Skip to main content

Juleselskapet

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Natalie Normann
Leseeksemplar fra Bladkompaniet

Her er en kjempehyggelig julebok fra fortiden, hvor du kan drømme deg vekk, enten nå før jul – for å få slappet av litt – eller når som helst ellers.

Vi er i Haugesund i året 1890. Kjæresten til Myrthild, Oscar skal en tur til sjøs. Han kommer tilbake til jul, det var i alle fall planen. Dessverre faller han i vannet og blir borte på sjøen. Hjemme driver Myrthild skipshandelen hun har overtatt etter faren. Hun sørger, men gir ikke opp håpet om at Oscar er der ute et sted. Forretningen går bra, og Myrthild lager masse fin julestemning for kundene.

I butikken har hun ansatt Petrine, som kommer fra vanskeligere kår, men som elsker å jobbe i butikken. Rett før jul kommer det en ny mann til byen, sammen med hans lille datter. Han blir en flittig gjest i butikken, og Petrine blir raskt betatt av hans sjarme – det gjør også mange andre.

En varm og fin historie om både jul, forhold, tap, vennskap, familieforhold og romantikk.

Her vil jeg si som bokinpirator Liv Gade alltid sier: "Les sakte". Denne boka ville jeg at skulle vart mye lenger... kanskje man kan være heldig å håpe på at det kommer en fortsettelse?

Jeg anbefaler gjerne boka, som du får kjøpt i kiosker og dagligvarebutikker. I forhold til sjangeren julebøker, gir jeg den lett en 5'er.

Terningkast: 5

 

Forfatter: Natalie Normann
Forlag: Bladkompaniet
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 302
Format: Pocket
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Fra bokas bakside:

HAUGESUND, 1 890

Myrthild klamrer seg til håpet om at kjæresten Oscar, som falt på sjøen, på mirakuløst vis skal ha overlevd. I mellomtiden gjør hun alt hun kan for å skape julestemning i farens skipshandel, som hun nylig har overtatt …

Petrine elsker jobben som ekspeditrise i Borgens skipshandel og sniker seg til å lese de romantiske føljetongene de selger der. Drømmen er å treffe en mann som er like fantastisk som den kjekke greven i bladet.

Rederdatteren Henriette er opp etter ørene forelsket i Myrthilds bror, Amandus. Men vil hennes mor godta en vanlig kontoransatt som datterens ektemann?


Om forfatteren:

Natalie Normann (f. 1962) er forfatter og oversetter. Hun har skrevet romanseriene Ildfuglen (11 bøker), Skjebnesøstre (14 bøker) og Clara Wahl (35 bøker), i tillegg til flere spennings- og barnebøker, noveller og føljetonger.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Vigmostad & Bjørke