Skip to main content

Gresset på andre siden

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Arild Svendsen
Leseeksemplar fra forfatteren

Det er 1867 og Olaf og Johannes er ute å fisker, så skjer det en ulykke. Tilbake står Amalie med barna Georg, Josef og Inger. Noen år senere emigrerer Josef til Amerika. Han er da 18 år gammel. Han blir kjent med Leif sammen reiser de til Chicago hvor de får seg et godt betalt arbeid. Senere forflytter de seg til Sioux Falls.

Det står bak på boka at dette er den første boka om Josef, så jeg har da et håp om at det kommer flere bøker om han i framtida.

 

Forfatter: Arild Svendsen
Forlag: Kolofon
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 228
Format: Innbundet

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:
Dette er den første boka om Josef Gahre som emigrerer til Amerika 18 år gammel. Etter at eldstebroren og faren druknet på fiske, bestemmer han seg for å ikke bli fisker, sjømann eller los, men det er få andre arbeidsmuligheter på hjemstedet.

På overfarten blir han kjent med Leif Blørstad som har vært barnevandrer og bærer på en mørk hemmelighet. De utvikler raskt et nært vennskap. I storbyen Chicago blir begge bygningsarbeidere og tjener godt.
Etter et par år fortsetter de over prærien til Sioux Falls i Dakotaterritoriet hvor Leif tar seg land.
Josef ser flere norske innvandrere som strever, og han reagerer på diskrimineringen av minoritetsgrupper. Han spør seg også om nybyggerne egentlig er helere.

Romanen «Gresset på andre siden. Landet fylt av melk og honning» handler om kjærlighet og vennskap, sorg og lengsel, og om tro og tvil. Den har gode karakter- og miljøbeskrivelser, og det historiske bakteppet og referansene er gjennomarbeidede.


Om forfatteren:
Arild Svendsen er barnevernpedagog og har arbeidet innen offentlige helse- og sosialetater. Han har tidligere gitt ut romanen Brevet (2017) og er representert i flere antologier.Min mening:

Denne boka likte jeg godt. Temaet er emigrasjon til USA, og jeg tror ikke at jeg har lest noen andre bøker hvor dette er temaet. Forfatteren har mange kilder som bakgrunnsstoff, og historien virker veldig realistisk.

Jeg har selv drevet med litt slektsforskning, og funnet ut at jeg, som mange andre, har slekninger som dro til USA både på 1800-tallet, og på 1900-tallet. Jeg synes derfor dette var spesielt interessant å lese denne boka.

Det står bak på boka at dette er den første boka om Josef. Josef virker som en veldig god gutt, og jeg gleder meg til å lese mer om han i senere bøker.

Dette er en bok som jeg gjerne anbefaler til både slektsforskere og til andre som er interessert i historie.


Andre omtaler om denne boka:

  • Bokblogger: Dette var ein veldig solid og god roman frå den tida nordmenn emigrerte til Amerika i hopetal. Ein oppfylgjar til denne boka skal allereie vera påbegynt.
  • Mandal historielag: Den er lettlest, har gode karakter- og miljøbeskrivelser, og det historiske bakteppet og referansene er gjennomarbeidede.
  • Lesehesten fra Sørlandet: God lesing, og fin framdrift. En sympatisk hovedperson som ikke mangler utfordringer og også stadig utvikler seg, lover godt for fortsettelsen. 

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Lesegruppa

- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene

Egne forlag