Skip to main content

Knut - Nobody's baby

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Unni Lindell
Leseeksemplar fra Aschehoug

En dag fikk jeg en melding på Facebook: "Hei kommer med et boktips. Knut av Unni Lindell". Hva er dette - en ny Isaksen-bok, tenkte jeg, for denne hadde jeg ikke hørt om. Jeg så fort at det ikke var noen krimbok. På forsiden så jeg et bilde av en katt. Selv er jeg et dedikert hundemenneske, men tenkte at jeg kan jo gi boka en sjanse. Det er jeg glad for at jeg gjorde.


Forlaget skriver:

"Knut- Nobody's baby, handler om et helt spesielt vennskap mellom en grå bustete hannkatt og krimdronninga Unni Lindell. Det 18 år lange vennskapet var til tider grenseløst, i noen situasjoner gikk det over alle støvleskaft og nærmet seg galskap.

Katten Knut ble rikskjendis da han ble etterlyst i norske medier på 2000- tallet. Da hadde han rømt fra sitt omplasseringshjem. Krimforfatterens savnede katt fikk bred omtale i norske medier og da han ble gjenfunnet ble det førstesideoppslag i VG.

Unni beskriver ham som en krevende og masete katt med dårlig psyke; redd, sær og veldig stor. En katt hun elsket over alt på jord. Og kjærligheten ble gjengjeldt. Denne kjærligheten skapte til tider de mest vanvittige situasjoner. Forfatteren måtte flytte fra sted til sted på grunn av katten. Hun kom i klammeri med «finanseliten» på Vinderen på grunn av Knut, hun fornærmet Jonas Gahr Støre på grunn av Knut, hun bortførte katta til Mari Maurstad på grunn av Knut og omkom nesten i en snøstorm på grunn av det dyret. Men Knut spankulerte alltid videre med halen rett til værs, som om ingenting hadde skjedd!

Dette er en særs morsom hybridbok, en kattebok som handler om så mye mer enn katter, for Unni hekter sterke opplevelser og såre minner fra egen oppvekst til historien. Hun skriver om barns sårbarhet og sitt sterke forhold til dyr og dyrevern. Og hun skriver generelt om livet og om litteratur, om hva det betyr for henne.

Men mest av alt er dette en bok om en katt som valgte seg et menneske og om en katteeier som strakte seg til verdens ende!

En perle av en kjærlighetsfortelling, til å le av og til å gråte av, til tider like spennende som en krimbok."


Forfatter: Unni Lindell
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2017
Format: Ebok
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Dette var for meg en liten overraskelse av en bok. Hvis jeg skal være ærlig, så var ikke forventningene mine skyhøye. Sjangeren her kan vel sies å være en slags biografi, og igjen enda en bok utenfor den sjangeren jeg vanligvis leser. Jeg er veldig glad for at jeg beveger meg litt utenfor mitt "område" i blant - det er akkurat da jeg kan finne overraskelser som dette.

Når jeg hadde lastet ned boka, så skulle jeg bare kikke litt på den. Jeg hadde mange andre bøker "i kø" før denne, men så engasjert ble jeg faktisk, at jeg ikke fikk lagt den fra meg igjen - og i løpet av kvelden hadde jeg lest hele. 

Boka er skrevet i et lett språk og med en humoristisk penn. Historien får fram mye følelser, både smil, latter og tårer. Som "boxermamma" kjenner jeg meg igjen i mange av følelsene Unni Lindell uttrykker ovenfor katten sin. Det kommer også fram at forfatteren har diagnosen ME, så der har vi enda en ting til felles. Hun kommer også litt kort inn på hvordan hverdagen kan være med denne diagnosen.

Takk til Borghild som tipset meg om boka. Uansett om du har et forhold til dyr eller ikke - denne er verdt å lese.


Om forfatteren:
Unni Lindell, født 1957, er en av Norges mestselgende forfattere. Kriminalromanene om Cato Isaksen og Marian Dahle er oversatt til en rekke språk og er solgt i nærmere 4 millioner eksemplarer bare i Norge. "Jeg vet hvor du bor" (2016) er den første romanen der Marian Dahle er hovedperson. Lindell har også skrevet dikt, noveller og bøker for barn og ungdom. Lindell har fått flere høythengende priser for sitt forfatterskap, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk.

Unni Lindell tar gjerne utgangspunkt i det hverdagslige og nære, og alt etter genre kan dette utvikles i retning mystikken, surrealismen - eller marerittet. I kriminalromanene er etterforskernes turbulente privatliv av vesentlig betydning, og bøkene utmerker seg også ved at karaktertegningene er gjort med stor psykologisk innsikt og i et språk som skiller seg fra det vante i genren.

 

Aschehoug