Skip to main content

Dine farger var blå

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Marcus Jarl
Boka er kjøpt i bokhandel

Lina og Samuel er godt gift, men det henger en skygge over forholdet – nemlig Ted, eksen til Lina. Ted som lider av synestesi, ser ord og tall i farger. For han er Lina blå.

Sammen med Ted bodde Lina på en øy, og hun var veldig lykkelig. En dag ble han borte uten å legge igjen noen spor. Lina har spart på gode minner i en eske i skapet, og den esken finner Samuel.

Det er enda en sorg i livet til Lina. Samuel vil ikke ha barn, noe Lina ønsker sterkt. Som kompensasjon leser hun foreldreblader og spedbarnsbøker, i tillegg jobber hun som nyfødtsykepleier.

Lina ønsker å legge livet med Ted bak seg, og fokusere på framtiden med Samuel. Hun kaster derfor minneesken, og bestemmer seg reise tilbake til øya for å avslutte kapittelet.

Ikke før har hun tenkt det, så er han der. Ted er i live og står foran henne. Han forteller at han er syk, og at han har tre måneder igjen å leve – den tiden vil han tilbringe med Lina.

Lina, som altså er gift, står foran sitt livs vanskeligste valg. Et valg som stadig blir enklere etter som hun grubler på hva hun skal gjøre, noe hun gjør i samråd med Samuel.

Da jeg leste irriterte jeg meg litt over Lina, men jeg forsto henne mye bedre etterhvert som jeg ble kjent med henne.

Forfatteren skriver godt, og han har satt sammen en fin og sår historie, som iallefall hos meg vil sitte festet lenge. Slutten på historien høyner karakteren med en pluss.

Hvis jeg skal nevne noe, så tenker jeg at enkelte ting kunne vært strammet inn litt. Noen ganger er det veldig mange detaljer som blir litt mye. Da tenker jeg på alle kroppsvæskene som ofte nevnes; de vasker armhuler, lukter i armhuler, lukter svette, er redd for å lukte svette, har svetteflekker. Til tross for sykdom, er det også litt mange detaljer angående avføringsflekker.

Det kommer et intervju med forfatteren i augustutgaven av Hverdagsnettmagasinet.

Terningkast: 4/5

Forfatter: Marcus Jarl
Forlag: Bonnier
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 458
Format: Innbundet
Originaltittel: Dina färger var blå
Oversatt av: Kari Wille Rekdal
Kilde: Kjøpt i bokhandel

 

Forlaget skriver:

Dine farger var blå ble kåret til "Årets feelgood roman" i Sverige. Dette er en unik og rørende roman om betroelser og sannheter. Men også om håp, lidenskap og den største kjærligheten. Hvor mye er du villig til å ofre for å finne deg selv?

Lina jobber som sykepleier ved nyfødtavdelingen i Stockholm. Livet hennes er fullt av dramatiske fødsler og foreldre i krise. Samtidig lengter hun etter egne barn, men mannen hennes har alltid vært tydelig på at han ikke vil ha barn.

I en skoeske gjemt i skapet lagrer Lina minnene om sin første kjæreste - og kanskje også hennes livs største kjærlighet: Ted. Han som forsvant.

En dag er Ted tilbake. Han sier han har tre måneder igjen å leve, og at han vil tilbringe dem med Lina. Et ønske som virkelig setter Linas ekteskap på prøve. Men Lina må få svar på hva som skjedde den gangen ...


Om forfatteren:

Marcus Jarl(f. 1985) er bosatt utenfor Stockholm. Han er utdannet spesialsykepleier og jobber på nyfødtavdelingen på Södersjukehuset i Stockholm.

Romandebuten hans ble kåret til «Årets bok» i Sverige i 2019. Dine farger var blå er hans andre roman og ble det store gjennombruddet i hjemlandet, hvor boken til nå har solgt over 35 000 eksemplarer og vunnet flere priser, blant annet «Årets feelgoodroman».

 


 

Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Bonnier