Skip to main content

Den stille leieboeren

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Clémence Michallon
Leseeksemplar fra Aschehoug

Aidan framstår som drømmemannen, kjekk og sjarmerende. Men han har selvsagt en mørk, skjult side – han kidnapper og dreper kvinner. Det har blitt noe av dem. Rachel er hovedpersonen i boka. Hun heter ikke egentlig det, men det er navnet Aidan har bestemt at hun skal ha. Hun skiller seg ut blant de andre. Han har ikke drept henne, men holder henne skjult i et skur. Det fungerer på en måte, og hun spiller med på alt for å holde seg i live. Kanskje hun har et snev av Stockholmssyndromet?

Så kommer dagen da Aiden må selge huset sitt. Han skal flytte til ny bolig, og der bor også datteren hans, Cecilia. Rachel overtaler han til å ta henne med. Hun skal  spille en leieboer som er i en vanskelig situasjon, og derfor oppholder seg for det meste på rommet sitt. På natten blir hun lenket fast, men Rachel får lov å spise flere av måltidene sammen med Aidan og Cecilia.

Cecilia aner selvfølgelig ingenting om den virkelige situasjonen. Og da Rachel og Cecilia utvikler et slags vennskap, blir det vanskeligere for Aidan å holde fast i reglene han har satt.

Her har du en knallbra psykologisk thriller, og du kommer tett på offeret til en seriemorder. Forfatteren skriver bra, og tar oss med på en billedlig reise – med spenning på høyt nivå. For meg ble dette en perfekt lesestund. Boka har alt jeg forventer av denne sjangeren.

Terningkast: 6

 

Forfatter: Clémence Michallon
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 372
Format: Innbundet
Originaltittel: The Quiet Tenant
Oversatt av: Morten Hansen
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Aidan er en stødig og tiltrekkende far og enkemann som bortfører og dreper kvinner. Bortsett fra Rachel, som han har holdt fanget i et skjul i hagen i fem år. Når huset må selges, vet Rachel at den eneste måten å redde livet er å overbevise Aidan om at han kan ta henne med seg videre til den nye boligen.

Det gjør han, og presenterer henne for datteren Cecilia som en fåmælt, perifer bekjent som stort sett holder seg på rommet. Det siste stemmer, Rachel er stort sett lenket fast og vet at det minste provokasjon eller feilgrep kan koste henne alt. Hun vet også at hun kanskje er den eneste som kan stoppe Aidan fra å drepe igjen.

Om forfatteren:

Clemence Michallion er født i Frankrike og bor i New York. Hun har studert ved Science Po og Columbia University og jobbet som skribent for bl.a. Vanity Fair og The Independent med særlig fokus på populærkultur, mote, kjønn, feminisme og kroppspositivisme. Hennes debutroman "Den stille leieboeren" ble solgt til nærmere 30 land før utgivelse.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Aschehoug