Skip to main content

Til Algarvekysten med små barn

  • Anne Lise Johannessen

Algarve er et fint feriemål for dere som reiser med små barn. Portugiserne er glad i barn, det er mange fine strender og det er også noen attraksjoner som passer for barn.

Denne artikkelen er basert på vår feriereise til hotell Forte da Oura med Saga solreiser i september 2002.

Flyturen
Flyturen fra Gardermoen til Faro i Portugal tar ca 4 timer (klokka stilles en time tilbake i Portugal). Vær oppmerksom på at man på Gardermoen ikke får beholde vogna etter sikkerhetskontrollen. De har imidlertid baggasjetriller som ligner en handlevogn og hvor de minste barna kan sitte på.

AlgarveHusk å beholde plasten som vogna pakkes inn i. Du får ikke noe slikt når du reiser fra Portugal. I Faro kan man beholde vogna helt til flytrappa.

På flyet (MyTravel airways) vises en film hver vei som kanskje de større barna kan kikke på. Det finnes også høretelefoner for radio hvor iallefall 2 kanaler er beregnet på barn.

Ombord serveres et barnemåltid i en egen pose. Til barn mellom 2-12 år serveres gjerne et eple og noen kjeks i tillegg til rundstykke. For de under 2 år er det en pose med banan, yoghurt, dessertglass og en liten leke - muligens avhengig av tidspunkt på døgnet.

Barn under 2 år får ikke eget sete, men sitter på fanget til en voksen. For dette betales en fast pris på kr 250,-. For de aller minste barna fantes en slags seng som ble festet på veggen (for de som satt foran). Skal du reservere plasser på flyet - vær tidlig ute!!!

 

Strender
Det finnes mange strender i Algarve. På vestkysten er mange av strendene øde og med stupbratte klipper. Sjøen er gjerne kaldere og har farlige strømmer. Mellom Sagres i vest og Lagos ligger en del nydelige sandbukter avbrudt av grotter og små feriesteder. Øst for Faro finnes lange strender med varmt og stille vann.

Praia da Rocha (På utsiden av Portimáo)
En bred strand med klipper rundt. Stedet er et populært feriemål så her kan det fort bli fullt. Vannet er rolig, og det er lett å få seg et måltid eller noe å drikke hvis man ønsker det.
 
Albufeira
Sentrumstranden er lang og ligger ved en brygge hvor man kan fiske. Det går trapper opp til strandpromenaden hvor restaurantene ligger tett.
 
Praia da Oura
Stranda i Oura er passe stor, men når tidevannet kommer blir den forminsket en del. Pass på at du har en mulighet for å komme deg tilbake igjen. Du er ikke avhengig av trapper for å komme til denne stranden. I strandpromenaden ovenfor ligger noen restauranter - men her er prisklassen høy.
 
St. Eulalia
Denne ligger et lite stykke bortenfor Oura og er en forholdsvis stor og fin strand. Denne ble vår favoritt. Stranda er oppdelt i seksjoner for solstoler og parasoller m.m. Det finnes bl.a. en fiskerestaurant i nærheten, men ellers virket serveringstilbudet noe labert i allefall i høstsesongen.
 
Quarteiro
Quarteiro ligger utenfor byen Vilamoura. Ca 30 minutters kjøring øst for Oura. Her er kilometre med strender, men det blir fort dypt, og det er store bølger. Vannet hadde ellers en deilig temperatur. Stort serveringstilbud.

 

Barnevogn
Det kan være litt vanskelig å komme seg frem med barnevogn enkelte steder. Fortauene er smale og brostensbelagte - og ofte fulle av folk eller av parkerte biler. Landskapet er flere steder kuppert derfor er det mye trapper. På restauranter og i butikker kan det være trangt om plassen.

Min anbefaling er derfor en liten og lett vogn. Gjerne med små, doble hjul foran. Det er det enkleste når du hovedsakelig beveger deg i by og på strand. På stranda lønner det seg å dra vogna etter seg ellers blir det for tungt.

 

Barnestol
Barnestolene er oftest den varianten som festes på bordenden. Oftest blir du tilbudt barnestol på restaurant, hvis ikke kan du spørre etter en. Hvis du ikke stoler helt på stolen, kan det være lurt å sette en "ordentlig" stol under.

 

Mat
Barnemat på glass selges i butikkene. Det finnes forskjellige typer, men rettene avviker en del fra det som selges hjemme. Prisene ligger på rundt 2 Euro pr glass. Noen grøttyper finnes også. Disse koster ca 5 Euro pr pakke.

Morsmelkserstatning fåes på apotek. De fleste restauranter serverer barnemenyer - oftest hamburger (annerledes krydret enn hjemme), fiskepinner, lasagne, omelett, pølse eller stek. Dersom restauranten ikke har barnemeny kan du spørre om å få en mindre porsjon av en "voksenmiddag" eller bestille kun en porsjon med chips. McDonalds finnes også - iallefall i Albufeira og i Villamorura.
Vi fikk aldri tilbud om barnebestikk, så dersom du har behov for barnebestikk kan det være lurt å ta med noe i plast.

