgifte mennene som ødelegger livene deres.

Nella er en dyktig farmasøyt. Hun vet akkurat hva som skal til, og hvordan giften skal kamufleres, uten at det blir oppdaget. Hun utfører en viktig jobb, og redder mange kvinner fra et sant helvete.

En kald februardag, endres alt. En ung jente, Eliza på 12 år, er sendt dit av fruen sin, Mrs. Amwell. Herren i huset er en djevel, han føler kun forakt for sin kone, men utad er fasaden blank og skinnende. Det er en dobbeltmoral som er helt hinsides.

NÅ har han lagt sin elsk på Eliza, og fruen i huset vet akkurat hva som kommer til å skje. Det samme som skjedde med hennes forrige hushjelp, som ble sparket ut av huset  da hun ble gravid.

I nåtid møter vi historikeren Caroline. Hun har alltid vært fascinert av den over 200 år gamle historien om giftmordersken Nella. I Themsen er det populært med gjørmejakt. Muligheten for å finne gamle skatter er tilstede. Caroline finner en liten medisinflaske med en bjørn risset inn.

Se på omslaget, her finner dere bjørnen på medisinflasken. Nydelig omslag!

Denne boken lå på den amerikanske bestselgerlisten Bookpage i sju uker i strekk. De sier: «Fantastisk, som i enhver god medisin, har alle ingrediensene fått akkurat passe mengde, tid og kjærlighet, og resultatet er en roman som overvelder sansene».

Bakerst står noen av Nellas oppskrifter, hvis det er noen du vil ta rotta på, men også på hennes smørkjeks med rosmarin – de er gode, jeg har bakt dem.

"Kjærlighet i nødsfall" av Daniela Krien

Press, 2021

NÅ må dere følge med. Her kommer et tysk stjerneskudd. Dette er nytt, originalt, friskt, frekt og veldig spennende.

Forfatteren var 14 år da muren falt. Hun skildrer kvinner som har oppvekst i DDR i friskt minne, men som nå har lært seg å leve med de frihetene og fristelsene som den vestlige kapitalismen har å tilby!

Vi skal til Leipzig hvor vi møter fem ulike kvinner, som alle var tenåringer da muren falt. Dette preger livene deres mer enn de selv er klar over. Paula jobber i bokhandel, Judith er lege, Brida er forfatter,  Malika musiker og Jorinde skuespiller. Spennende damer. De handler sin hvite burgunder i samme delikatesseforretning, de sitter i de samme konsertsalene, møtes i samme bokhandel og mest av alt – de havner i sengen til i hvert fall noen av de samme mennene. Disse jentene elsker nemlig nettdating – som (hold dere fast) heter SIDESPRANG.

Jentene vil ha likestilling, selv-stendighet og oppreising, men opplever en forventning om at de skal være hjemme, og ta seg av barna. De protesterer og opponerer, de vil ha friheten, de vil henge i baren og leve livet sitt, fullt og helt. De vil teste ut grensene, og vi opplever en slags østtysk variant av «sex og singelliv»

Kvinnene møtes, de skilles, de elsker, de lengter, og de svikter hverandre. Og midt oppe i alt dette kaoset får de barn, som skal forholde seg til det hele. Det er kriser, tap og seiere.

Et sted står det:
«Mannfolk – hva skal vi med dem? Forfatteren har noen forslag til bruksområder. Men også gode eksempler på at kvinner ofte kan ha det like bra uten.

SÅPASS!

"Av mitt blod" av Ruth Lillegraven

Kagge, 2021

Ruth Lillegraven er en spennende, irriterende og provoserende forfatter. Du må være laget av stein, hvis ikke denne boken engasjerer!

Hun er fra Granvin i Hardanger, og skriver på nynorsk. Det er perfekt for henne – og ikke minst for oss. Ruth Lillegraven fikk Brageprisen for sin diktsamling Urd i 2013, og for samlingen Sigd for to år siden.

Her kommer hennes andre krim, og jeg sier bare FOR EN BOK. Gled dere!

Vi møter Clara Lofthus, Norges nye justisminister. Clara er ambisiøs, målrettet og nådeløs. Hun har én kampsak: Hun vil styrke lov-givningen for utsatte barns rettig-heter. At dette går på bekostning av hennes egne barn, tror jeg ikke hun tenker så mye på.

Clara er gift med Haavard, som jobber som barnelege på Ullevål sykehus. Et vellykket ektepar i et elegant hus på Vinderen. Her bor de sammen med tvillingene Andreas og Nicolay, som er 9 år.

De har begge ambisjoner, og fasaden er blank og skinnende. Men, det er noe som skurrer mellom dem, dette er en samlivsthriller av dimensjoner. Og noen ganger tenker jeg: «Hvor godt kjenner du egentlig dem som står deg nærmest?»

