Skip to main content

Jentene i graven

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Jan Magne Stensrud
Leseeksemplar fra Bokhuset

Boka er todelt. På slutten av 30-tallet, følger vi Olivia, som kommer til gården Skogstad i Drangedal. Der har hun fått jobb da moren er i slektsskap med gårdskona. Olivia trives og tilpasser seg livet der. Så blir det krig. Rundt gården holder det til mange motstandsfolk, og folkene på Skogstad hjelper dem med mat. Olivia får et spesielt godt øye til en av dem, en som kaller seg Olav.

I nåtiden jobber Jane som journalist i lokalavisa. Det kommer inn en melding om at det er funnet tre kvinner som er nedgravd like ved Skogstad gård. Det bor ikke folk der lenger i dag, og det tyder på at likene stammer fra 50-tallet. Avisa søker støtte fra Fritt ord, og Jane begynner å grave i saken.

Dette er en veldig god debutbok hvor både historie og krimelementer er flettet sammen på en fin måte. Språket flyter fint, og spenningselementet holder lett lesedriven oppe.

Jeg har, som mange andre, selv gammel slekt fra Drangedal. Jeg synes det er veldig interessant å lese, selv om mye er diktet, kan man få et innblikk i hvordan livet på stedet var.

Nydelig og lettlest bok, som jeg gjerne anbefaler videre. 

Terningkast: 5

Forfatter: Jan Magne Stensrud
Forlag: Bokhuset
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 175
Format: Innbundet

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

13 år gamle Olivia Lunden fra Odda står ensom og usikker på tunet til gården Skogstad i Drangedal. Gårdskona er en fjern slektning av hennes avdøde mor, året er 1938 og Olivia har blitt lovet arbeid på storgården. Lite aner hun om dramatikken som skal foregå her de kommende årene.

Over 80 år etter kommer man over tre kvinnelik i en umerka grav like ved Skogstad. Journalist Jane Holte i lokalavisen går grundig til verks for å finne ut hvem disse jentene var? Ved hjelp av beboer Aslak Møane på aldersheimen kommer hun på sporet. Plutselig får hun en telefon. Den russiske ambassaden har fått høre at hun graver i en sak – og vil gjerne treffe henne. Hva slags historie er det hun er på sporet av? Og skal hun våge å møte dem?Om forfatteren:

«Jentene i graven» er Jan Magne Stensruds debut som krimforfatter. Han er tidligere redaktør av Drangedalsposten, har tatt en doktorgrad i historie og vært ansatt i Forsvaret. I denne boka kombinerer han ting fra sin bakgrunn og tar leserne med på en dramatisk historie med utgangspunkt i hendelser under krigen. Til slutt sitter leseren igjen med spørsmålet:

Kunne dette virkelig ha skjedd?

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene må merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er dette MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg velger også selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken, og på hvilket tidspukt jeg gjør det. Det er viktige punkter for meg. Jeg er ikke tilknyttet noen forlag, eller bedt om å skrive noe.

Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har derfor INGEN økonomisk fordel, og heller ingen kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres kun av idealistiske formål, fordi jeg ønsker at gode bøker, skal nå ut til flere lesere.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa
- Lesedilla

- God Bok!

Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Egne forlag