Skip to main content

Stjerneskatten

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Jan Rygh Sivertsen
Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

Stjernegutten har et hus med tårn. Der liker han å se på stjernene med stjernekikkerten sin. En dag banker det på døra. Utenfor står en smed som heter Vulcanus. Han forteller at han skal bygge et stort hus med fem piper på nabotomta. Da vil ikke Stjernegutten kunne se stjernene lenger pga. røyk. Det liker han dårlig, da må han jo flytte – og det vil han ikke. Hva skal han gjøre nå?

Plutselig får han uventet hjelp, og sammen med dragen Nesevis, hesten Himmelblakken, alvejenta Måneblomst og rådyret Skogspringer drar han ut for å finne en spesiell stjerneskatt som kan hjelpe han. Men kan han klare å finne den, og rekker han det i tide? Hjelperne til Vurcanus gjemmer seg nemlig i skogen, og prøver å hindre han.

Veldig søt og hyggelig barnebok. Jeg er ganske sikker på at mine barn hadde likt den godt på den tiden jeg drev med høytlesing for dem... for sånn ca. "hundre år" siden ;) Historien er fantasirik og lar barna drømme seg litt bort, og så er den akkurat passe skummel også.

Språket er enkelt og lettlest og gjør at boka egner seg både til høytlesing, og for de som klarer å lese litt selv.

Boka er illustrert av Jonas A. Larsen med fine tegninger som passer godt inn.

Forfatteren har tidligere skrevet diktbøker, men dette er hans debut som barnebokforfatter – en flott start.

Boka er nylig lansert, og forfatteren har lagt ut åpen Facebookinvitasjon til lansering på "The Note" i Sandefjord førstkommende søndag klokka 17.00.

I årets februarutgave av Hverdagsnettmagasinet, kan du dessuten lese et intervju med forfatteren.

Terningkast: 5

 

Forfatter: Jann Rygh Sivertsen
Forlag: Forlagshuset i Vestfold
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 72
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Stjernegutten bor alene i et lite hus. Han elsker å se på stjerne i den store stjernekikkerten sin. En dag forteller mestersmeden Vulcanus at han skal bygge en stor smie ved siden av Stjerneguttens hus. Da vil himmelen bli full av svartrøyk. Og Stjernegutten kan ikke se på stjernene lenger.

Stjernegutten må lete etter en bit av en stjerne som vil falle ned i den store, mørke Skumringsskogen. Hvis han finner den vil han bli rik. Da kan Stjernegutten stoppe Vulcanus sine planer.

Sammen med den lille dragen Nesevis, hesten Himmelblakken, alvejenta Måneblomst og rådyret Skogspringer drar han på jakt etter stjerneskatten. De vet ikke at noen følger etter dem.


Om forfatteren:

Jann Rygh Sivertsen (1973) fra Sandefjord jobber til daglig som redaktør og manuskonsulent, og er tidligere lærer. Høsten 2012 debuterte han som forfatter med diktsamlingen «Insomnia». Han deltok også med tekst i VestfoldLiv 2011.

 


 


Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Liv