Så skjer DET som ikke skal skje. På kort tid rystes sommerlige Oslo av to brutale drap. Det viser seg snart at disse drapene kaster lange skygger inn på ekteparets arbeidsplasser, altså i regjeringen og på Ullevål sykehus. Clara og Håvard opplever sitt livs mareritt – og jeg kan IKKE si hva som skjer. Men jeg skal love dere at her er det mange som skjuler mye!

Clara er fra Lofthus i Hardanger, et vakkert sted med fantastisk natur. Det er sommer, og hele familien skal hjem til Claras far. Forfatteren evner å male fram følelser fra den lille familien. De er på hver sin planet, og dette er uhyggelig godt beskrevet.

Tvillingene er i feriemodus, yre og glade. Det er sommer og skolefri. Foreldrene derimot, der er det ikke mye feriestemning. De er, jeg vil si, nesten desperate av frykt. Og igjen: Jeg kan ikke si hvorfor. Da ødelegger jeg alt. Men det er sommer – og Clara elsker å svømme. Hun er seig og utholdende. På en svømmetur i vakre Sørfjorden, blir Haavard tatt av strømmen, tragedien er et faktum. Full etterforskning, dykkere, helikoptere, men de finner ham aldri.
Norges nye justisminister har blitt alene med to små barn. Stillingen krever livvakt av PST, men Clara nekter. Hun vil ikke bli overvåket døgnet rundt. Hun vil være fri. Dette angrer hun dypt på, når det verste skjer. Tvillingene blir kidnappet. I brevet som ligger på kjøkkenbenken står det: «Vi vet hva du har gjort.» SPENNINGEN STIGER!

Det er gøy å lese anmeldelser. Hør på dette:
Ingvar Ambjørnsen synes boken er kjedelig, og gir terningkast 2, mens litteraturkritiker Leif Ekle sier: Av mitt blod er en knallgod bok. Dette er et dypdykk i menneskets innerste mørke. Ikke et kjedelig sekund» Terningkast 5.

Jeg gir 6!

"Blyantskissen" av Tone Skillebæk Moe

Eget forlag, 2021

Det finnes bøker som får deg til å juble, og ta fram alle de store superlativene. Dette er en av dem. Det er så tærne krøller seg.

Vi skal til Paris til den berømte og beryktede tiden LA BELLE EPOQUE! 1871 – 1914. Denne tiden ble ansett som en gullalder dominert av skjønnhet, kunst, teater, nye oppfinnelser og fred mellom Frankrike og nabolandene i Europa. Det var kvinner, vin og sang – de rike slo seg løs. Men det var en skyggeside. Kontrasten mellom fattig og rik var enorm.

Vi møter Jeanine som jobber på et vaskeri i Latinerkvarteret. Det er et umenneskelig slit, og den grådige eieren Madame Talbot, styrer butikken sin med jernhånd. Jeanine er en grasiøs og vakker kvinne som drømmer om å danse ballett på Opera Garnier. Hun vil bedåre og begeistre. Og etter uttallige opptaksprøver får hun en dag plass på den berømte scenen Moulin Rouge. Tenk på det da!! Jeanine elsker å stå på scenen, og blir en av kabaretens store stjerner.

Livet er lett å leve, og hun treffer maleren Jacques, som har sin faste plass på Montmarte, rett ved den vakre kirken Sacre Cour. Jacques er en fri sjel, en kunstnersjel. Forholdet blir turbulent, men også fullt av lidenskap og begjær.

150 år senere, møter vi Mari, fra Grünerløkka, som er tipp-oldebarnet til Jeanine. Mari er på ferie i Paris med to venninner. I foajeen på Moulin Rouge henger det bilder fra glansperioden La Belle epoque, og der ser hun sin egen tippoldemor. Er det mulig? Hjemme hos besteforeldrene i Drøbak henger det samme bildet, Hun er sikker. Mari som er en nysgjerrig sjel har alltid lurt på dette bildet, men besteforeldrene har vært unnvikende. Hvorfor?

Jeg elsker historiske romaner, hvis de er skrevet godt, og denne er virkelig i særklasse! Forfatteren har bodd i Frankrike i over et år, og har skrevet en imponerende roman, Hun skriver så godt at personene trer levende ut av boksidene. Du blir kjent med dem, du blir glad i dem – eller du avskyr dem. Fantastisk!!
 
GLED DEG – LES SAKTE!!

"Der hvite liljer vokser" av Jorid Mathiassen

Cappelen Damm, 2022

Jeg har vært i bok bransjen i over 20 år, og har selvfølgelig fått mange venner, forfattere og forleggere.

