Skip to main content

Alt det blå på himmelen

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Mélissa Da Costa
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Émilie er bare 26 år gammel, da han merker at noe er galt med hukommelsen. Han får diagnosen tidlig alzheimer, og prognosen er rundt to år igjen å leve. Han blir innlagt på sykehuset mens han enda er oppegående, og det blir bestemt at han skal være med i et studie. Dette ønsker han ikke selv.

Émile føler at foreldrene, storesøsteren og bestevennen har begynt å behandle han som et barn. Han vil ikke at de skal se at han stadig blir dårligere, for det er ingen annen utgang.

Han setter inn en annonse i avisa hvor han søker etter reisefølge på en bobiltur i Alpene som han lenge har drømt om. Den yngre, og noe hemmelighetsfulle Joanne svarer. Sammen med henne rømmer han, og legger ut på en opplevelsesrik reise. Stadig blir de mer knyttet til hverandre, og blir bedre kjent, og med hennes fortid.

Joanne kjøper inn en notatbok som Émile kan bruke som en dagbok. Da kan han lese om det han har opplevd om han glemmer noe. De inngår en avtale om at den dagen han dør, skal Joanne sende boka til foreldrene hans, men hun må ikke ta kontakt med dem før den dagen kommer.

Jeg gjorde meg mange tanker mens jeg leste denne boka, debutromanen til forfatteren. Historien på 652 sider frambringer mange følelser. Dessverre er den tidvis noe langtekkelig. Forfatteren skriver bra, men jeg synes det er mange detaljer som kunne vært utelatt – og med tenker jeg at boka nok kunne vært strammet inn en del. Samtidig så er det en fengslende historie som er veldig tankevekkende, og som griper meg. Det å lese om den kampen Émile går gjennom, og båndet som oppstår mellom han og Joanne er til tider sterkt å lese om. Dette er en historie jeg vil huske lenge.

Den såre og varme historien handler om oppvekst, kjærlighet, reise og sykdom/død. Selvfølgelig er den delvis forutsigbar, men det er jo ikke det som er viktig her– her er det den følelsesladde historien som er viktig.

Det er vanskelig å gi karakter, og jeg er litt usikker, men jeg lander til slutt på en sterk firer, siden den kunne vært kortet ned litt. MEN en bok jeg absolutt vil anbefale deg å lese!

Terningkast: 4+

Forfatter: Mélissa Da Costa
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 652
Format: Pocket
Originaltittel: Tout le bleu de ciel
Oversatt av: Amanda Aaserød
Kilde: Forhåndseksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Ung mann, 26 år, forventet levetid to år fra nå pga. diagnose tidlig alzheimer, klar for å dra ut på en lengre reise. Ønsker selskap på mitt siste eventyr. Kjønn er uvesentlig.

Émile har bestemt seg for å flykte fra sykehuset og all omsorgen fra familie og venner, og legger ut en annonse hvor han søker reisefølge. Til hans store overraskelse er det noen som svarer. Tre dager senere, ved bobilen han har leid i all hemmelighet, møter han Joanne, en ung kvinne med en stor, svart hatt, som bare har med seg en ryggsekk og som ikke oppgir noen grunn til å ville bli med på tur.

Og dermed legger de ut på en vakker reise. På hvert stopp – hvor de blir kjent med både hverandre og med fremmede – utvikles glede, frykt, vennskap og kjærlighet som sakte, men sikkert bryter ned Émiles smerte.Om forfatteren:

Franske Mélissa Da Costa har så langt utgittt seks romaner som til sammen har solgt over 2 millioner eksemplarer. Alt det blå på himmelen (2019) er hennes debutbok. Da Costas bøker er oversatt til 20 språk.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Cappelen Damm