Skip to main content

Bare på besøk

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Beth O'Leary
Leseeksemplar fra Gyldendal

Det er hektiske dager for Leena som bor og jobber i London. På et viktig jobbmøte får hun et panikkanfall, og sjefen pålegger henne to måneder betalt ferie. Hvordan skal hun klare å være borte fra jobb, og hva med kjæresten Ethan?

Leena bestemmer seg for å dra en tur til hjemstedet sitt, den lille bygda Hamleigh. Der bor moren og bestemoren. Etter at søsteren til Leena døde, har forholdet til moren blitt dårlig. Og kanskje det nå går ann å fikse.

Bestemoren er på jakt etter en ny mann. Hun er syttini år, og ble nylig sviktet av sin ektemann. Problemet er at det er dårlig utvalg på det lille stedet. Leena hjelper bestemoren å opprette en profil på en datingside, og oppdager straks at utvalget selvsagt er mye større i London.

Det er da Leena får en idé: Hva om hun og bestemoren bytter liv for en kort periode. De flytter inn i hverandres leiligheter og overtar hverandres oppgaver og forpliktelser.  Når prosjektet er over, skal de flytte hjem igjen... men de nye livene har satt spor, så det blir ikke så lett som de hadde trodd.

 

Lett underholdning på en grå dag

Dette er en hyggelig og lettlest bok som du leser fort. Dette er lett litteratur med er fin og varm underholdning på en dag du kjeder deg, eller ikke orker å lese "tyngre" historier".

Det er gøy å drømme seg bort, og tenk om man kunne gjøre som Leena i boka – å bytte liv med en annen for en kort periode. Det kunne blitt både interessant og litt rart.

 

Terningkast: 3/4

 

Info:

Forfatter: Beth O'Leary
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2022
Antall sider: 384
Format: Pocket
Originaltittel: The Switch
Oversatt av: Veronica Garten

 

Forlaget skriver:

Leena er for ung til å gi opp. Eileen er for gammel til å starte på nytt. Hva om de byttet liv?

Om forfatteren:

Englands ukronede feelgood-dronning.

Beth O'Leary er født i 1993 og slo gjennom med debutromanen I samme seng (The Flatshare)som hun skrev på pendlertoget mellom Winchester og Waterloo-stasjonen i London. I samme seng og hennes andre roman, Bare på besøk (The Switch) greide kunststykke å toppe bestselgerlistene i England på en og samme tid. Bøkene hennes har funnet et helt spesielt sted i lesernes hjerte, kanskje fordi hun kombinerer elegant humor og snert med troverdige karakterer man blir oppriktig glad i. Beth O'Leary bor i Sør-England og arbeider nå fulltid som forfatter. Heldigvis for leserne hennes!

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er litt for "lett" eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Gyldendal