En av dem er Jorid Mathiassen. Hun har jobbet i Bok og samfunn, og vært ansatt i Cappelen Damm i mange år. Det er Jorid som opp-daget Lucinda Riley og fikk kjøpt opp rettighetene til bøkene hennes. Alle vet hvordan det gikk. Så ble hun headhuntet av Petter Stordalen til å jobbe i hans forlag Strawberry Publishing, nå Bonnier. Jeg vet hun har drømt om å skrive en bok – og her er den. Bare gled dere. Den er så vakker.

Jorid er født og oppvokst på Dønna, Nordland. Fra det lille huset sitt, som hun fortsatt har, ser hun rett på fjellkjeden De syv søstre. Naturen er fantastisk og dramatisk. Dette  preger både henne og forfatterskapet hennes.

Vi møter Linnea som virkelig har gått på en smell. Hun jobber i et møbelfirma i Oslo. Sjefen er ung og kjekk, og litt arrogant, synes nå jeg. Sammen drar de på Møbel-messer over hele Europa. Selvfølgelig er han gift. Jeg trenger ikke å utdype det, men her snakker vi om fornuft og følelser, som går alle veier; lyst og skam. Det går til helvete, og Linnea vil bare forsvinne. Komme seg vekk, bort… Da er det godt å ha en bestevenn, Iris. Iris og Linnea, de har alltid kalt seg blomsterbarna.

Faren til Iris eier et hus på Hjartøy, ved Helgelandskysten.  Mariehuset heter det, og Linnea flykter dit, sammen med katten sin Arthur. Og jeg skal love dere – overgangen fra bråkete, ståkete Oslo er enorm. Hun kommer til den forblåste øya sent på kvelden, det er iskaldt både ute og inne. Mariehuset lukter innestengt og trist. Hun kjenner angsten krype under huden. Hva har hun egentlig begitt seg ut på? Hun lengter allerede hjem.

Men da hun våkner dagen etter, er alt forandret. Landskapet er storslagent, stillheten, lyset. Det er rett og slett overveldende. Linnea blir værende. Sakte begynner hun å føle tilhørighet til landskapet og folka som bor der. Egentlig er Mariehuset et vakkert hus, som har blitt forsømt, og Linnea som alltid har vært glad i gamle ting, fryder seg over husets sjel og sjarm. Hun finner gamle brev og en liten klokke som setter henne på sporet av en dramatisk historie fra annen verdenskrig.

Og vi får høre om Blodveien. Her oppe hvor krigsfanger fra Jugoslavia ble satt til å bygge veier for tyskerne under krigen. En del av Norgeshistorien som ikke er så kjent. Noen mil nord for Hjartøy lå det nemlig en tysk fangeleir der serbiske soldater levde under svært kummerlige forhold. Her møter Marie den unge fangen Jovan, og sterke følelser oppstår. Begge vet at det kan bety døden – hvis dette forholdet oppdages.

Dette er virkelig en vakker leseopplevelse. Jeg følte jeg flyttet inn i Mariehuset sammen med Linnea, kjente den ramsalte sjøluften, og nøt stillheten på benken.

Les denne boken – gjør det. LES SAKTE!!

"Den svarte svanen" av Ingrid Berglund

Cappelen Damm, 2022

Det er deilig med krim på sommeren. Denne er i særklasse, noe av det beste jeg har lest – på lenge.

Vi skal til Høvik, hvor vi møter dødsboadvokat Oda Krohg. Ja,  hun heter faktisk Oda Krohg,  samme navn som den berømte og beryktede bohemprinsessa som levde på begynnelsen av 1900-tallet. Kristiania-bohemen!! Oda er ikke alltid fornøyd med navnet sitt, det skaper spørsmål og forviklinger, selvfølgelig. Hun har en kompanjong, og det er nå begynner å bli interessant. Reidar er over 70, en smart, snill og skikkelig kul type. Reidar er en tyskerunge, og vi får litt innblikk i hvordan det er. Men sammen er de sterke og smarte – et merkelig radarpar.

Boken begynner 27. oktober 2020, altså midt under koronakrisen. Alle kapitlene oppdaterer oss på koronasituasjonen i landet; i første kapittel står det: «104 nye smittede siste døgn, Byrådet varsler flere koronatiltak». Denne dagen får Oda besøk av  Bodil Berg. Hun skal skrive sitt testamente, barna Birk og Sigrun skal arve henne, det er jo greit nok. Det er bare en hake ved dette, Birk har vært forsvunnet i fem år, og antas død. Bodil vet at han lever. Birk sender sin mor skjell, vakre, unike skjell – en lidenskap de to hadde sammen.

