Skip to main content

Den siste olje

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner
Manus fra forfatteren

Historien starter med Olivia som er i Spania sammen med Mona. I naboleiligheten ferierer den hyggelige pensjonerte politimannen Kalle. Før Kalle ble pensjonert jobbet han med korrupsjon, okkulte miljøer, hvitvasking og sekter.

Det er siste dag før hjemreise. Olivia skal ta seg en dukkert i bassenget før middag, men hun ombestemmer seg raskt. Det viser seg at det allerede ligger noen i vannet. Kalle ligger forslått i bassenget, han har puls, men er bevisstløs. Det er uvisst om det var en ulykke eller et overfall.

Olivia har knapt nok satt føttene på norsk jord, før avisa skriver at den pengesterke eiendomsutvikleren Tormod Bjerkvik er meldt savnet. Bjerkvik, som Mona oppfatter som litt glatt, skrytete og ubehagelig er i gang med flere byggeprosjekter i Tønsberg. Og ett av dem som er planlagt er å bygge om skogområdet på Ankerholmen til et boligområde.  Ankerholmen er der hvor Olivia bor, og Havnehotellet til Mona ligger.

Olivia, som er privatdetektiv begynner selvsagt å snuse i begge disse sakene, til politisamboers Torsteins fortvilelse.

Dette er det niende mysteriet som Olivia engasjerer seg i – måtte det bli 100 til! Jeg elsker Olivia-serien!

Olivia opererer for det meste i Tønsbergsområdet, men det hender hun er innom mitt lokalområde, Sandefjord. Denne gangen er hun en svipptur innom på Torp flyplass. Jeg liker at den lokale gisselsituasjonen som fant sted der på 90-tallet nevnes i historien.

Forfatteren beskriver miljøene fint, og jeg føler nesten at jeg er der sammen med dem. Som vanlige skriver forfatteren et godt språk, og med en humoristisk undertone. Mulig det mangler noen kommaer her og der, men kommaregler er jeg ikke veldig god på.

Dette er hyggekrim på sitt beste! Ta med boka, et glass med god drikke, og kryp under teppet – og les. Jeg garanterer deg en god opplevelse!

Terningkast: 6

 

Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner
Forlag: Fagervik
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 286
Format: Pocket
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

På ferie i Spania møter Olivia den pensjonerte politimannen Kalle. Det er omveltende nok, men det er først da hun kommer hjem og treffer på utbygger Bjerkvik at ting begynner å skje. For det finnes andre måter å møtes på enn nede i en bunker, ute på Essos gamle tomt på Vallø og det som en gang fikk navnet Prinds Christians batteri. Og det er upraktisk når Bjerkvik er død. Men hvordan havnet han der? Han .oljet" seg ikke neppe nedi av seg selv.

Olivias nysgjerrighet bobler mens det dukker opp mystiske tatoveringer, diskrete kappekledde og høner som løper uten hoder. Nok en gang beveger Olivia seg på merkelig vis inn i det som egentlig er Torsteins domene. Og hun nøster opp i drapssaken, ved hjelp av Monas skarpe blikk og en svært behjelpelig Kalle.

 


 

Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Egne forlag