Skip to main content

Bestselger

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Pascal Engman
Leseeksemplar fra Gyldendal

På tettstedet Alby i Sverige, sitter advokat Lukas Vingstål, og er i ferd med å innkalle tre jenter til jobbintervju. Rett etterpå skal han møte en klient.

Det er sent i september, men fortsatt varmt i Sverige. I Stockholm er politiførstebetjent Vanessa Frank på jobb, og hun blir tilkalt til et offentlig toalett, hvor en renholder har oppdaget en stor mengde blod. Det mistenkes at eieren umulig kan være i live – personen kan iallfall ikke ha gått derfra på beina alene. Hverken sykehusene eller alarmsentralen har registrert noen slik hendelse, så hvem er dette?
 
Toalettet er ofte et sted hvor rusavhengige og uteliggere søker ly på kalde dager. Vanessa kjenner at den søtlige hasjlukta henger over området. Det er gratis inngang på toalettet. Derfor kan ikke politiet spore bankkort for å se hvem som har vært der.
 
På en annen kant av byen er den kjente krimforfatteren Raymond Salinas i gang med å gjennomføre et bokbad direkte på TV. Han var tidligere journalist i Expressen, nå har han nettopp gitt ut sin fjerde bestselger, "Om natten".
 
Salinas er svært velstående, og på bankkontoen står tjuetre millioner. På vei til flyplassen ringer agenten, Torsten Cederlund og forteller at Netflix vil kjøpe hans neste prosjekt, som han ikke en gang har begynt å skrive på.
 
Til helgen er det bokmessen i Göteborg som står for tur, dit kommer han aldri. Han blir skutt utenfor hjemmet sitt da han er på vei. Politiet mistenker at motivet er å finne i hans siste bok, hvor temaet er gjengkriminalitet. Kan han ha kommet litt for nær sannheten?
 
Men... det dukker opp flere lik, så politiet har i alle fall nok å gjøre.
 
En veldig god bok
Denne boka, som er sjette bok i serien med Vanessa Frank, ligger nok innenfor det jeg kaller "guttebok". Det er veldig mye action, og ikke mye "utenomsnakk". Boka er fengende og spenningen sitter som den skal helt fra start. Historien er interessant og realistisk. Jeg tror på hvert ord.
 
Det er litt stort persongalleri, som gjør at man må være litt skjerpet, men det går greit. Når i tillegg språket sitter, så er det vel ikke annet å gjøre enn å gratulere Engman med nok en veldig god bok.

Engman er forøvrig nominert til Glasskniven for sin forrige bok "Kokain", og i en senere utgave av Hverdagsnettmagasinet kommer det et intervju med han.

Jeg vippet litt mellom en sterk 5'er og en 6'er, men jeg ble tilslutt overbevist om at denne boka fortjener en 6'er.

Terningkast: 6

 

Info:

Forfatter: Pascal Engman
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 496
Format: Innbundet
Originaltittel: Bestseller
Oversatt av: Inge Ulrik Gundersen

 

Forlaget skriver:

Den suksessrike thrillerforfatteren Raymond Salinas blir skutt utenfor sitt hjem i Stockholm, på vei til bokmessen i Göteborg. Vanessa Frank innser tidlig at forfatteren hadde kontakter i flere kriminelle nettverk, både i Sverige og i utlandet. De var kilder i arbeidet med en ny bok.

Vanessa aner at motivet kan skjule seg i boken Raymond Salinas var i ferd med å skrive. For å finne svaret må hun følge forfatterens fotspor, som ledet til hans død. Hvor langt er egentlig en forfatter villig til å gå for å skape en bestselger?

Dette er Vanessa Franks mest kompliserte drapssak til nå. Bestselger er en intens spenningsroman om Stockholms gjengkriger, den internasjonale kokainhandelen og den økende forekomsten av korrupsjon i det svenske rettsvesenet.Om forfatteren:

Pascal Engman (f. 1986) er forfatter og journalist. Forfatterskapet hans er et av de som vokser raskest i Sverige og han er en av de mest lest forfatterne i sin generasjon. Siden debuten Patriotene (på norsk 2018) har han blitt hyllet av kritikere for sin skarpe iakttakelsesevne og relevans i en mer brutal samtid. 

Bestselger er den sjette frittstående kriminalromanen om politietterforsker Vanessa Frank. Det er en nervepirrende reise inn i kriminelle nettverk. Basert på omfattende research har Engman skrevet nok en skarp thriller om hvor langt en forfatter er villig til å gå for å skrive en bestselger.

Pascal Engman var tidligere journalist på Expressen og en av avisens mest profilerte reportere. Hans journalistiske øye kommer godt frem i arbeidet med bøkene. I Vanessa Frank-bøkene behandler han samfunnsaktuelle tema som høyrenasjonalister, incels, islamister og gjengkriminalitet. Spørsmål om klasse og identitet er en rød tråd i hans forfatterskap.

Bøkene han er nå utgitt i mer enn 20 land og har solgt mer enn 1,5 millioner bøker.

I 2021 grunnla Pascal Engman en stiftelse som arbeider med å fremme lesing. Stiftelsen deler årlig ut et stipend til et individ som har utmerket seg gjennom lesefremmende aktiviteter.

I 2023 ble Engman, for boken Rottekongen, tildelt den britiske Petrona Award for beste Skandinaviske kriminalroman.

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg leser ikke bøker for å fremme forfattere eller forlag. Jeg leser kun bøker jeg selv ønsker å lese. Jeg tjener ikke penger på nettsiden, og er ikke på noen måte knyttet til forlag eller forfatter. Siden jeg ikke har bokblogg, men nettsiden Hverdagsnett inkl magasinet Hverdagsnettmagasinet bruker jeg tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er litt for "lett" eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Gyldendal