Skip to main content

Nr. 27

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Karl Otto Vibran
Leseeksemplar fra forfatteren

Totto bor i Vormedal i nærheten av Haugesund. Han er 11 år. Den siste tiden har han hatt en del kraftige magesmerter, så moren bestiller time hos legen. Derfra bærer det videre til Haugesund sykehus, og deretter Radiumhospitalet. Totto er en sterk gutt som ikke gir opp. På sidelinjen har han faren som heller aldri gir opp.

 

Forfatter: Karl Otto Vibran
Forlag: Publica
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 249
Format: Innbundet

Kilde: Leseeksemplar fra forfatteren. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:
Totto er fra Vormedal. På våren i sitt tolvte leveår, like før 17. mai, får han voldsomme magesmerter. Han blir innlagt på Haugesund sykehus. Derfra blir han sendt videre til Oslo og skrevet inn som pasient nr. 27 på Radiumhospitalet. Her kjemper han lenge for livet, men havner likevel i sykehusets «dødsbunke».

Må faren hans gi opp drømmen om at sønnen vil bli frisk selv om sjefslegen og fagteamet hans sier at han er uhelbredelig syk? Gud virker uinteressert og lite hjelpsom, men Totto gir aldri opp håpet om en dag å få komme tilbake til Vormedal og spille fotball igjen med kameratene sine.


Om forfatteren:
Karl Otto Vibran har studert journalistikk , filosofi, sosiologi, prosjektledelse og programmering, og har en mastergrad i statsvitenskap. Han bor sammen med kone og tre barn i Holmesund, Flosta i Arendal kommune. De siste årene har han vært "elev" på forfatterskolen.no, men jobber til daglig i Equinor. Nr. 27 er hans debutroman.Min mening:

Dette er en sterk og varm historie om en liten gutt som blir kjent med kreftuhyret, men både han og familien nekter å gi opp. Jeg synes alltid det er tøft å lese om barn som har det ille. Denne historien går rett inn i hjertet helt fra start, og kommer til å "sitte" lenge.

Historien er basert på virkelige hendelser og virkelige personer fra 1964 og utover. Det er forferdelig å lese at en lege på Radiumhospitalet kan være så "kald" og lite villig til å høre på andre leger som mener noe annet enn en selv mener. Jeg håper virkelig at vi nå i 2020 har kommet lenger. Selv om du nok fortsatt finner en og annen slik lege rundt i samfunnet.

Temaet i boka er kreft og håp, og selv om det er et trist emne - så er det en viktig historie å ta opp. Boka gir rom for mange tanker. Jeg har selv vært på besøk noen ganger på Radiumhospitalet, men uansett så er det lett å lage seg bilder av det man leser, og jeg ser lett for meg stedene som beskrives.

Historien er delt opp i 4 deler, og med korte kapitler med ulike "fortellerstemmer". Språket flyter fint, men deler er skrevet på dialekt. Det synes jeg at er ganske tungt, og det krever en del energi å lese det. Når jeg leser på dialekt, må jeg på en måte stoppe opp og omforme det til min egen dialekt før jeg kan lese videre. En og annen setning, synes jeg at er greit, men her blir det litt mye. Det ødelegger likevel ikke på noen måte historien.

Det er vanskelig å legge bort boka, og jeg leste den mer eller mindre i en jafs. Det er veldig engasjerende å lese om hvordan Totto har det, og hva som skjer videre. Jeg blir veldig imponert over at denne gutten bare er 11 år. Han takler på sykdommen på en bra måte og er helt klart en liten "fighter". Fantastisk at også faren har mot til å stå imot en så sterk lege.

Denne boka anbefaler jeg absolutt videre!

 

Andre omtaler om denne boka:

  • Bokblogger: Boka handlar om håp og da å aldri mista motet. Men kor langt kan håpet og motet føra deg når legane har gitt deg opp?

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Lesegruppa

- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene

Publica