Skip to main content

Jakten

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Linda Klakken
Leseeksemplar fra Kagge

Journalist og forfatter Linda Klakken har de siste fem årene bistått med å lete etter en drapsmann, mannen som drepte Trude Espås i Geiranger for nesten 27 år siden, i august 1996. Dette mordet er en av de uløste drapsgåtene i Norge.

Geiranger er en liten bygd i Stranda kommune med rundt 250 innbyggere. I turistsesongen er det flere tusen besøkende innom hver dag.

Klakkens fantastiske arbeid har blitt til boka Jakten – På sporet av mannen som drepte Trude Espås, som er mer en dokumentar enn en ren krimbok.

Klakken ble veldig engasjert i saken fra hun startet å se på den. Etter å ha gått gjennom gammel informasjon, lest gamle avisartikler og søkt på nett fant hun en mann som ligner på fantomtegningen som var lagt ut. Hun sendte da en mail til tipsmottaket i Åsted Norge, men fikk ikke svar.

Hun ga seg ikke, og sendte en ny mail med mer konkret informasjon. I underkant av 48 timer senere fikk hun en telefon fra tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen med spørsmål om hvordan hun hadde kommet fram til personen hun nevnte. Vedkommende, som Klakken kaller Willy var ikke noe politiet hadde gått ut med, og personen ga også Kripos-etterforskeren en dårlig magefølelse. Problemet er at politiet ikke har klart å bevise med sannsynlighetsovervekt at det var han.

Klakken fikk etter hvert også tilgang til politiets saksdokumenter via advokat John Christian Elden.

I boka kan du lese om arbeidet Klakken har gjort, det hun har avdekket, og fakta som hun mener at politiet ikke har funnet ut av, og gjort feil.

"Hvordan fanger man et sjeldent dyr, som går umerkelig rundt og dreper? I fem år har jeg lurt på det spørsmålet. Til nå har jeg bare funnet ett svar: Jeg må bli et dyr selv. Jakte."
– Sitat Linda Klakken.

Klakken har i ettertid fått flere tilbud fra film- og TV-bransjen, men har takket nei til alle av hensyn til Trude Espås etterlatte.

Tragisk sak, jeg var ikke spesielt godt kjent med den fra før. Det er kjempespennende å få bli med på Klakkens etterforskning gjennom boka. Jeg satt mer eller mindre konstant og leste. Det er helt utrolig hvordan gjerningsmannen har klart å gjemme seg bort. 

Selv om det er noen faguttrykk i boka, er den lettlest og oversiktlig. Jeg anbefaler gjerne andre å lese den, og håper at boka kan bidra med en fremtidig løsning på saken.

Se forøvrig mer om saken på Åsted Norge, Tv2 Play. Sesong 1 - episode 3; Geirangerdrapet.

Terningkast: 4+

Forfatter: Linda Klakken
Forlag: Kagge
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 282
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Kan en amatør løse Norges største uoppklarte drapssak?

Dette er fortellingen om hvordan en journalist og småbarnsmor kommer på sporet av mannen som drepte Trude Espås i Geiranger i 1996 – en intens jakt som raskt blir en personlig besettelse.

Hvem drepte Trude Espås i Geiranger i 1996? I fem år leter journalist og småbarnsmor Linda Klakken etter den ukjente mannen som står bak et av Norges mest brutale og rystende drap. Undersøkelsene leder henne til opplysninger om tilsvarende saker i andre deler av Europa. Men hvordan bevise det?Om forfatteren:

Linda Klakken er journalist og forfatter. Hun har tidligere utgitt flere kritikerroste bøker, blant annet Mamma, kone, slave,og er oversatt til flere språk.

 


Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Kagge