Skip to main content

Ferie i fellesferien - kun for barnefamilier?

  • André Askeland

André hadde bestilt tur med gutta, men når ferien ble bestemt var svaret: "Vi velger å prioritere de som har barn til å få fri i fellesferien", dermed måtte André se langt etter ferien og gå på jobb mens vennegjengen reiste, og utgifter til flybilletter og hotell ble tapt.

Hva mener du? Er det riktig at det alltid er barnefamiliene som blir prioritert? Er det ingen mulighet for å være litt spontant når det dukker opp en billigtur, eller må man faktisk vente til hele feriekablen er lagt før man kan bestille - da er sannsynligvis billigturen forsvunnet.

 

Pling. En ny snapchat: Gardermoen! På vei til Spania!! Ferie!! Endelig :D Etter å ha gledet seg hele året!!! 

I hele mitt lange liv, er dette kanskje den verste snappen jeg noensinne har åpnet. Der satt de - med hver sin pils på Gardermoen og gjorde seg klare til boarding, og nøt livet! Foran seg hadde de en uke på playaen i Spania, med paraplydrinker, sol og bading. Livet lekte for det lille reisefølget der de satt ubekymret og gledet seg. 

Jeg satt hjemme på senga og gned søvnen ut av øynene. Vekkerklokken hadde nettopp terrorisert nattesøvnen min, og det var på tide å gjøre seg klar for nok en arbeidsdag. Utenfor vinduet var solen i ferd med å slikke i seg morgendugget fra gresset, og måkene skrek i kor, på jakt etter dagens første måltid. 

For å si det sånn da - det var meningen at jeg skulle være med i den snappen. Det skulle vært én ekstra passasjer på det flyet. Det var gutta mine som dro på tur. Men de dro uten meg. Og det var ingenting jeg kunne gjøre med det.

Høstdag - noen måneder tidligere

*BOOMSVIIISJVROOOM*

Du skjønte hva som nettopp skjedde sant? Vi hoppet tilbake i tid. Kanskje er det sånn det høres ut? En rift i tid og rom? Boomsviiisjvrooom! 

Jeg studerte ansiktet hans nøye. Gransket han fra topp til tå der han satt. Et ekkelt smil var liksom parkert i munnviken. Var det et ondt smil, eller en sprekk i maska, som ville revne når han fortalte meg at han bare kødda? Det var umulig å vite. Sekundene føltes som minutter der vi hadde en real stare-down. Jeg forsøkte meg på en spak latter, men det hørtes vel mest ut som jeg bare feis fra kjeften.. 

Kunne han faktisk sitte der og fortelle meg at jeg ikke fikk fri den uka jeg hadde bedt om, så forbanna lang tid i forveien? Det var jo typ april!!! 

Jeg hadde jo fa** meg nettopp betalt flybilletter og depositum på leiligheten!!! Og siden det var så sjukt langt frem i tid, hadde jeg jo aldri i min villeste fantasi sett for meg at det ikke skulle ordne seg med ferie akkurat den ene uka. Den ene uka alle gutta kunne reise! 

Alt var pakket og klart!! Hadde til og med sjekka at sommertøyet var klart! 

Det du trenger å vite om den gjengen er to ting. Vi feirer nyttår sammen, og vi har en uke hvert år vi reiser, eller tar en båttur sammen! I år var det Spania på menyen, og vi måtte bestille tidlig, og vi måtte bestille sammen. Ellers i året får vi aldri samla gjengen til kalas. Og argumentet som rant ut av trynet til sjefen var at "Vi velger å prioritere de som har barn til å få fri i fellesferien".

Og hva i alle dager tenker du at jeg skal gjøre med det? Hadde jeg fått beskjed om det for et halvt år siden, kunne jeg sikkert ordna noe, men siden jeg nå da ikke hverken hadde, eller ventet, barn i fellesferien, ville jeg nå miste en av årets to muligheter til å henge med gutta?? 

Maska sprakk aldri. Det kom aldri noen "haha". Det var ikke kødd. Han satt der og nektet meg fri. Selv om jeg spurte 3 måneder i forveien! 12 uker! Det er 90 dager det! Nesten 100 dager! 

Så her satt jeg da, og tørket gugge fra øyekroken, mens gutta satte seg på et fly. Det var bare å hoppe i dusjen, komme seg i skjorta og reise på jobb. 

Den uka. Det er en av de verste arbeidsukene jeg noensinne har hatt. Heldigvis så det ikke ut som ferien ble noe særlig for de andre. Jeg tror det regna litt. Hehe. Jeg spurte aldri så mye om hvordan de hadde hatt det ;) 

 

Advokat Einar i Negotia ble kobla inn og her er svaret fra advokaten:

Hei igjen André,
Nå prøver jeg ikke å være etterpåklok, men det beste hadde selvfølgelig vært om du og arbeidsgiver hadde diskutert dere frem til en løsning som funket for begge parter. I situasjoner hvor arbeidstaker og arbeidsgiver ikke blir enige, er det arbeidsgiver som bestemmer ferien til den ansatte. Enkelte begrensninger følger imidlertid av loven (og eventuelle tariffavtaler), for eksempel at arbeidsgiver må underrette den ansatte om feriefastsettingen minimum 2 måneder før ferien tar til.

Det er dessverre ikke slik at du kan kreve å ha fri i fellesferien. Du har imidlertid krav på å avvikle 3 uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni - 30. september (perioden kalles hovedferien). På visse vilkår kan du faktisk kreve erstatning av en arbeidsgiver som nekter deg å avvikle ferie i denne perioden.

Jeg må igjen slå et slag for det å organisere seg. Arbeidsgiver kan da komme frem til ryddige løsninger for ferieavvikling i fellesskap med fagforeningen. Kjernen i fagforeningsarbeid er at fagforeningen og arbeidsgiver skal greie å samarbeide og at fagforeningen skal ha medbestemmelse iht. spørsmål som er viktige for de ansatte. Dette for å unngå at utfordringer som for eksempel sommerferiekabalen skal utløse konflikt mellom ledelsen og de ansatte. Et annet stort pluss med det å organisere seg (og deretter kreve tariffavtale) er at du har krav på ekstra ferie - se for eksempel Funksjonæravtalen mellom Negotia og NHO.


Vh,
Einar Kismul
Advokat - Negotia


Har du blitt nektet ferie noen gang? Hvordan håndterte du det, og hva gjorde du???

 

Husk å avklar dette med ferie i god tid!André Askeland er 28 år gammel, bor i Oslo og har bloggen jobbog.blogg.no. Bloggen hans er skrevet i samarbeid med Negotia - Et YS forbund