Skip to main content

Det du eier evig

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Inger Johanne Øen
Leseeksemplar fra Gyldendal

Dette ble den siste boka jeg rakk å lese i år – og her har dere noe å glede dere til den kommer i salg om noen få dager i januar.

Silja har hatt en turbulent barndom med fraværende foreldre, og har derfor vokst opp hos besteforeldrene.

Treerbanden kalte mormoren Silja og de to venninnene Ann og Kathrine. Treerbanden hang alltid sammen. Men så en septemberkveld i 1990 blir Ann borte på vei hjem. Saken ble aldri løst.

Rett etter at Ann forsvant, flyttet Silja til hovedstaden og ble politietterforsker. Nå har det gått 19 år, og mormoren har blitt dement. Silja vil derfor tilbake til hjemstedet. Der har hun fått jobb på Hønefoss politistasjon. Omtrent samtidig blir liket til Ann funnet på en nedlagt gård rett ved der hun bodde.

I løpet av teksten får vi egne kapitler med tilbakeblikk til det som skjedde i 1990, og dermed blir vi litt kjent med vennegjengen; gamlekjæresten til Ann, Eivind som har voldelige tendenser, Leo som begge jentene hadde et godt øye til, den populære jenta Renate, Malin, Jens og Stig.

Handlingen utspiller seg hovedsakelig på Åsa i Ringerike, et sted jeg for øvrig aldri hadde hørt om før. Tidsmessig veksler vi litt mellom 1990 og 2009. Det medfører noen morsomme og gjenkjennelige minner, som f.eks. Pusurdagbøker – jeg har enda mine, og akkurat som i historien er mine fulle av alt annet enn lekser. Jeg fikk også oppfrisket noen kjente og kjære sangtitler. 

Selv om Silja har tette bånd til saken, og absolutt inhabil, får hun lov til å være med å etterforske, iallefall i starten, siden hun har god kjennskap til saken. Etter hver skal det vise seg at det også var ting hun ikke ante noe om.

Forfatteren bak boka, Inger Johanne Øen er debutant. Jeg synes alltid det er spennende med debutanter for da stiller man med blanke ark når man begynner å lese.
 
Og her har vi en debutant som får det til. Skrivestilen er god. Historien er fint sammensatt, og oppdelt i korte passende og logiske kapitler. Plottet er fint bygget opp bit for bit – og når også spenningsnivået er på plass, da er jeg fornøyd! Litt ut i boka ble jeg så hekta, at jeg brukte hele dagen til å lese ut boka.
 
Hun klarer å holde oss på pinebenken uten at ting blir for opplagt. Riktignok avslørte jeg det til slutt, men det var veldig sent i boka.
 
Dette er en kjempeflott debut, og jeg venter i spenning på neste bok om Silja Frost.
 
 
Terningkast: 5

I et intervju på siden Krimlitteratur, kan man lese at det å skrive boka har vært en lang prosess for forfatteren. Manuset ble påbegynt allerede i 2007, men den ferdige boka er annerledes enn manuset hun begynte på.

Forfatter: Inger Johanne Øen
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 395
Format: Pocket
Kilde: Forhåndseksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Silja Frost hadde aldri tenkt å flytte fra hovedstaden, men en syk bestemor tvinger politietterforskeren hjem til Åsa utenfor Hønefoss. I barndomsbygda er det som om tida har stått stille. Vennene, naboene og festene er de samme – og Leo har fortsatt en farlig tiltrekningskraft.

Siljas gamle bestevenninne, Ann, er fortsatt savnet etter at hun forsvant på vei hjem fra en fest for 19 år siden. Traumet har hengt over bygda siden.

Så blir liket av en kvinne funnet i en tønne på en nedlagt gård. Det viser seg raskt at det er Ann. Etterforskningen vekker uro i bygda, og gammelt grums kommer til overflaten. For Silja blir det personlig – så personlig at flere ønsker henne av saken. Jo nærmere hun kommer svaret, dess farligere blir jakten på morderen. Kan det være en hun kjenner?

Det du eier evig er første bok i en troverdig og velskrevet krimserie om Silja Frost og hennes kolleger på Hønefoss politistasjon.
Om forfatteren:

Inger Johanne Øen (f. 1971) kommer fra Åsa og bor i dag på Hallingby i Ringerike. "Det du eier evig" er hennes debutroman.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Gyldendal