Skip to main content

Enken

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Helene Flood
Leseeksemplar fra Aschehoug

Fortellerstemmen i boka er Evy. Hun bort på Oslos vestkant, og framstår som en ulykkelig kvinne. Moren er dement, og Evy er redd for at hun skal få samme diagnose. Hun sliter nemlig med å huske enkelte episoder.

Evy og Erling har vært gift i førtifem år. Sammen har de barna Bård, Hanne og Silje. Erling har hatt mange små nesten-ulykker, men en dag segner han om på gata, og våkner ikke igjen.

Både politiet og Evy føler at det er noe mistenkelig ved dødsfallet. Når Evy sjekker litt, kan hun ikke finne avtaleboka til Erling. Hun vet at den lå på kontoret hans noen dager tidligere. Hvor har det blitt av hjertepillene han var avhengig av å ta hver dag? Og hvorfor står kjellerdøra på gløtt når Evy vet hun lukket den kvelden før? Evy oppdager også at Erling har byttet har advokat, og gjort noen investeringer bak hennes rygg.

Edvard, Erlings gamle venn fra ungdomstiden tar plutselig kontakt med Evy. Det viser seg at Erling og han har hatt jevnlig kontakt uten at Evy har visst det. Her er det mange spørsmål, men du får svar på dem alle i løpet av historien.

Psykologisk spenningsbok

Dette er en psykologisk spenningsbok, og den tredje fritttående boka i en trilogi.

Forfatteren skriver godt, og med et billedlig språk. Hun får fram den litt ekle følelsen av at noe ligger og ulmer uten å komme opp til overflaten. Handlingen foregår for det meste innen familien. Det er derfor et oversiktelig persongalleri.

Likevel savner jeg noe i historien – litt mer følelser kanskje. Jeg får liksom ikke helt tak på familiemedlemmene, og ville gjerne kommet litt mer under huden på dem.

I starten synes jeg det kan være litt forvirrende og uoversiktelig at vi hopper veldig fram og tilbake i tid. Dette krever litt mer av leseren. Det gir muligens også noen frempek, som tar bort litt av spenningen.

Når det gjelder historiens troverdighet, så klarer jeg ikke helt å tro på den. Og her kan jeg ikke si for mye, annet at jeg igjen vil trekke fram det at jeg ville blitt litt bedre kjent med personen i boka, for meg blir de litt for overfladiske.

Det er en vanskelig bok å sette karakter på, synes jeg, men ut fra totalvurderingen over, blir det en 4'er.

Terningkast: 4

Forfatter: Helene Flood
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 301
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Det har vært flere nestenulykker før Erling segner om på gaten og dør. Alene i det store huset sitter Evy, hans kone gjennom førtifem år. Det er noe som ikke stemmer med ektemannens dødsfall. Gjenstander forsvinner fra huset, de voksne barna holder ting skjult for henne, og kjellerdøren som alltid er låst, står plutselig på klem. En gammel venn fra Erlings ungdomstid dukker opp etter mange år og har noe å fortelle. Hadde noen ønske om å skade Erling? Kan han ha blitt drept? Og vil den som var ute etter ham, nå gå etter Evy?


Om forfatteren:

Helene Flood (f. 1982) er psykolog og forsker. Hun har tidligere utgitt sakprosaboken Hei, skam (2018) og ungdomsromanen Heis med Houdini (2008). Hun bor i Oslo. Hennes første roman for voksne, Terapeuten, utkom i 2019 og ble hyllet av kritikerne. Romanen ble solgt til 23 land før utgivelse i Norge. Elskeren utkom i 2021 til strålende mottakelse. Høsten 2023 er Flood aktuell med Enken, tredje og siste roman i trilogien.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Aschehoug