Skip to main content

Elskede barn

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Romy Hausmann
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Lena Beck er en 23 år gammel student. Hun meldes savnet etter å ha vært på fest.

Det går 14 år, så får foreldrene en telefon fra sykehuset. De har fått inn en pasient som kan være Lena. Med seg på sykehuset har hun datteren, Hannah som forteller at de har flyktet fra en skjult hytte i skogen hvor de har vært fanget.

Denne boka er i min favorittsjanger; psykologisk krim.


Forfatter: Romy Hausmann
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 418
Format: Innbundet
Originaltittel: Liebes Kind
Oversatt av: Rune R. Moen


Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

En kvinne og en liten jente blir lagt inn på sykehus etter en bilulykke. Den lille jenta forteller at moren heter Lena og at de har flyktet fra en hytte i skogen, en hytte med tildekkede vinduer. En mann hun kaller far har holdt dem fanget der i lang tid.

Livet de vender tilbake til, er ikke til å kjenne igjen. Friheten er ikke slik kvinnen husker den, og deres største mareritt er ikke over, det har akkurat begynt.

Om forfatteren:

Romy Hausmann fikk en eventyrlig start på forfatterkarrieren med Elskede barn, en rørende og rystende psykologisk thriller. Romanen ble en sjelden suksess i hjemlandet Tyskland i 2019, der den føk rett inn på førsteplass på bestselgerlista og ble liggende på lista i 45 uker. Så langt er bokrettighetene solgt til 20 land, og filmopsjonen er solgt. Elskede barn har fått glimrende kritikker i Tyskland og USA, der den ble lansert sommeren 2020.

Romy Hausmann ble født i tidligere DDR i 1981. Bare 24 år gammel ble hun sjefredaktør for en TV-produksjonsselskap i München. Da sønnen hennes ble født, valgte hun å ta frilansjobber for TV. Gjennom jobben møtte hun en rekke mennesker med sterke historier hun har formidlet: historier om vold i hjemmet, flyktninger og forsømte barn. Hun skriver regelmessig for bloggen www.mymonk.de. Romy Hausmann bor sammen med familien i et et bortgjemt skoghus i nærheten fra Stuttgart.Min mening:

Boka startet veldig bra, og var spennende fra første side egentlig. Man skjønner jo at noe er galt, uten å kunne sette fingeren på hva det er. Etterhvert forstår man det, men heldigvis er ikke fasiten opplagt - selv om jeg lenge trodde at jeg hadde skjønte det. Historien skiller seg fra andre bøker jeg har lest, tror ikke jeg har lest noe plott som ligner dette før. Det er veldig bra - plusspoeng for orginalitet.

Jeg likte godt historien. Egentlig likte jeg første halvdel av boka best, for jeg synes at det blir litt mer rot utover i historien. Og så er det noen småting som irriterte meg - det handler nok mest om oversettingen. Jeg synes det ble for mye gjentagelser med Lena-klumpen og Hanna-klumpen. Man trenger ikke bruke "kosenavn" i en hver setting. Det ble gjentatt i den grad at jeg til slutt ble litt småirritert. Jeg ser at boka orignalt er tysk, og der er det vel veldig vanlig med en høflig tiltaleform. Man bruker ofte Sie (De) og Frau (frue). Det er helt greit på tysk, men ikke så naturlig på norsk. Dessverre henger det igjen i oversettelsen her, og jeg synes at det blir litt rart når hovedpersonen stadig blir tiltalt med fru...

Ellers er det en lettlest bok med en fin historie.

 

Andre omtaler om denne boka:

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa

- God Bok!

 

Cappelen Damm