Skip to main content

Kåret til vinner!

Tekst: Anne Lise Johannessen | 25. januar 2023

Dette hadde jeg ikke sett komme: Hverdagsnettmagasinet vant den nyopprettede prisen, Messingkniven.

Da jeg før jul fikk beskjed at nettsiden-/magasinet var nominert til den nyopprettede prisen, Messingkniven, synes jeg det var veldig gøy. Det var ekstra stort siden jeg var nominert sammen med fem andre store aktører (se hvem lenger ned).

– Jeg var ikke hjemme da det i formiddag plutselig begynte å tikke inn gratulasjonsmeldinger på telefonen min. I den første meldingen sto det:

"GRATULERER! GRATULERER! GRATULERER! SÅ VEL FORTJENT!!!!!

– Akkurat da satt jeg faktisk i bilen sammen med søsteren min, og hun benyttet sjansen til å fortelle om alle svindelkonkurransene på nett ;) Selv skjønte jeg at det var Messingkniven jeg hadde vunnet, og ble egentlig litt målløs.

Så strømmet det på med flere meldinger, og varsler på Facebook.

– Dette var kjempegøy. Jeg er glad og takknemlig, og sender en stor og varm takk til alle som stemte på meg. Det viser seg at 50 % av de totale stemmene gikk til meg.

https://krimlitteratur.com/2024/01/25/anne-lise-vant-messingkniven

Bak prisen står Krimfestivalen Blodig Alvor og nettstedet Krimlitteratur. Prisen er en hederspris som fra i år skal deles ut en gang i året til en aktør i bokbransjen som gjør en ekstra innsats for å fremme norsk krimlitteratur.


Dette var juryens begrunnelse:

ANNE LISE JOHANNESSEN og HVERDAGSNETTMAGASINET

"Nettstedeier og litteraturentusiast Anne Lise Johannessen har i en årrekke levert innsiktsfulle reportasjer, anmeldelser, boktips og smått og stort om hverdagslivet til folket gjennom nettsiden Hverdagsnett og gratismagasinet Hverdagsnettmagasinet.

Med seks utgivelser i året har hun skapt et gratis medium på nett som er helt unikt, ikke bare i Norge, men i Norden. At en ivrig bokentusiast og nettsideeier skal legge ned så mye arbeid og penger fra egen lomme for å lage et magasin til oss litteraturelskere, er ganske vanvittig.

I tillegg holder magasinet høy kvalitet, og hun vier mye plass og oppmerksomhet til det vi liker aller best; Krimlitteraturen. Det ligger tusenvis av arbeidstimer bak det arbeidet hun har gjort så langt, og det uten at hun har hatt en eneste krone i fortjeneste. Hun våger også å ta fram de små forfatterne på de enda mindre forlagene, som stort sett aldri får spalteplass andre steder lengre."


Dette var mine med-nominerte:

  • EYSTEIN HANSSEN og FORFATTERFORBUNDET

  • HANS OLAV LAHLUMS KRIMFESTIVAL

  • BOKTIPS LIVE og CAPPELEN DAMM

  • BOK365

  • VIDAR STRØM FALLRØ og KAGGE FORLAG


Hva er messingprisen?

Messingknivenvinngår i samlingen av priser som festivalen Blodig Alvor (Simen Ingemundsen) deler ut. Festivalen har fra før Sølvkniven (Årets beste krimroman), Bronsekniven (Beste krimdebutant siste to utgivelsesår) og Gullkniven (Ærespris som deles ut hvert tredje år til en forfatter som har gitt ut minst fem krimromaner, og bemerket seg innen norsk krim gjennom flere år).

Med Messingkniven sier arrangørene, at samlingen av krimpriser er komplett, og at de da får anledning til å hedre de som gjør en jobb i kulissene, og som sjelden får den oppmerksomheten de fortjener innen norsk krim.

– Messing er et symbolsk valg ettersom det er et slitesterkt materiale, akkurat som de nominerte til prisen er det, sier de.