Skip to main content

En sånn jente

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Monica Flatabø
Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Andrea Voll Voldum blir med på nachspiel i Hemsedal. Der blir hun dopet ned og båret livløs inn i en campingvogn. Hun sier hun ble voldtatt av tre menn i timevis.

Marthe Stavrum var samboer med Norgeshistoriens verste voldtektsforbryter, Julio Kopseng. I ni måneder bor hun med mannen som mishandler, straffer og voldtar henne.

I en bydel i Oslo vokser det frem en voldtektskultur blant ungdommene, men da en av de mindreårige jentene anmelder, får hun en melding av venninnen: «Hvordan føles det å vite at alle hater deg?» På skolen blir de kalt horer.

I denne boka forteller Andrea og Marthe og andre jenter om skamfølelsen etter voldtekt og skyldfølelsen fordi det kunne skje. De fleste kjenner en som har overlevd et slik overgrep. Leseren tas med inn i rettssalen og får et innblikk i et gammelmodig kvinnesyn.

Med innlevelse og engasjement forteller Monica Flatabø en rystende historie om voldtekter i Norge i dag – og om barn og unge som ikke vet hvor grensene for en voldtekt går. Hvorfor er voldtekt fremdeles et stort samfunnsproblem i et likestilt og sivilisert land som Norge? 

 

Forfatter: Monica Flatabø
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 277
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:

Hva er egentlig en voldtekt, er det kun når det utføres med vold og av en ukjent? Denne boka gir et nærmere innblikk i dette. I følge forfatteren så kjenner over 80 prosent av de som blir voldtatt i Norge til overgriperen fra før.

Boka er en vond leseopplevelse - men likevel en veldig viktig bok om et tema som både er litt misoppfattet og kanskje fortsatt litt tabu.

Jeg synes denne boka burde vært en del av pensum på ungdomsskolen. Åpenhet om voldtekt tror jeg er viktig - kanskje det kan føre til at en voldtekt blir forhindret, eller at et offer kan få det litt bedre.

Det er aldri jentas feil at hun blir voldtatt! Det er helt ubegripelig at det fortsatt finnes mennesker i våre dager som mener dette.Om forfatteren:
Monica Flatabø er featurejournalist i VGs lørdagsmagasin. Hun har tidligere jobbet som utgavesjef i KK, som journalist i Dagbladet Magasinet og som frilansjournalist for A-magasinet. Hun er utdannet ved Universitetet i Oslo og Høyskolen i Oslo.

Vigmostad & Bjørke