En ufattelig spennende historie får vi nå servert. Og det er her denne boken skiller seg ut fra annen krim. Det er noe med språk, stemning og ikke minst spenning som bygger seg opp. Berglund skriver med nerve og nærhet. Kjempebra! Et eksempel: Oda har hatt flere utfordringer i livet enn folk flest, på side 281 står det: «Håp hadde alltid vært en luksus for meg, noe fluffy, noe jeg ikke hadde råd til å belage meg på. Det var planer som gjaldt, noe håndfast som tok meg opp, bort, vekk – og inn på trygg grunn».

Birk jobbet i transportbyrået Schenker på Alnabru, en av hovedårene for varer inn til Norge. Kjøleskap, legoklosser, medisiner og sykler – alt mulig, passerte gjennom Schenker. Og det er her Birk oppdager – noe jeg ikke kan fortelle dere. Og dette er grunnen til at han forsvinner.

De vakre skjellene han sender sin mor stammer fra Senja, en av Norges vakreste øyer i Troms fylke. Altså drar Oda og Reidar til Senja, og det er NÅ det tar av. Senja – vill og vakker med steile fjellvegger som stuper ned i mørkeblått hav. Norskehavet i all sitt velde. Her i denne villskapen får vi et cresendo, en avslutning du sent vil glemme. Det er storm, og et raseri fra både havet, og desperate gjerningsmenn som må beskytte sin forbrytelse.

Kapittel 64: «Smitteutviklingen bestemmer veien videre for norsk økonomi, ALT AVHENGER AV VAKSINEN.» Og denne vaksinen spiller en stor rolle i denne boken. Alt henger sammen , og forfatteren evner og flette dette sammen på en elegant og sjokkerende måte.

"Biblioteket i Paris" av Janet S. Charles

Cappelen Damm, 2021

Bare tittelen Biblioteket i Paris får oss bokelskere til å juble. Og det er virkelig litt av en bok. Fantastisk!! Dette er en hyllest til alle bibliotek i hele verden!

Bibliotek er jo en skattkiste av kunnskap og lærdom, og en møteplass for mange, mange mennesker. Denne boken ble gitt ut i forbindelse med hundreårsjubileet til «Det amerikanske biblioteket i Paris», og har allerede fått stor oppmerksomhet. Publisher Weekly, New York, beskriver den rett og slett som «vidunderlig».

Vi skal selvfølgelig til Paris, like før andre verdenskrig bryter ut. Vi møter Odilie, en ung, vakker og meget ambisiøs jente. Hun elsker bøker, og har fått drømmejobben på Det amerikanske bibliotek. Hun har en flott kjæreste, hun er lykkelig, livet smiler. Men alt endres den dagen nazistene gjør sitt inntog i den franske byen. Odilie er i ferd med å miste alt hun er glad i, inkludert biblioteket. Og det NÅ, det virkelig tar av.

Odilie innser hvor utrolig viktig rolle bøker kan spille i denne krigen, og blir med i motstandsbevegelsen. I all hemmelighet smugler hun og de andre bibliotekarene bøker ut til byens jøder. For disse jødene, som lever i konstant fare – blir disse bøkene som et moralsk kompass i denne mørke tiden. De får beholde noe av det gamle livet sitt, og det gir håp og tro på fremtiden.

Samtidig er der en parallell historie fra nåtiden, som er helt nydelig fortalt. Montana 1983. Lily vokser opp i en amerikansk småby, hun mister moren sin tidlig, og er ensom, trassig og sint. Men i nabohuset bor den mystiske Mrs. Gustafson, Alle kaller henne krigsbruden, men ingen vet hvorfor. Hun er uvennlig, sær og sta. Og jeg tenker ofte på førsteinntrykket av et menneske, hvor feil vi kan ta. Alle dere har opplevd dette.

For jeg skal love dere at Mrs. Gustavson: FOR ei dame! I Mrs. Gustavsons leilighet er det nemlig bøker overalt – til og med på do, og hun sier til Lily: «Jeg lever – for å lese» Tenk på det da!!  Det oppstår et skjørt vennskap mellom disse to, mistenksomhet glir over til tillit.

Gled deg til denne boken, les sakte – NYT. Dette er en  KJÆRLIGHETS ERKLÆRING til Paris og bøkenes utrolige makt.

"Vi er ikke her for å ha det morsomt" av Nina Lykke

Oktober, 2022

Litteraturkritiker Knut Hoem sier: «Kanskje er Nina Lykke den skarpeste kritikeren i Norsk litteratur – akkurat nå».

Hun skriver om de store forventningers misnøye, som kort fortalt går ut på: «TAP av meningen med livet – går hånd i hånd med stigende velstand». Dette er hennes siste bok.

Vi møter forfatteren Knut Pettersen som hadde stor suksess med «Den berømte boken» for over sju år siden. Siden har det vært stille. Han får det ikke til, Knut har skrivesperre. Han føler seg utgått på dato, desillusjonert – syk. Men får ingen støtte hos fastlegen sin på Solli Plass. Du må skjerpe deg, sier hun. Det er ikke mer synd på deg, enn andre. TA DEG SAMMEN!! Knut kaller henne «Fastlegen fra helvete».

