Skip to main content

Kjærlighetssvindel

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Hanne Kristin Rohde
Leseeksemplar fra Kagge

Wilma og Bjarne reiser til Risør for å se nærmere på en sak. Det er nemlig funnet en utbrent bil, og inni bilen sitter et lik. De finner omsider ut hvem den døde er, og jobber iherdig med å finne ut hva som har skjedd. Er det en ulykke eller har det skjedd et drap?

Som tittelen henspeiler er det også en mulig svindler med i historien. Lillian er opp under ørene forelsket i kypriotiske Nikos. Han skal snart komme til Norge, men hver gang skjer det noe – og han ber om penger. Kjærlighet gjør blind, sies det. Om Lillian virkelig er blindet av en svindler? Ja, det må du lese boka for å finne ut av.

Persongalleriet er stort. Du har brødrene Sander og Leo, sistnevnte med samboer Mina. Og så er det Tom og Bitten, og sønnen Oliver. Lillian var tidligere gift med Leo, og sammen har de datteren Madeleine. Nå er hun vilt forelsket i Nikos. På sidelinja dukker Louise Franzen opp som nabo. Og så er det selvsagt Wilma Lind og kollegaen Bjarne, samt andre mer distanserte karakterer.

I starten gikk jeg litt i surr i hvem som var hvem, og hvordan familieforholdene var – men jeg kom inn i det underveis i handlingen. Alle spiller de sin rolle, og må derfor være med.

Det tok rundt halve boka å få meg helt fengslet av historien. Da de fant ut hvem som var drept, tok handlingen seg opp.

Jeg slet litt med at Lillian så lett sender penger til sin greske drømmemann, og synes hun er så naiv at jeg får helt vondt. Men man leser jo om slike historier i media, så det er jo tydelig at noen lar seg overbevise også i virkeligheten – og hvem vet, kanskje forholdet er reellt? Det er første gangen jeg leser en bok som tar tak i dette med kjærlighetssvindel, og det er veldig bra at forfatteren gjorde det. Det er fortsatt mange som "går fem på", og derfor en viktig sak å sette fokus på.

En liten ting som fikk meg til å tenke over historiens troverdighet er Louise med sine synske evner. Nå har selvsagt ikke jeg noen fasitsvar på om det finnes slike evner, og så er det jo en roman, men jeg ble ikke overbevist. Forfatteren lar uansett dette temaet gli inn i historien på en naturlig og fin måte, uten å vie det for stor plass.

Wilma er leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politiet. Nå fjernes stillingen hennes, og hun blir oppfordret til å søke en annen stilling. Jeg sitter med en følelse av at denne gangen har forfatteren brukt mye av seg selv i Wilma, noe som gjør historien levende og billedlig.

Litt smårusk i språket her og der, men leseflyten går veldig bra.

Jeg liker plottet, og blir selvfølgelig lurt av deler av handlingen. Det er bra!

Slutten av boka gir oss et hint om at det kommer flere. Det gleder jeg meg til :)

Terningkast: 5

Forfatter: Hanne Kristin Rohde
Forlag: Kagge
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 342
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Ny bok i bestselgerserien om Wilma Lind!

Politiet i Risør finner en utbrent bil med et forkullet lik i passasjersetet. Wilma Lind og Bjarne Larssen blir dratt inn i etterforskningen, og oppdager snart at alt ikke er som det skal i den idylliske sørlandsbyen.Om forfatteren:

HANNE KRISTIN ROHDE har jobbet mange år som leder i Oslo-politiet, og hun er en av Norges fremste krimforfattere. Den første krimromanen for voksne het Mørke hjerter (2014), og i alt har hun skrevet fem romaner om politilederen Wilma Lind. Gjengmysteriet er den sjuende boken i Blålys-serien. Forfatteren er også kjent fra TV 2-programmet Åsted Norge. Til Blålys-serien har hun laget et digitalt foredrag som tilbys gratis til lærere og bibliotek, og som følges opp med skolebesøk eller digitalt møte der elevene stiller spørsmål

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Kagge