Skip to main content

Julemysteriet på Sjøfryd

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner
Leseeksemplar fra forfatteren

Idylliske Sjøfryd. Huset har ligget der ved sjøen i mange år, og huset både familier, barn og eldre mennesker. Nå er huset solgt, og fungerer som et eldresenter. Vi møter mange av personene som bor der, f.eks. Ofelia, Jeppe og Geir. Og så er det bestyrerinnen Lea – og ikke minst Teddy, den muskuløse og populære unge mannen, som jobber der.

Sentrale personer er også Kitty som jobber på senteret, og er gift med Colin, som har datteren Amanda, for å ikke snakke om Ron, vennen til Lea. Det kan virke som et stort persongalleri, men det er ikke større enn at man klarer å holde oversikten.

En dag det er skikkelig dårlig vær – det er mørkt, regner kraftig, og det blåser – så finner dem ikke Teddy. Han har sikkert sovnet på personalrommet mener flere, det skjer jo stadig. Kitty leter etter han, men han er hverken inne eller ute ved bassenget. Kanskje han har gått for å fikse det usikrede gjerdet ned mot vannet? Kitty roper, men får ikke svar. Snart ser hun noe...

Det er ingen hemmelighet at Teddy er død, drept – det står på bokas bakside. Kitty, Ofelia og Amanda danner Sjøfryds snushaner, og lager sin egen etterforskning. For han har vel ikke falt ned ved et uhell? Hva gjorde han egentlig ute i det forferdelige været?

Om ikke det er nok, så blir også flere av fiskene til Colin stjålet, noe som legger en stor demper på førjulstiden for både han og Kitty.

Godt språk og bra julestemning
Noe av det første som slår meg når jeg begynner å lese i boka, er språket. Jeg vet fra tidligere bøker at forfatteren skriver bra, og muntert, og det er absolutt intet unntak i denne boka. En annen bra ting, er at hun trekker med seg karakterer fra flere av de andre bøkene sine, karakterer man allerede kjenner ganske godt om man har lest bøkene med handling fra Sandøsund.

Allerede på det fine omslaget begynner jeg å føle på julestemningen. Jeg liker godt at boka er utformet som en kalender. Da kan man lese en luke for hver dag i desember.... eller lese alt i ett, som jeg gjorde.

Selv om det er et mord her, så vil jeg ikke kalle dette en krimbok. Ordet forfatteren har valgt i tittelen, Julemysteriet passer godt. Jeg savner likevel litt mer spenning, spesielt i starten – hvor jeg synes det går litt tregt. Når det først begynner å skje ting, kunne kanskje mordet vært gjort enda mer mystisk? Det er også en kjærlighetssvindel som tema her. Den kunne muligens også vært utformet til å være hakket mer dramatisk og spennende.

Uansett er "Julemysteriet på Sjøfryd" en deilig feelgoodhistorie som gir masse julestemning.

Jeg var litt usikker på om jeg skulle gå for en 4'er eller 5'er – men julestemningen, underholdningsfaktoren og det glitrende språket gjør at det må bli en 5'er.

Terningkast: 5-

 

Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner
Forlag: Fagervik
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 382
Format: Pocket
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Fra bokas bakside:

Den tidligere flyvertinnen Kitty jobber på nydelige Sjøfryd, et eldresenter bebodd av en gjeng originale eldre, trivelige ansatte og hjelpsomme gjengangere.
Julen nærmer seg med stormskritt, og storm er det også den natten stakkars Teddy faller ned i bølgene.

Noe muffens må det være med dødsfallet. Det mener iallfall selvoppnevnte Sjøfryds Snushaner, som setter seg fore å oppklare det mulige drapet.
Kitty, som på hjemmebane mater fisken Wanda, vil også finne ut hvem som rappet Colins elskede koi-er og lurer på om han mekker på lekre Jaguarer eller noe annet smekkert.
Og er råkjekke Ron, lavendeldyrker i Grasse og godhjertet flyktninghjelper, for god til å være sann?

Ting tyder på mye, men alt faller kanskje på plass når julen kommer, med et sammensurium av snushaner, gamere, norske kaker, islandsk hai, noe vakkert og noe britisk.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Egne forlag