Skip to main content

En seksti under

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Tor-Håkon Gabriel Håvardsen
Leseeksemplar fra Panta

Alle har vi et forhold til døden. I denne boka får du vite mer om hva som faktisk skjer fra en person dør og fram til begravelsen er gjennomført. Å være gravferdskonsulent er et yrke man kanskje ikke vet så mye om, og som man kanskje er litt ubekvem med å tenke på, men temaet er likevel veldig viktig.

 

Forlaget skriver:
Alle ender en dag en seksti under. Men hva skjer med den døde kroppen fra det øyeblikket vi dør til vi faktisk ligger i graven? Og hvordan er livet når du jobber med døden som yrke?

Det høres kanskje deprimerende og forstyrrende ut å skulle lese om det. Men det er det ikke, tvert imot. Livet i begravelsesbyrået er ukonvensjonelt og til tider makabert, men døden er også livsviktig, og berører oss alle.

Med sjarm, brutale detaljer, medmenneskelighet og fagkunnskap, gir Tor-Håkon Gabriel Håvardsen deg innblikk i gravferdsskikk og bisarre opplevelser, og svarene på spørsmål som: Hvilke tegn viser at man har blitt kvalt til døde? Hva skjer om du dør på ferie i syden? Hvordan ser et dødt menneske ut etter å ha ligget i havet? Hvordan steller man et dødt menneske, og hvordan i all verden rekonstruerer man et hode? Kan asken din skytes opp i verdensrommet? Har de som jobber med død som yrke noen hemmeligheter vi andre ikke vet om? Hva kan et lik fortelle oss? Hvilke hemmeligheter bærer det på? Og mange flere spørsmål du ikke ante at du hadde.

Du vil le. Gråte. Svelge hardt. Dette er ikke en bok for sarte sjeler ... Du er herved advart!

 

Forfatter: Tor-Håkon Gabriel Håvardsen
Forlag: Panta
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 249
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Da jeg fikk denne boka tilsendt fra forlaget, var jeg ikke helt sikker på hva slags type bok det var. Var det en roman eller en faktabok?  Det viste seg å være en slags faktabok om det som skjer etter døden og det å jobbe i et begravelsesbyrå. For meg ble temaet litt spesielt, men samtidig så er det et nyttig tema som gir rom for mange tanker.

Forfatteren forklarer døden på en fin og varm måte og med stor respekt for de døde.

Jeg har ikke tidligere sett noen lignende bok, og den er verdt å få med seg selv om man kanskje ikke helt liker å tenke på temaet.


Om forfatteren:
Tor-Håkon Gabriel Håvardsen ble født på Hadseløya i 1986.

Tor-Håkon var aktiv musiker på hardcore/punkscenen i mange år som låtskriver og trommeslager i metalbandet Quiritatio. Turnélivet har brakt ham til Island, England, Skandinavia og Øst-Europa.

I 2007 forandret alt seg da han gikk inn for en karriere i gravferdsbransjen. Etter tolv år i bransjen er han i dag daglig leder for en avdeling i et ærverdig begravelsesbyrå.

Han er i tillegg forfatter, og i 2017 ga han ut barne- og ungdomsboken Sannheten om Ivo Tilos Pelargonia.

Tor-Håkon er gift med Hilde Hveding Håvardsen. Sammen har de to barn, Edward (5 år) og Emrik (3 år) - og nyter livet med familien på Melbu på Hadseløya.Grunnet regler i Markedsføringsloven, må leseeksemplarer fra forlag merkes med reklame. Selv om jeg har fått denne boka tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka kan ikke videreselges i ettertid.

 

Bonnier