Skip to main content

Rom uten utsikt

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Curtis Dawkins
Leseeksemplar fra Gyldendal

Curtis Dawkins soner en livstidsdom for drap i et fengsel i Michigan, USA. Fra innsiden av murene har han skrevet en novellesamling som gir et unikt innblikk i fengselslivet.  

I denne novellesamlingen åpner Dawkins et vindu inn til fengselslivet og en tilværelse vi sjelden får innblikk i. Han skildrer de uventede båndene som oppstår mellom de innsatte, løgnene de forteller hverandre, ensomheten som kan drive en mann til å ringe til fremmede bare for å høre en vennlig stemme og forhåpentligvis litt bakgrunnsstøy fra utsiden.

Dawkins bruker av sine egne erfaringer som innsatt og skildrer fengselslivet med stor detaljrikdom, fra den enkle maten og de ukomfortable sengene til latteren, gråten og ikke minst kampen mot kjedsomheten. Han skriver elegant og melankolsk, blottet for klisjeer og med skarp humor om spørsmålene som dirrer i bakgrunnen av hver innsatts liv: Hvordan skape mening i det meningsløse? Hvordan leve med vissheten om å ha ødelagt noens liv? Hvordan se fremover når det ikke finnes noen fremtid?

 

Forfatter: Curtis Dawkins
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2018
Originaltittel: The Graybar Hotel
Oversatt av: John Erik Frydenlund
Antall sider: 220
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Ved å kjøpe denne boka støtter du en god sak. Alt han tjener går til et utdanningsfond til ungene hans.

Jeg slet litt med denne boka - måtte legge den litt på vent i perioder. Vet ikke helt hvorfor, kanskje fordi jeg hadde noen dårlige dager - for jeg hadde egentlig gledet meg til å lese den. Greit språk. Litt varierende historier og egentlig en lettlest bok med 14 passe korte og avsluttende noveller. Alle novellene ser ut til å ha blitt skrevet med bakgrunn i noe forfatteren selv har opplevd eller vært vitne til i fengselet.

Selv om den av en eller annen grunn ikke klarte å holde interessen på topp for meg, så vil jeg anbefale dere andre å gi den et forsøk!


Om forfatteren:
Curtis Dawkins er født i 1968. Han er fra Illinois i USA, og har en mastergrad i skjønnlitterær skriving. I 2004 drepte han en mann. Siden har han sonet en livstidsdom uten mulighet for løslatelse.

 

Gyldendal