Skip to main content

Ut av tiden

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Jan Mehlum
Leseeksemplar fra Gyldendal

Boka starter med at advokat Svend Foyn får en melding fra sin venn, overrettssakfører Christian Salvesen om at de må møtes – nå. Det står ikke hvor, og da Foyn endelig finner han, er han død. Politiet er raskt på plass, og konkluderer med fyll og krangel. De sikter en mann for dette, men Foyn har ikke noe tro på at de har rett person. Desto dypere han graver i dette, desto større fare setter han seg selv i.

Fin historie. Jeg har lest en del av Mehlums bøker før, men ikke alle. Jeg ser det heller ikke som noen stor nødvendighet å lese dem i rekkefølge, så her er det bare å starte selv om du ikke har fulgt serien.

Historien er spennende, og alltid gøy å lese bøker fra nærmiljøet. Foyn holder til i Tønsberg, men er i boka, også på tur til Sandefjord. Det jeg undrer meg litt over et at Foyn er på et arrangement i Sandefjord, som virkelig skjedde her....og det må være få dager før boka var i ordinært salg. Noe av det som skjedde på arrangementet skjer også i boka. Han kan jo ha tenkt seg det, for lignende ting har skjedd andre steder ;)

Løsningen overrasker, selv om noen sikkert kan gjette seg til det. Boka slutter med noe uforventet, som jeg vil vite mer om. Håper neste bok kommer snart.

I Hverdagsnettmagasinet for Oktober, kommer det et intervju med Jan Mehlum, kanskje jeg får svar på noe av det jeg lurer på når jeg treffer han ;)

Terningkast: 5+

 

Forfatter: Jan Mehlum
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 336
Format: Innbundet

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

En trang bygate i Tønsberg. Et gammelt hus under restaurering. Tomme leiligheter og en liten kjellerhybel. Der møter advokat Svend Foyn et brutalt og trist syn. En av hans nære forbindelser, så nær at han nesten kan kalles en venn, ligger badet i blod på gulvet med en kniv i halsen, som om det var en rituell henrettelse.

Den drepte har oppført seg uvanlig den siste tiden. Hvorfor har han søkt kontakt med ekstremister i begge ytterkanter av den politiske skalaen? Og skiftet livsstil, oppsøkt familien som han ikke har hatt kontakt med på årevis, skaffet seg et nytt sted å bo? Det lokale politiet knytter drapet til en uryddig livsførsel med fyll og krangel. Men bak det tilsynelatende opplagte finnes en annen virkelighet.

Svend Foyn må ut på en reise i et landskap der det er lett å trå feil. Og som alltid i tønsbergadvokatens univers kommer vi ubehagelig tett innpå en virkelighet vi helst skulle ønske bare var fiksjon.


Om forfatteren:

Jan Mehlum (f. 1945 i Tønsberg) debuterte med kriminalromanen Gylne tider i 1996. I 1998 fikk han Rivertonprisen for Kalde hender. Hans bøker med Tønsberg-advokaten Svend Foyn i hovedrollen er oversatt til dansk, tysk, nederlandsk, svensk og albansk.

Jan Mehlum er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo. Han har i en årrekke arbeidet som førsteamanuensis i sosiologi ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, og bor i Tønsberg.

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokomtalen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag.

Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken jeg får og hvilket tidspunkt jeg vil lese den. Dessuten velger jeg selv om (og hvor) jeg vil dele omtalen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeskemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne omtale en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive omtalen. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa
- Lesedilla

- God Bok!

Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Gyldendal