En som virkelig seiler i medvind er «Virkelighetsforfatteren», som Knut kaller henne. Den unge, kvinnelige suksessforfatteren, som ifølge Knut elget seg innpå ham, på Aschehougs hagefest, og som senere refererte til samme hendelse i sin siste bok. Med fullt navn forteller hun om en kåt Knut som tok seg til rette.

Knut er rasende, ydmyket, flau – men later som dette ikke angår ham. Så får han invitasjonen om å delta på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Han skal være med i en paneldebatt med selveste «Virkelighetsforfatteren» Temaet er utroskap i liv og litteratur.

Hvordan dette går, må dere nesten LESE selv. Det er så gøy, så flaut, så gjenkjennelig. Og her tenker jo jeg – og sikkert mange med meg, på konflikten mellom Ketil Bjørnstad og anmelder Cathrine Krøger i VG. Hun hudfletter ham – og han svarer henne i boken «Åttitallet», med fullt navn. Bjørnstad skriver: «Hun er en stygg mobber, jeg har så lyst til å kaste et vinglass i ansiktet hennes».

Denne gangen setter Nina Lykke lupen over et miljø hvor alt er lov – hvis man bare holder seg til reglene. Hvilke regler?

FOR VI ER JO IKKE HER FOR Å HA DET MORSOMT.

"Kniven i ilden" av Ingeborg Arvola

Aschehoug, 2022

Det finnes bøker som får deg til å juble, og ta frem alle de store superlativene. Dette er en av dem. Det skal bli en trilogi – og tittelen er «Ruijan Rannalla - Sanger fra havet» «Kniven i ilden» er første bind.

Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene, og går den lange veien fra Finland til Norge med sine to sønner. Guttene, Heikki og Aleksi har hun fått med to forskjellige menn, UTEN å være gift». Sånt gjør du ikke ustraffet. Brita Caisa har stått kirketukt foran hele menigheten fire søndager på rad i hjembygda si.

Nå er hun på flukt. Målet er Bugøynes i Sør-Varanger, hvor det sies at havet koker av torsk. Her skal hun finne seg en ektemann "som fisker godt, og har båt uten heftelser. En ektemann som aksepterer lausung-ene hennes. Og hvis han har god sangstemme og en vakker kniv – er det bonus».

Brita Caisa er vidunderlig vakker. Det er hennes lidenskap, og hennes legende hender beretningen kretser rundt. Hun hentes til gårder og gammer for å helbrede. Gamle skikker, tro og overtro har stor plass i livene til folket; kvener, skoltesamer og sjøsamer. Så skjer det som ikke skal skje. Brita Caisa forelsker seg voldsomt i en gift kar, Askan- Mikko, til stross for trusselen om straff.

Hun prøver å motstå begjæret, og dette er uhyggelig godt beskrevet. Brita Caisa lar følelsene styre, og maken til het kjærlighetslengsel, og dampene elskov, er det lenge siden jeg har lest i en norsk roman.

Jeg er imponert over ambisjonen Arvola har om å skildre et helt folks historie, gjennom ett følelsesstyrt menneske. Nemlig forfatterens tippoldemor Brita Caisa.

Boken er nominert til Forlags-prisen.

"Stuepiken" av Nita Prose

Cappelen Damm, 2022

I bøkenes verden – kan vi møte personligheter som fascinerer, overrasker og sjarmerer. Gled deg til å møte Molly Gray, 25 år!

Molly bor i London, hun er både sterk og svak, litt godtroende og veldig opptatt av rettferdighet. Du blir så glad i henne, jeg lover. Molly er stuepike på ærverdige og berømte Regent Grand Hotel, rett ved Hyde Park. Det er hun stolt av, dette er en viktig jobb med struktur, orden, regler og forutsigbarhet. Det er søylene i livet hennes.
Molly elsker å iføre seg uniformen hver morgen, og setter sin ære i å utføre jobben sin perfekt. «Renslighet er en dyd», det har hun lært av bestemor. Molly har yrkesstolthet og ambisjoner. Klippen i livet hennes var bestemor, som hjalp henne til å tolke verden. Nå er hun død, og Molly må selv navigere seg gjennom livet. Det skal vise seg å være vanskelig.

Fra prologen i boken:
Jeg er stuepiken din. Jeg er den som gjør rent hotellrommet ditt, som kommer inn som et fantom, mens du er ute og morer deg. Jeg er den som skifter på sengen din, og ser om du har sovet i den, og om du var alene i natt eller ikke. Jeg ser og vet det meste. Når jeg er ferdig, er rommet ditt fullkomment rent og pent. Det nypussede speilet reflekterer det uskyldige ansiktet ditt. Det er som du aldri har vært her. Jeg er stuepiken din. Jeg vet så mye om deg. Men når det kommer til stykket – Hva vet du om meg?»

