Skip to main content

Natten reiser alene

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Ørjan N. Karlsson
Leseeksemplar fra Gyldendal

Jakob Weber jobber fremdeles som etterforsker i Bodø. Han har en dement mor, og en halvbror som kom overraskende på døra i forrige bok. Ola André heter han, og bor fremdeles hos Jakob. Aldersforskjellen er stor, og jeg tror Jakob sammenligner han litt med en sønn... en sønn han kanskje kunne hatt. Sånn ble det ikke. For et år siden døde Lise, og ga han sivilstatusen enkemann.

Denne gangen må Weber etterforske en sak om et lik som blir funnet i vannet inne i en privat havn på Kjerringøy. Det er en venninneklubb som driver fast med isbading, som finner det. En av jentene hekter seg fast i den døde personen da hun dukker. Samtidig blir det også funnet en død ung kvinne hjemme i sin egen leilighet.

Mye av handlingen foregår altså på Kjerringøy utenfor Bodø. Dit ble vi anbefalt å dra da vi for en del år siden var i Bodø. Dessverre rakk vi ikke det, men jeg skjønner at jeg gikk glipp av noe. Heldigvis er det lett å se for seg naturen når jeg leser denne boka.

"Her ute reiser natten alene – uttøylet av nordlysets skinn og byens maniske puls".

Ellers liker jeg Weber, og gleder meg til å bli enda bedre kjent med han i senere bøker. For at det kommer flere bøker, overlater slutten ingen tvil om. Det gjenstår noen løse tråder – så man får vente med spenning og tålmodighet på neste bok.

Jeg leste også forfatterens første bok. "Det siste stykket hjem" Historien i den sitter fortsatt ganske bra, men jeg ble ikke helt "forelsket" i historien. I "Natten reiser alene" derimot, der fanger historien interessen min helt fra start. For ikke snakke om språket. Forfatteren skriver utrolig godt, på en uanstrengt måte, og det sitter som det skal fra første side.

Bak på boka står et sitat fra Stein Sneve i Avisa Nordland: "Kan ikke noen være så snill å lage tv-serie av dette?" Dette utsagnet støtter jeg fullt og helt. Ja takk, til Tv-serie!

Her snuste jeg faktisk på en 6'er. Det er bare noe småpirk og muligens noen kjappe løsninger som gjør at min terning lander på en solid og sterk 5'er denne gangen.

Terningkast: 5+


Forfatter: Ørjan N. Karlsson
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 318
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Fra bokas bakside:

En fjellvandrer kommer til en hytte som ikke står på kartet. Nysgjerrig bestemmer han seg for å undersøke stedet, men da han nærmer seg hytta, kommer en skikkelse mot ham; en mann uten ansikt.

I en privat havn på naturperlen Kjerringøy ved Bodø isbader Tuva Mjelde og to venninner. Brått blir den ene venninnen sittende fast i noe under vann. I siste liten klarer Tuva å få trukket henne løs, men noe annet følger med til overflaten: det ille tilredte liket av en mann. Omtrent samtidig med det uhyggelig funnet på Kjerringøy blir den unge Veronika Paulsen funnet død i en liten og stusslig leilighet i Bodø. Et tragisk selvmord eller et iscenesatt drap?

Snart skal sjefetterforsker Jakob Weber og tidligere Kripos-etterforsker Noora Yun Sande stå ansikt til ansikt med en ondskap de aldri har opplevd maken til.
I Kjerringøys vakre villmark skjuler det seg et mørkets hjerte. Jakob er sikker på én ting: Om ikke politiet finner og stopper morderen, vil vedkommende drepe igjen.Om forfatteren:

Ørjan N. Karlsson (1970) er født og oppvokst i Bodø, og bor i dag i Skien. Han er sosiolog, har befalsutdanning fra hæren og har også deltatt på utenlandsoppdrag. Han har jobbet i Forsvarsdepartementet og er i dag avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Gyldendal