Skip to main content

Nattens bok

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Jørgen Brekke
Leseeksemplar fra Gyldendal

I starten av boka møter vi Elisabeth. Hun er stukket med en dolk, og har hukommelsestap. Så spoler vi tilbake og får vite at Elisabeth og Jacob er gift og har to barn, Oda og Adam. De har det fint og forteller hverandre alt..

Det er iallefall det Elisabeth tror – helt til femten år yngre Sophie dukker opp. En dag Elisabeth kommer hjem – er hun plutselig der, i huset sammen med barna. Hun presenterer seg som lillesøsteren til Jacob, en person Jacob aldri har fortalt om.

Ikke nok med det, hun har åpnet og drukket en av samlervinflaskene til Jacob, den han har spart til en helt spesiell anledning, og det er attpåtil Jacob som har sagt at hun bare kan forsyne seg.

Jacob er ikke hjemme, og Sophie forteller at han er på sykehjemmet hos faren deres. Han døde plutselig. Faren, som Jacob brøt kontakten med for mange år siden. Elisabeth ringer til Jacob, men han tar ikke telefonen. Når Sophie ringer, svarer han med en gang. Elisabeth vet ikke hva hun skal tro, men at Jacob har hemmeligheter, det er det ingen tvil om.

Stadig flere sider avdekkes i livet deres, ting som Jacob har skjult for Elisabeth.

Tidlig i boka møter vi også Stickan og datteren Vilde. Stickan trener sammen med Jacob, og har en fengelsdom bak seg. Han har nylig fått seg ny kjæreste, ei som heter Sophie.

Jeg har lest flere noveller av forfatteren før, og to bøker for veldig lenge siden. "Alle kan drepe" har jeg tidligere omtalt. Både da, og denne gang har forfatteren laget en historie som ikke ligner noe jeg har lest før.

"Nattens bok" var en spennende og tiltalende historie fra første side, uten dødpunkter. Selv om løsningen kanskje ikke tar pusten fra deg av overraskelse, er den ikke forutsigbar. Jeg leste ut boka på et døgn. Når jeg måtte legge den fra meg, kjente jeg at jeg ville tilbake til historien igjen.

Mye av handlingen foregår i Vestfold, og vi er også litt innom Sandefjord, min hjemby – det er gøy.

Det lettleste språket glir veldig fint, og jeg ser lett handlingen for meg. Det er mange personer med, men de spiller alle sin rolle, og hører med.

Denne boka likte jeg godt, og anbefaler den gjerne videre.

Lanseringsdato for boka er 28. juli.

Terningkast: 5


Forfatter: Jørgen Brekke
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 295
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Elisabet er tilfreds med familielivet. Hun er et hverdagsmenneske, og det viktigste er uansett at hun vet at hun kan stole på ektemannen Jakob.

En dag dukker den gåtefulle Sofie opp hjemme i leiligheten til Jakob og Elisabet og presenterer seg som Jakobs lillesøster. Jakob og Elisabet har bodd under samme tak i femten år, de har fått to barn sammen, men Elisabet har aldri fått vite at Jakob har en søster. Det skal snart vise seg at det er langt mer hun ikke har fått vite.

Sofies inntog er begynnelsen på en kjede fatale hendelser som får Elisabets verden til å rakne. Hun må revurdere alt hun har trodd om Jakob, om sin nærmeste familie og om sin egen virkelighet. Snart forstår hun at jakten på sannheten kan komme til å koste mye, den kan koste henne livet. Om forfatteren:

Krimforfatter i særklasse.

Jørgen Brekke (f. 1968) bor i Horten. Han debuterte med Nådens omkrets i 2011, som ble hovedbok i to bokklubber og solgt til en rekke land. Han har siden skrevet en rekke krimromaner både for voksne og ungdom, og har mottatt flere priser for sitt forfatterskap. Romanen Menneskets natur, som utkom på norsk i 2013, ble valgt av Kirkus Reviews til en av de ti beste krimutgivelsene i USA i 2017.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)