Skip to main content

Fiolmæle

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Ingvild Heimstad Iversen
Leseeksemplar fra forfatteren

Historien tar oss flere hundre år tilbake i tid. Margrete jobber som taus (tjenestejente) hos ulike arbeidsgivere i Finnmark. På denne tida trodde de på trolldom og hekseri. Flere tauser blir dømt for å fare med trolldom, og blir brent på bålet.

Forfatteren har skrevet historien basert på flere personer som har levd i virkeligheten. På midten av 1600-tallet levde menneskene i konstant frykt. Det var ikke lett å finne mat til familien. Mange var fattige, og det var ofte konflikter med naboene. I denne perioden var det over 30 kvinner og barn som ble mistenkt for trolldom. Man visste aldri hvem som ble utpekt til neste offer. 20 kvinner mistet livet mistenkt for å være trollkvinner.

Dette er en fin bok å lese. Språket er lett og historien er interessant. Den gir et lite innblikk i hvordan noen av våre forfedre i Nord-Norge hadde det.

Forfatter: Ingvild Heimstad Iversen
Forlag: Orkana
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 167
Format: Pocket

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

Vi befinner oss flere hundre år tilbake i en tid hvor en kvinnes kamp for å bli hørt ble ført med eget liv som innsats. Margrete lever som taus under harde kår, men kan likevel prise seg lykkelig, hun har et godt hjem og gode arbeidsgivere. Dramatiske hendelser snur opp-ned på tilværelsen og gjennom blodslit kjemper hun for retten til å bestemme over sitt eget liv.

I denne dramatiserte fortellinga får leseren innblikk i et samfunn i Nord-Norge hvor trolldomsprosessene herjet og ingen visste hvem som ble neste offer.


Om forfatteren:

Ingvild Heimstad Iversen (f. 1978) er født og oppvokst i Finnmark. Hun er gift, har to døtre og jobber i ungdomsskolen som spesialpedagog og lærer i norsk og samfunnsfag.

 
 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene må merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er dette MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg velger også selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken, og på hvilket tidspukt jeg gjør det. Det er viktige punkter for meg. Jeg er ikke tilknyttet noen forlag, eller bedt om å skrive noe.

Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har derfor INGEN økonomisk fordel, og heller ingen kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres kun av idealistiske formål, fordi jeg ønsker at gode bøker, skal nå ut til flere lesere.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa

- God Bok!

Les det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet her: