Skip to main content

Fritt vilt

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Agnes Lovise Matre
Leseeksemplar fra Gyldendal

Det har vært fest i bygda, og der var det som vanlig mange unge deltakere. Utover kvelden ble det konsumert både det ene og det andre. Noen dager senere finner man en død gutt i Hardangerbadet nede i sentrum. Deretter forsvinner en ung jente. Det er midt på vinteren, og snøen kulda og glatte veier byr på ekstra store problemer.

Sønnen til politistasjonssjef Bengt Alvsaker, Thomas har nå blitt myndig. Han drømmer om å bli politi, som faren. Han er der da gutten blir funnet, og det viser seg å være en god venn av han.

Bengt Alvsaker er selvfølgelig raskt på saken. Han er nå samboer med kriminaltekniker Lerke, og sammen er de et bra team.

Det tar ikke lang tid før man skjønner at det er noe som ligger der under overflaten i ungdomsmiljøet, et nettverk for deling av nakenbilder og salg av dop. Thomas sliter, for hva bør man gjøre? Være lojal mot venner – eller tenke på egen framtid?

 

Viktig tema

"Fritt vilt" er forfatterens fjerde bok i serien om politistasjonssjef Bengt Alvsaker, og jeg har fått vite at det kommer til å bli flere.

Dette med deling av nakenbilder, og ikke minst "partydop" er ofte i media. Man hører  historier om ungdommer som tror de har kontroll, men det viser seg gang på gang at de ikke har det.

Forfatteren skriver med en god og erfaren penn. Det virker som om hun vet en del om temaet, og det gjør hun nok også. Hun er lærer på en ungdomsskole, og ser nok mye blant ungdommene som foreldrene tenker at "sånt vil ikke barnet mitt gjøre". Forhåpentligvis går ikke alle så langt som i denne historien, men man vet jo aldri...

Boka anbefales!

I ett intervju i Hverdagsnettmagasinet  kan vi lese at dette ikke blir den siste boka i serien. Fra høsten skal hun bli fulltidsforfatter, og har da også planer om andre bokprosjekter.

 

Terningkast: 5+

 

Info:

Forfatter: Agnes Lovise Matre
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 359
Format: Innbundet


 

Forlaget skriver:

En ung gutt blir funnet drept i Hardangerbadet i Øystese sentrum. Samtidig meldes en femten år gammel jente savnet. Hun har ikke kommet hjem om kvelden, og ute raser en av vinterens kraftigste stormer. Enorme snømengder har falt på få dager, og det har gått flere store ras innover Hardangerfjorden. Flyplasser og fjelloverganger er stengt. Bygda er praktisk talt isolert fra omverdenen. 

Drapsetterforskningen og den desperate leteaksjonen etter jenta strekker det lokale lensmannskontorets kapasitet langt utover bristepunktet. Og så begynner bygdedyret å røre på seg.

Langsomt avdekkes et ungdomsmiljø der småjenter selger nakenbilder, sår"bare tenåringsjenter ruser seg, og omgås voksne menn. Politistasjonssjef Bengt Alvsaker leder en etterforskning der sporene de leter etter, gjemmes unna i dysfunksjonelle familier der det å skjule egne synder synes viktigere enn å ta vare på sine nærmeste.Om forfatteren:

Agnes Lovise Matre er adjunkt og forfatter fra Haugesund.

Hun har siden debuten "Stryk meg over håret" i 2012 gitt ut fire romaner og krimromaner. Hennes første kriminalroman, "Skinnet bedrar", kom ut på Gyldendal i 2017. Boka er den første i serien om lensmann Bengt Alvsaker.

Matre jobber som lærer i Haugesund, og har tidligere arbeidet som frilansjournalist. Hun er medlem av Den norske Forfatterforening, og var også med i interimstyret som startet Forfatterforbundet.

I 2020 ble Matre tildelt Sølvkniven for romanen "Iskald".

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Gyldendal