Skip to main content

FJÆRLETT PÅ MIDTÅSEN

På Midtåsen i Sandefjord, var det stor fest med 85 gjester, da forfatter Tone Kvenås Wedde i går lanserte sin rykende ferske barnebok Fjærlett.

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen, 21. Oktober 2022

Tone Kristin Kvenås Wedde har to barn, Tobias og Mathilde. Da de var små leste hun godnatt-eventyr for dem. Ofte valgte hun isteden å dikte historier hvor barna hadde hovedrollen. Tobias hadde en funksjonshemming som gjorde at han var avhengig av rullestol, men i historiene kan han bevege seg fritt, og være med på alt som andre barn kan, iallefall når han reiser til Fjærlett. Og dit drar han sammen med vennen Jonas og søsteren Mathilde, for å lete etter Beste, verdens beste bestefar.

I 2005 var Tobias 11 år, og Mathilde 8. Da rammet tragedien. Tobias døde.

Wedde ville hindre at Mathilde glemte broren – og historiene. Derfor skrev hun en historie med Tobias i hovedrollen, og som var inspirert av disse godnatt-historiene. Tanken var at boka kun var til Mathilde. Da Mathilde fikk boka i gave i 2019, utbrøt hun: – Mamma, denne boka må flere få lese. Wedde tok henne på ordet.

Nå er Fjærlett – Landet bortenfor verden lansert. I går ble hun bokbadet av bokinspirator Liv Gade i de staselige lokalene på Midtåsen, det tidligere hjemmet til skipsreder Anders Jahre. Og nettopp Midtåsen er perfekt for denne lanseringen. Wedde bor nå i Tønsberg, men da historiene ble fortalt bodde familien rett i nærheten av herskapshuset. Kanskje historien utspiller seg akkurat i skogen rundt Midtåsen..

Boka som nå lanseres, har blitt ørlite revidert fra 2019-versjonen, og personene har fått noen ekstra egenskaper. Illustratør er Snefrid Tjørn Steffensen, som Wedde fant på Instagram. Det er et samarbeid hun er veldig fornøyd med. Steffensen tegnet skissene akkurat sånn som Wedde så de for seg i hodet.

Datteren Mathilde har tatt boka et skritt videre, og er nå i gang med å lage et profesjonelt hørespill av historien, med musikk komponert av musiker Edvard Helvig.Fra baksiden av boka:

Hvilke hemmeligheter skjuler seg i den mørke skogen? Hvor ble det av jenta som forsvant for lenge, lenge siden? Hvor ligger Fjærlett – landet bortenfor verden?

Det er snart desember. Julegrana på torget er tent, og glade barn lager engler i snøen. Bak vinduet i Rådyrspranget 5 sitter Tobias og tenker på Beste. Tobias savner ham så mye at det gjør vondt i hjertet.

En gang fortalte Beste om en magisk fjær, og et fantastisk land som lå bortenfor verden. Kanskje er det dit han har dratt?

Sammen med lillesøsteren Mathilde og vennen Jonas bestemmer Tobias seg for å lete etter Beste. Men reisen viser seg å bli farligere enn han hadde trodd.Les bokomtalen jeg har laget av boka her