Skip to main content

Strikking for nybegynnere

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Debbie Bliss
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Jeg kan dessverre ikke strikke. Dvs jeg kan legge opp og strikke rett, men jeg kan ikke lenger strikke vrangt eller felle av. Når jeg så denne boka som beskrives som "den ultimate boken for deg som vil lære å strikke, og et fantastisk bibliotek over teknikker, for deg som allerede strikker, men som vil utvide kunnskapene dine", så tenkte jeg at jeg kanskje kunne lære noe.

Debbie Bliss er en svært anerkjent strikkedesigner og strikkebokforfatter. Dette er første bind av hennes store bok, The Knitter’s Knowledge, som vi ganske enkelt har kalt Strikking for nybegynnere. I denne boken tar hun for seg alt det grunnleggende.

Boken starter med et eget kapittel om garn, pinner og annet utstyr. Andre kapittel starter med ulike oppleggsmetoder, og deretter lærer du å strikke grunnmaskene – rett og vrangt (med en egen forklaring for venstrehendte) – og kapittelet avsluttes med ulike metoder for hvordan du feller av.

Videre lærer du å lese og tolke oppskrifter og diagrammer og kombinere rett- og vrangmasker i enkle mønstre. For å få fasong på strikketøyet må du kunne legge ut og ta inn, og det er også grundig forklart i boken. Du lærer dessuten rundstrikking både på rundpinne og strømpepinner. Aller sist i boken er det et eget problemløser-kapittel som viser hvordan du retter alle mulige feil som kan oppstå underveis.

Det virkelig unike ved denne boken er de flotte håndtegnede illustrasjonene, som viser maske for maske det som omtales i teksten. Den gjennomarbeidede layouten presenterer stoffet på en lettbent og pedagogisk måte, uten at det blir det minste lærebokaktig eller tørt. 

Forfatter: Debbie Bliss
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2016
Originaltittel: The Knitter’s Knowledge
Oversatt av: Lotte Holmboe
Format: Ebok
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Jeg kan dessverre ikke strikke. Dvs jeg kan legge opp og strikke rett, men jeg kan ikke lenger strikke vrangt eller felle av. I håndarbeidstimene da jeg gikk på ungdomsskolen, strikket jeg faktisk 3 gensere... ensfargede uten mønster. Og for å sy sammen armene etterpå (og så strikke ferdig armene, tror jeg) sendte jeg de bort til noen som kunne det. Jeg har også strikket noen små gensere til bamser, men de var det ikke så nøye med :)

Jeg har noen familiemedlemmer som strikker mye og ofte får vi koselige plagg i gaver. Nå ser jeg stadig strikkeplagg i ukeblader jeg har lyst på, og to gensere har jeg fått noen til å strikke for meg. Men så moro det måtte vært å kunne strikke selv da.

Hvem vet, plutselig en dag får jeg barnebarn, og da hadde det vært koselig å vært den "normale" bestemoren som stiller opp med strikkeplaggg. Jeg har tenkt litt på dette, så fint å kunne strikke. Så da jeg kom over denne boka,  tenkte jeg at nå var det på tide å prøve. Boka så veldig bra ut og har tegninger med trinn-for-trinn for flere teknikker. Lur bok å ha i hylla for alle som er interessert i strikking.

Det første jeg måtte gjøre var å gå til innkjøp av garn og strikkepinner. Det var heller sørgelig det utvalget jeg hadde fra før.Resultatet? Jeg har iallefall lært meg det mest grunnleggende, noen "faguttrykk" og noen forskjellige strikkemetoder.


Rillestrikk (Vanlig rettstrikk):

Glattstrikk (Annen hver pinne rett og vrang):

Enkel ribb (En rett, en vrang):

Dobbel ribb (2 rett, 2 vrang):

Perlestrikk (1 rett, 1 vrang. Motsatt vei på pinne 2):

 

Dette har fått meg til å begynne på et skjerf (det ble kanskje litt smalt - men det får være greit), og et pledd er under planlegging. Hvis du vil følge disse prosjektene, følg med i facebook-gruppa vår :)

 

Om forfatteren:
Debbie Bliss har sin utdanning innen mote og tekstiler fra et kunstcollege i London. En av hennes tidlige suksesser, var strikkede bukser. De ble solgt i profilerte butikker som Liberty of London, og bidro til å gjøre henne kjent som strikkedesigner. Hun har i lang tid designet motestrikk for magasiner i USA, Storbritannia og andre land i Europa – og hun har undervist på store strikkearrangementer, som Vouge Knitting Live og Vogue Knitting Tours, og holdt forelesninger både ved Royal Ontario Museum i Toronto og ved Fashion and Textile Museum i London.

Debbie Bliss har utgitt mer enn 40 bøker med strikkeoppskrifter til barn og voksne, samt interiørstrikk. Hun har dessuten et eget magasin som kommer ut to ganger i året. I 2000 lanserte hun sitt eget Debbie Bliss strikkegarn, som selges over hele verden, og i 2014 etablerte hun sin livsstilbutikk Debbie Bliss Home i Øst-London. Der selger hun både tekstilprodukter, interiørvarer og keramikk.

I 2015 ble Debbie Bliss tildelt ordenen MBE (Order of the British Empire) for sitt arbeid for håndstrikking og håndverksindustrien.

Det finnes også en bok som heter Strikking for viderekommene. Den kommer det mer om litt senere.

 

Cappelen Damm