Skip to main content

Om utregning av romfang

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Solvej Balle
Leseeksemplar fra Press

Dette er en veldig annerledes og forfriskende bok enn de jeg pleier å lese. Sjangeren er fiction, og idéen er utrolig kreativ.

Tara Selter er gift med Thomas. De driver et antikvariat. Tara reiser til Bordeaux for å dra på den årlige auksjonen over illustrerte verker fra 1700-tallet. Hun kjøper flere verker. Deretter reiser hun videre til Paris hvor hun har booket rom på Hôtel de Lison. Dagen etter, den attende november, stikker hun innom bokhandelen til en god venn av dem, Philip, som også selger mynter. En av myntene kjøper hun med seg. Kvelden tilbringer hun med Philip og hans gode venninne, Marie. Før hun legger seg den kvelden snakker hun med Thomas på telefonen. Planen er at hun skal komme hjem på ettermiddagen den nittende.

Dagen etter våkner hun og reagerer på at hun har fått utlevert gårsdagens avis, og at en av gjestene gjør akkurat den samme tabben som dagen før. I løpet av kort tid, finner hun ut at hun opplever en reprise av gårsdagen. Hun har våknet opp til en ny attende november.

Sånn fortsetter det. Hver dag våkner hun til en ny attende november. For Tara går tiden normalt, det ser hun på håret, neglene og et brannsår hun fikk på den første versjonen av den attende november. Alle rundt henne våkner opp til en blank første versjon av dagen. Hun husker alle versjonene av dagen, og til slutt har det gått et helt år, med 365 versjoner av den attende november.

Selv om de rundt Tara gjør det samme, så endrer Tara litt på dagene sine. Hun begynner også å forske litt på hva som har skjedd. På den 365. versjonen av den attende november, er hun tilbake i Paris for å se om hun kan komme ut av tidsfeilen.

Språket glir lett, og gjør boka veldig lettlest. Det er faktisk syv bøker i serien, og de tre første er allerede nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Forfatteren får pluss for artig og original historie. Selv om det ikke er noen spenningsbok på lik linje med de jeg pleier å lese, så er det spennende å se hva Tara gjør ut av alle versjonene av dagen, og om hun kommer nærmere en løsning på tidsproblemet – og ikke minst hva er det som har forårsaket dette.

For dere som har sett filmen Groundhog day, så er dette litt det samme.

Få med deg denne :)

Terningkast: 5

 

Forfatter: Solvej Balle
Forlag: Press
Utgivelsesår: 2022
Antall sider:
Format: Innbundet
Originaltittel: Om udregning af rumfang I
Oversatt av: Trude Marstein
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Ute på en kort reise opplever Tara Selter plutselig at tiden er gått i stykker. Hun står fast i attende november og dagen gjentar seg om og om igjen. Hun reiser hjem til ektemannen Thomas, som ikke er fanget i tiden som henne. Hver morgen må hun forklare ham om sin virkelighet med vissheten om at neste dag vil forløpe på samme måte. Mens de prøver å tilpasse seg den regnfulle novemberdagen, begynner de å forstå konsekvensene av tidens stillstand. 

Om utregning av romfang 1 er en stor litterær begivenhet. Solvej Balle har brukt trettifem år på dette prosjektet som skal bestå av sju bøker. De tre første bøkene er nominert til Nordisk råds litteraturpris og har fått en fabelaktig mottakelse i hjemlandet Danmark. Om forfatteren:

Solvej Balle (f. 1962) slo for alvor gjennom som forfatter på 1990-tallet. Ifølge loven. Fire beretninger om mennesket (1993) ble publisert i ti land. Nå er hun tilbake med Om utregning av romfang, som har vært under arbeid i trettifem år og som er utgitt på forfatterens eget forlag, Pelagraf. Det skal bli en serie på sju bøker og de tre første er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Solvej Balle bor på øya Ærø i Danmark. 

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokomtalen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag.

Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken jeg får og hvilket tidspunkt jeg vil lese den. Dessuten velger jeg selv om (og hvor) jeg vil dele omtalen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeskemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne omtale en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive omtalen. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Press