Skip to main content

Skamløs

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz
Leseeksemplar fra Gyldendal

Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile har det siste året samlet inn historier fra jenter som har opplevd negativ sosial kontroll på kroppen.

Nancy er student og jobber i Amnesty og i TV-aksjonen, Sofia er jusstudent og Amina er elev  på videregående skole i Porsgrunn og leder for Telemark Solialistisk Ungdom.

I Skamløs diskuterer de hvordan det er å bli konstant begrenset, korrigert og skambelagt, og deler sine egne erfaringer på veien mot skamløshet. Og sine beste hijab hacks.

«Kjære deg som ikke får være fri. Denne boka er til deg», står det i forordet til boka «Skamløs» som akkurat nådde butikkhyllene.

Hva gjør du når den første forelskelsen fyller deg med skam? Eller når du skjønner at for deg som jente, gjelder andre regler - særlig fordi du skal være en ærbar muslimsk jente?

Herz, Srour og Bile startet bevegelsen som i media blir kalt "De skamløse jentene", og som for alvor satte negativ sosial kontroll på agendaen. For sitt arbeid har de blant annet mottatt Fritt Ords Honnør (2017).


Forfatter: Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 168
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Boka er en veldig viktig bok hvor du møter tre sterke jenter med minoritetsbakgrunn. Jentene får formidlet hvor dypt skam sitter i denne kulturen. Jentene setter tydelige spor etter seg og tør å si fra. En bok du bør lese!

Coveret på boka er forøvrig veldig kult. Foran kvinnen er det satt på et ekstra omslag som fungerer som et slags "munnbind". Orginalt og veldig fint. I tillegg kan man tenke seg at dette skal gi oss et pekepinn på kvinnesynet i denne kulturen.


Om forfatteren:
Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og  Nancy Herz startet bevegelsen som i media blir kalt "De skamløse jentene", og som for alvor satte negativ sosial kontroll i minoritetsmiljøer på agendaen. For sitt arbeid har de blant annet mottatt Skamløsprisen (2016) og Fritt Ords Honnør (2017).

Amina Bile (f. 1998) er 19 år gammel samfunnsdebattant, feminist og 4. stortingskandidat for Telemark SV. Skamløs, men harmløs.   

Sofia Nesrine Srour (f. 1994): Skamløs 23 år gammel norsk-libaneser, muslim og feministjævel. Debatterer en del og tenker (altfor) mye. Kaster stein i glasshus. 

Nancy Herz (f. 1996): 21 år gammel jordboer, aktivist, bokelsker og skribent. Norsk/libanesisk. Kosmopolitt og drømmer. My tweets = my views.


Gyldendal