Skip to main content

Kameleonjenta

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Ragna Dahl
Leseeksemplar fra forfatteren

Anna flytter fra byen til en bygd og gleder seg til å begynne i første klasse. Hun savner bestevenninna fra hjembygda, men håper på å få mange nye venner her. Dessverre kommer hun i klassen til "bygdedyret" Berit. Hverdagen til Anna blir ikke god, og selv om ting bedrer seg etterhvert - møter hun nye mennesker som trykker henne ned.

 

Forfatter: Ragna Dahl
Forlag: Lyst
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 301
Format: Innbundet

Kilde: Leseeksemplar fra forfatteren. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:
Året er 1962. Anna skal begynne i første klasse på Svartbygdas barneskole. Hun er full av forventning, og mest av alt gleder hun seg til å få nye klassevenner.

Istedenfor trivsel og læring, blir hun fanget i en spiral av mobbing. Hun innser at volden ikke tar slutt, men fortsetter hjemsøker henne og former henne.

Som ung kvinne begynner hun å ta oppgjør med sine forfølgere. Kampen for å overleve koster mer enn hun er klar over.


Om forfatteren:
Ragna Dahl (f. 24.09.55) er utdannet sykepleier med videre utdanning innen administrasjon og ledelse. Hun har tidligere skrevet dikt, små noveller og sanglåter som har blitt fremført på ulike kulturarrangementer.

I 1979 deltok hun i en antologi fra Agder Litteraturlag. Sørland, Samtid Poesi og Prosa fra Agder. J.W. Cappelen Forlag A.S. Hun har også medvirket med tekster på en LP som ble utgitt i et samarbeid med andre musikere og forfattere.Min mening:

Temaet i denne historien er mobbing. Unger kan være utrolig grusomme mot hverandre og ha lite empati med andre. Og det er vel ofte sånn at jenter er verst. Jeg blir dessverre ikke overrasket av historien som er fra 60- og 70-tallet. Selv om jeg aldri har opplevd noe slikt selv, skjønner jeg at historien er veldig realistisk.

Jeg håper at ting ikke lenger er så ille i våre dager. Når våre barn var små, var det mye fokus på skolen hvordan man skal være mot andre. Likevel, i følge ungdommene her i huset, så foregår det dessverre fortsatt mye; spesielt blant jenter er det en del "blikking", lappesending og utestengelse, men kanskje ikke lenger så mye fysisk mobbing.

Det er ikke vanskelig å tenke seg til hvor grusomt dette må være. Men hvor er foreldrene til mobberne og lærerne? Tenker jeg. Har de ingen mistanker om hva som skjer? Ser de bare gjennom fingrene? Det ser ut som om noen av lærerne i historien tar lett på det... litt må du tåle... Det er lett å tenke at Anna burde være litt tøffere og ta igjen litt, men det er selvfølgelig ikke lett for et lite sårbart barn og stå opp mot en gjeng mobbere. Denne boka kunne med fordel bli lest for barna på barneskolen (iallefall delen fram til Anna blir voksen).

Anna klarer til slutt å snu situasjonen. Og senere leser vi at Berit ikke husker situasjonen på samme måte som Anna. Og det er sikkert lett å tenke at... 'Vi var bare dumme barn den gangen som ikke skjønte bedre...' Jeg tenker at her har foreldre og lærere et stort ansvar med å være gode forbilder. Hva er greit og hva er ikke greit bør være et tema både på skolen og hjemme.

Senere får Anna seg kjæreste - og med lav selvtillit, tar hun et galt valg som gir grusomme konsekvenser. Jeg kjenner på irritasjon for at Anna blir hos denne kjæresten, og skjønner ikke helt hvordan hun ikke klarer å si stopp... men det er sikkert lett å si. Anna har blitt fanget i en spiral som er vondt å komme ut av , spesielt når hun har den bakgrunnen som hun har med seg i bagasjen fra barndommen.

Boka er lettlest, og språkmessig står den seg fint. Dette er en viktig bok som alle som har omgang med barn bør lese.

 

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Lesegruppa

- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene

Liv