Skip to main content

Murat Idrissis død

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Tommy Wieringa
Leseeksemplar fra Gyldendal

To jenter er på vei hjem fra ferie i Marokko da de blir overtalt til å smugle med en gutt i bilen over Gibraltarstredet til Spania. Han legger seg ned i den lille plassen der reservedekket vanligvis ligger. Da de kommer til Spania, finner de gutten død.


Forlaget skriver:
Thouroya og Ilham er på ferie i Marokko, og før de reiser hjem til Nederland, lar de seg overtale til å smugle en marokkansk gutt over Gilbraltarstredet.

Murat Idrissi klemmer seg inni den lille luken i bagasjerommet der ekstrahjulet pleier å ligge. Det er umenneskelig trangt, men motivert av friheten som venter på den andre siden, nøler han ikke. Da de ankommer spansk territorium, er han død.

Ferien forandrer seg til et mareritt for Thouroya og Ilham. De har knapt noen penger igjen, de har ikke noe sted å gjøre av seg, og samtidig begynner lukten av død i bilen å bli uutholdelig.

Tusenvis av mennesker dør hvert eneste år på jakt etter et bedre liv. I Murat Idrissis død skildrer nederlandske Tommy Wieringa på uhyggelig vis hvordan det kan skje.

 

Forfatter: Tommy Wieringa
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2020
Originaltittel: De dood van Murat Idrissi
Oversatt av: Hedda Vormeland
Antall sider: 127
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Dette er en novelle som er lettlest, leses på en times tid.

I 1983 reiste jeg samme rute med båt over Gibraltarstredet til Spania. Jeg husker da at min tante observerte folk på toalettet som gjemte narkotika rundt på kroppen. Da vi kom i land i Marokko, var det et lite område som ble kalt for "ingenmannsland". Der var det mange mennesker som ikke fikk komme over grensen til Marokko, og til Spania kom de heller ikke. Jeg tror derfor på at denne problemstillingen kan være realistisk i dette området.

Trist historie som viser hvordan flyktningers skjebne kan bli.

Om forfatteren:
Tommy Wieringa, født i 1967, har femten utgivelser bak seg og er en av Nederlands mest anerkjente forfattere. Han har studert historie og journalistikk, og han er blitt belønnet for sitt forfatterskap med en lang rekke priser i hjemlandet, blant annet den viktige Libris-prisen. Han høster stor anerkjennelse også internasjonalt og har vært nominert til IMPAC Dublin Literary Award og Oxford/Weidenfeld Prize.

I 2019 ble han nominert til Man Booker International for Murat Idrissis død (De dood van Murat Idrissi, 2017, Gyldendal 2020). Wieringa har et allsidig forfatterskap bak seg. Han skriver samtidslitteratur med politisk brodd og psykologisk dybde: om ensomhet, om vennskap og tilhørighet, om kunstnerskap og om flyktninger.

 

Meld deg inn i disse gruppene på på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips

- Krimbøker

-
Lesetips for bokelskere

 Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør leseeksemplarer fra forlag merkes med reklame. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka kan ikke videreselges i ettertid.

 

Gyldendal