Så en dag blir livet hennes snudd på hodet. Molly låser seg inn på suiten til den styrtrike Charles Black. Alt er kaos, og i sengen ligger Mr. Black – utvilsomt helt død. Mr. Black, eiendomsgiganten, en slu og kynisk forretningsmann. Han drev med hvitvasking, skatteunndragelse og det som verre var. Alle visste det, men ingen fikk noe på ham. Han var både sleip og smart. Før Molly får sukk for seg, er hun selv mistenkt for drapet på Mr. Black. Plutselig befinner hun seg i et nett av løgner, bedrag og et ønske om å beskytte de som ber henne om det. Molly er så godtroende, og skjønner ikke at hun blir utnyttet.

Dette er en nydelig bok, Oppfinnsom og original. Forfatteren er fra Canada, og Stuepiken har allerede fått flere priser.

Den skal nå filmatiseres.

"Liten jente forsvunnet" av Erling Greftegreff

Forlagshuset i Vestfold, 2018

Vi opplever det igjen og igjen. Erfarne og dyktige politifolk blir forfattere. De øser av sin kunnskap, de vet hva de skriver om, og resultatet blir troverdig, spennende og skremmende.

Denne gangen er det Erling Greftegreff fra Hønefoss. Han har jobbet 20 år i Økokrim ved Ringerike politikammer, og han er fortsatt ved politiet. Han skriver så bra. Jeg slukte denne boken på  500 sider.

Boka starter med et forrykende uvær på Bjørkøy i Nordland en sen novemberdag i 1994. Frådende hav slår inn mot land. Og her står han, far og ektemann Arthur Tyssvær, og skuer utover sjøen. Hans kone og to barn er borte. Er de tatt av havet? Hjerteskjærende.

Så flytter vi oss fram i tid, til juni 2016. Lille Susanne, 5 år, forsvinner fra barnehagen. Det blir selvfølgelig slått full alarm. Det verste som kan skje, har skjedd. Et uskyldig barn er borte. Mareritt. Susanne er adoptert, omsorgs-svikt, rus – barnevernet. Kan dette bety noe? Eller er hun et tilfeldig offer?

Inn på banen kommer etterforsker Wilhelm Gran og hans makker Mia Klev. Gled dere til å møte disse to. Jeg elsker etterforskningen deres. Hvordan de tenker, analyserer og diskuterer. Det er frustrasjon, motstand, humor. DET ER SÅÅ BRA!!

Wilhelm Gran er meget spesiell. Jeg tror han elsker hunden sin Zlatan høyere enn kona. Han vurderer skilsmisse, men så blir Elisabeth gravid… Og attpåtil er han i tvil om det er hans barn. Tenk dere denne situasjonen. Da er det bedre å være på jobb. Der er han god, og han vet det.

Det er mange løse tråder i Susanne saken. En av dem fører til den lille øya Bjørkøy i Nordland, og det er nå det virkelig tar av. Det er så spennende. Så intelligent skrevet. Jeg sier bare: "Pust med magen".

Jeg satt foroverbøyd og leste de siste, avgjørende sidene, og tenkte: "SLAPP AV –  det er bare en bok!" Men det går ikke, ikke her.

"Glasshuset" av Eve Chase

Gyldendal, 2020

Når man bor i et Glasshus, kan sannheten knuse alt. Og jeg tenker på de berømte ordene til Henrik Ibsen, Vildanden 1884! «Tar De livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, tar De selve lykken fra ham med det samme".

Ordene er like aktuelle i dag. Ibsen altså – Tenk å være så klok!

Vi skal til Foxcote Manor, en gammel herregård utenfor London. Året er 1971! Hit kommer familien Harrington. De har søkt tilflukt langt her ute på landet fordi huset deres i London har blitt ødelagt av brann.

Det er en ung mor med to barn, og barnepiken Rita, som har en sentral rolle i denne boken. Jeannie, moren, er langt nede. Hun har nettopp mistet et barn, og er nok mer opptatt av døden enn av selve livet. De to barna Hera, 8 år og Teddy, 5, lider selvfølgelig under dette. Mor bryr seg ikke lenger om dem. Men de har Rita, barnepiken, som er selve søylen i livet deres!! Hun elsker dem – høyere enn himmelen.

Så skjer det et mirakel i livet deres. Hera finner et nyfødt barn i skogen rett ved. Hun blir både redd og glad. Kan dette barnet være en erstatning for søsteren hun har mistet? Kan denne babyen gjøre mor glad igjen? Det går akkurat slik hun ønsker, Jeannie føler at «Baby Skog» som de kaller henne, er en gave fra Himmelen. En velsignelse.

