Skip to main content

Skoddehav

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Kristina Ohlsson
Leseeksemplar fra Gyldendal

Dette er tredje bok i serien om brukthandler August Strindberg og politietterforsker Maria Martinsson.

August har blitt mer etablert på stedet og er nå i et offentlig forhold med Maria. Det er sommer, men tåka ligger som et tykt teppe over det lille stedet de bor på. Da det oppdages at en mann henger død i stupetårnet på badeplassen, rakner idyllen. Hvem er mannen? Maria og kollegaene forstår raskt at det har skjedd et drap.

I nabolaget ligger "Frysehuset" hvor en gang Lydia Broman ble funnet drept, og partert i fryseren. Mannen ble siktet, men det går rykter om at feil mann ble pågrepet. Nå har det flyttet inn en ung jente i dette huset. Hvem er hun, og hvor kommer hun fra?

August arrangerer en bakekonkurranse, og i tillegg går bruktbutikken hans godt. Tilfeldighetene vil at han flettes inn i historier som kan knyttes til begge drapene.

Dette er en serie som jeg liker godt. August Stindberg – ja, han heter faktisk det, er en person som det er lett å like. Miljøet beskrives fint, og ser ut til å være et fint sted å bo... hvis det ikke hadde vært for disse drapene da. Historien er spennende, og ikke minst lettlest.

Plottet er fint bygget opp. Løsningen er kanskje ikke helt troverdig, for kunne ting skjedd på denne måten? Jo, kanskje det kunne det.

Jeg anbefaler deg å lese denne serien, men begynn med den første, og les dem i rekkefølge. Den første boka i serien er Stormvakt, og andre bok er Isbryter.

Terningkast: 5


Forfatter: Kristina Ohlsson
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 496
Format: Innbundet
Originaltittel: Skuggläge
Oversatt av: Inge Ulrik Gundersen
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Tredje boken i serien om August Strindberg og politietterforsker Maria Martinsson.

Sommeren er på sitt vakreste, havet glitrer, og August har dratt i gang en stor bakekonkurranse i Hovenäset. Idyllen brytes da været skifter. Tåken ruller inn, og en mann blir funnet hengt i stupetårnet på badeplassen.

Politietterforsker Maria Martinsson og hennes kollegaer skjønner fort at dette er snakk om en forbrytelse. Men hvem er mannen, og hvorfor blir han funnet død i Hovenäset?

Utredningen leder tilbake til den fryktelige sommeren i 1989, da Lydia Broman ble funnet drept og partert i fryseren i sitt eget hjem. Var det riktig gjerningsmann som ble dømt den angen? Hvor langt er noen villig til å gå for å bevare gamle hemmeligheter?Om forfatteren:

Kristina Ohlsson tar svensk krim til nye høyder. «Den nye dronningen av skandinavisk krim» kaller forfatterkollega Mons Kallentoft henne.

Kristina Ohlsson er utdannet statsviter og med bakgrunn som analytiker i Säpo, og arbeid med terrortrusler i Europa for OSSE (Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa), har Ohlsson mer kjennskap til verdenspolitikken enn de fleste av oss. Likevel ble en ni til firejobb for kjedelig for henne. Forfatterlivet fristet mer, og siden 2012 har hun vært forfatter på heltid. Kristina Ohlsson er født i 1979, kommer opprinnelig fra Kristianstad, men har nå bodd i Stockholm i mange år.

Bøkene hennes er utgitt i mer enn 34 land og er solgt i 4,3 millioner eksemplarer.

 


 


Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)