Rita er rystet, redd og sint. De MÅ jo tilkalle myndighetene. Noen der ute vet. Men Jeannie nekter, hun vikler seg inn i en løgn, om at dette barnet var ment for dem, og blir det tatt fra henne, har hun ingen ting og leve for. Det går jo ikke, vi er på 1970 tallet. Virkeligheten og verden  presser seg på, og spenningen stiger – for oss som leser.

Flere tiår senere møter vi en kvinne, med hull i sin egen familiehistorie, og et desperat behov for svar. Dere kan jo tenke dere hvem det er.

Dette er litt av en historie, denne boken må dere lese! Familiehemmeligheter, løgner og et desperat behov for å høre til.

"Dronningen" av Tove Taalesen

Panta, 2020

Forfatteren av denne boken, Tove Taalesen, har jobbet på slottet i 10 år. Hun var faktisk den første kvinnelige lakeien for dronning Sonja, og kjenner livet på slottet fra innsiden.

Forfatteren har skrevet under på en livslang taushetserklæring, om aldri å røpe noe privat, så det må ha vært vanskelig og skrive denne boken. Men hun har klart det, og dette er virkelig en skikkelig slottskrim.

Hun er Dronningen av Norge. Familiens overhode. Makten, tronen og slottet er hennes liv. OG nå er det Gallamiddag og slottsball. Kongelige fra hele Europa, samfunnstopper, regjeringen og eliten i Norge ankommer Slottet. Alle vet at Dronningen skal presentere en historisk kunngjøring!

Vi møter Tale, dronningens lakei, som følger henne tett. Ansvaret er stort og ærefullt, dagen er viktig. Aldri har så mye vært på spill, og Tale er nervøs. Hun har nemlig fått noen urovekkende meldinger, men velger å ignorere dem. Ikke i dag – IKKE nå!!

NRK, TV2, CNN og BBC, alle er der. Hjemme på Kampen sitter moren, og håper og få et glimt av datteren på den direkte sendingen som går på NRK!! Hele verden følger med, og plutselig kollapser den nøye planlagte dagen i et spektakulært kaos. Det er ubegripelig og forferdelig. Er det terrorangrep mot kongehuset? Mot regjeringen? Hva skjer? Er det noen fra innsiden som ønsker og gi dronningen og monarkiet dødsstøtet? Hvorfor?

Denne boken er en intens spennende slottskrim, som tar deg med inn i en lukket verden, og lar deg oppleve slottet fra innsiden.

Forfatteren er statsviter og samfunnskritiker. Hun har alltid ønsket å skrive en bok, og nå har hun klart det!! Gled dere, les sakte!!

"Brønnøya" av Stein Sørensen

Kolon, 2021

Jeg har lest tusenvis av bøker, og noen fortsetter og skinne – lenge etter at siste side er lest. Brønnøya er en slik bok.

En kritiker i Klassekampen kaller boken «Litterært sukkertøy, og sier den provoserer og irriterer, full av humor og galskap» Veldig bra beskrivelse.

Vi møter Jon Holm Matsen, øyelege og styrtrik arving til farens ukjente formue. Faren var en snylter i samfunnet, hvitvasking og skatteunndragelse var hans hobby. Alt dette oppdager Jon etter farens død, og han er stressa og egentlig litt redd, for at dette skal oppdages – og at han må gi fra seg sin formue. Jon burde melde fra, han vet det – men «det gode liv» er så behagelig. Økonomisk frihet, et vakkert hus, gode viner, kvinner.

Romanen starter på Brønnøya, dette lille idylliske stedet utenfor Nesøya i Asker. Jon er på hytta til kjæresten, og blir ufrivillig og tilfeldig vitne til drapet på reality stjernen Maria Ruge. Han er skrekkslagen og livredd. Han vil ikke blandes inni noe, han frykter nemlig at motivet ligger i hans egen fortid.

Slik begynner en eventyrlig etterforskning i eget liv. Oppvekst, studietid, familie. Han vet nå at han hele livet har levd på en løgn, og dette må for all del ikke oppdages.

"Paradis" av Frøydis Lilledalen

Forlagshuset i Vestfold, 2021

Det er spennende med debutanter, og denne er kjempegod!

Jeg er imponert over handling, språk og ikke minst humor. Dette er virkelig en helt overveldende debutant. Gled dere!

Vi skal til et idyllisk boligfelt ved Østmarka, Paradis på Manglerud. Gule rekkehus virker inviterende og harmoniske ved første øyesyn, det hviler en ro over stedet, men jeg skal love dere - idyllen forstyrres når vi får kikke bak rutete gardiner og ned i gamle kjellere. Grøss og gru!!

Vi møter profilereren Petra Hassel, gift med Mika og sammen har sønnen Kasper på 1 år. Petra jobber på Helsehuset i Bydelen, men blir ofte brukt som profilerer når Politiet sitter fast. Petra er lynende intelligent, og har en egen evne til å gjøre dypdykk i menneskets innerste mørke. Hun analyserer og vurderer, og er livsfarlig for alle som juger, og skjuler hva de driver med, og det er mange! Hun avslører dem – hun ser dem. Bare pass deg!   

På pleiehjemmet «Rest and Peace» på Lambertseter blir Kasper Greve funnet død på badet. I boligfeltet Paradis blir Gunnar Haldorsen funnet drept i sin egen kjeller. Begge har en signatur, som jeg ikke orker å snakke om – det må dere finne ut selv! Men Petra – hun ser sammenhengen, og blir lamslått og livredd – når hun skjønner at dette også angår hennes privatliv. Og det er nå det blir spennende – og det er nå - jeg må passe meg, og ikke røpe for mye.

Men les denne boken, gjør det! OG LES så SAKTE du kan!! Dette er mye mer enn krim. Her får du litterære betraktninger og funderinger -over livet, og hvordan vi lever det.
    
På side 91 skriver forfatteren om det kollektive fellesskapet vi alle er avhengig av: Hun skriver «Uten verdighet og ære, uten fellesskap med andre, hvem er vi da? Hva er man da? Mennesker er flokkdyr, vi skapes i og av våre relasjoner.

KJEMPEGOD!! Og dette er altså en debutant. FANTASTISK!

"Bonus" av Marie Tveten

Samlaget, 2021

Kjærlighet er vanskelig – over halvparten av alle forhold ryker.

Det blir nye familiekonstellasjoner, det er mye å forholde seg til for både voksne og barn.

I denne boken møter vi Astrid, bygdejenta fra Valdres, som drømmer om å bli kunstner i hovedstaden. Astrid er smart, snill og klok. Jeg liker henne. Så treffer hun Anders, og faller pladask. Det er masse følelser og spenning, det er bare en hake ved forholdet.

Anders har allerede en person i livet sitt som betyr alt, sønnen Brynjar på ett år. Selv om Astrid tar rollen som bonusmamma på strak arm, er ingen av dem klar over alle utfordringene som kommer. Eks-kona Ebba har fortsatt en stor plass i Anders liv, og Astrid er både sjalu og redd. Bonus blir minus! Er det egentlig plass til Astrid i dette forholdet?

Med den moderne familien av i dag, vil mange kjenne seg godt igjen i denne boken, og jeg synes forfatteren har gode tanker og formuleringene. Dette er en lettlest bok, med mye undring! Deilig sommerbok!

Marie Tveiten kommer fra Seljord i Telemark, og har alltid vært en del av det lokale folkemusikkmiljøet. Musikken og tekstene skriver hun selv, og hun er virkelig god!

Romanen er skrevet på nynorsk, og det liker jeg godt. Språket er vakkert! En kritiker har fått assosiasjoner til «Alberte og Jacob» - av Cora Sandel. Det er skikkelig kult!

"Langhelgen" av Veronica Henry

Gyldendal, 2014

Denne boken ble kåret til "Årets beste feelgood" i England i 2021. Det sier alt – en perfekt sommerbok!

Vi skal til kysten av Cornwall, til et lite idyllisk sted som heter Pennfleet. Pittoresk havn fylt av lystige, vakre trebåter, smale gater med sjarmerende hus malt i iskrempasteller. Små innbydende cafeer – med rødrutete duker, og vennlige kelnere. Det dufter av fersk kaffe og nystekte croissanter. Her ligger «Villa Havblikk», en gang en tollbod, nå en sjarmerende restaurant med kun åtte hotellrom. Her blir du tatt imot herskapelig. Hver eneste gjest er viktig, og de skal behandles med omsorg og respekt. Veldig personlig.

Det er Claire og Luca som eier og driver dette fantastiske stedet. Claire er  perfeksjonist, alt skal være på stell, det skal skinne, både på hotellet, og i gjestenes hjerter. Luca er en berømt og karismatisk kjøkkensjef. Hans mat er berømt, og blir omtalt i matblader og aviser. Matelskere kommer fra hele landet for å få et gastronomisk måltid, som blir servert med omsorg, og med inngående beskrivelse av mat og vin!

I løpet av en lang helg møter vi tre grupper mennesker, tre skjebner som alle bor på Villa Havblikk. Det er tre så utrolige historier, at det kunne vært skrevet tre bøker.

Les denne! Les sakte. Ta imot utfordringen, og bli forført og engasjert.