Bleier
bleierDet ser ut til at det er vanskelig å få tak i "vanlige" bleiemerker som Pampers og Libero, så ta gjerne med hjemmefra. Ikke alle butikker har det helt store utvalget, men eksempel på lokale bleiemerker er f.eks.

Huggies Pull-ups som er en trusebleie. Blå pakke til gutter og rosa til jenter. Den kommer i størrelsen 9-15 kg og med 17 bleier i pakka. Prisen er ca 10 Euro. Bleien var av god kvalitet, virket behagelig å ha på. Den ser ut som en truse og hadde påtrykket Disneymotiv.Huggies mon bebé er en "vanlig" bleie som kommer i forskjellige størrelser (2-5 kg, 3-6 kg, 4-10 kg, 9-15 kg, 13-20 kg og 18-28 kg). I tillegg finnes også en slags badebleie og en nattbleie til større barn. Varianten med 9-15 kg inneholder 30 bleier og koster ca 10 Euro. Kvaliteten er bra.

Dodot

Moldex

 

 

Diverse annet for baby
Våtservietter finnes i ulike varianter. Huggies monbebé inneholder vitamin E og er parfymert. Jeg personlig likte ikke denne særlig godt - du lese mer på www.huggiesclub.com.

Også Johnson & Johnson har våtservietter, både små pakker, bokser og refill. Et annet merke er Bambino. Prisen ligger på ca 5 Euro for en pakke.

 

Leker
Reiser du med et charterselskap er det ofte på utvalgte hoteller mulig for barna (4-12 år) og være med i klubber som Delfin-klubben (Saga solreiser) og Bamseklubb.

Barna i Delfinklubben får utdelt t-skjorte, caps og delfinryggsekk. De møter opp 1-2 ganger i døgnet til forhåndsbestemte aktiviteter (1 time pr gang).

Medlemsskap i Delfinklubben koster kr 200,- for en uke (kr 300,- for 2 uker).

Ellers var det slik på Forte da Oura (Saga Garden hotell) at man får låne sandleker til å ta med på stranda.

Rundt omkring i gatene finnes leker barna kan kjøre til en pris av 1 Euro.

 

Klær
T-skjorter, kjoler, shortser osv. finnes å kjøpe i hopetall. Er man ute etter søte drakter til babyen, babyteppe, babyhåndklær osv kan man f.eks. reise til markedet i Loulé som har åpent fra 10-13 hver lørdag. Dette er det sigøynerne som står for. Du kan prute på prisene - og kanskje oppnå et ekstra godt kjøp.

Ellers er det en del søte heklede smekker og sokker å få kjøpt i butikkene.

 

Hotell og babypakke
På hotellet kan du ofte leie en babypakke bestående av seng, vogn og barnestol.

Senga vi fikk var en fin sprinkelseng. Den hadde også sengetøy med barnemotiv. Til babyen fikk vi også egne håndklær. (til sammenligning; da vi var på Kreta fikk vi hverken sengetøy eller håndklær til babyen, kun sprinkelseng).

Vogna vi fikk var en fin klappvogn med kalosje og hvor ryggen kunne justeres i 3 trinn. Handlekurven under var imidlertid fjernet. Jeg anbefaler likevel å ta med egen vogn, da utvalget kan variere.

Barnestolen var en type som festes på bordet. Den fungerte helt fint.

 

Attraksjoner
Hva kan man finne på med barn i Algarve? Her er noen forslag:

Slide & Splash
Stort badeland i Lagoa, på veien mellom Albufeira og Portimäo
 
Aqualand - The big one
Badeland som ligger i nærheten av Slide & Splash
 
Atlantic Park
Badeland som ligger i Loulé
 
Aqua Show
Badeland og papegøyeshow. Parken ligger i Quarteira (på strekningen mellom Albufeira og Faro)
 
ZooMarine
Temapark med delfiner, seler, haier, skillpadder, fugler, krokodiller, tropiske fisker m.m. Parken ligger i Albufeira.
 
For de større barna kan kanskje en tur til Sevilla i Spania være spennende. Kjøreturen fra Albufeira tar ca. 2 timer pr vei.
På vestkysten av Portugal ligger byen Sagres. Her er et fyr med bratte klipper ned og eller sjø på alle kanter. Før i tiden trodde man dette var verdens ende. I nærheten ligger også en idyllisk strand. Husk å ta med en ekstra genser om du drar hit, det blåser veldig. Skulle du glemme det, er det ingen krise - det er flere salgsboder som selger strikkegensere til rimelige priser. Kjøreturen fra Albufeira tar ca 2 timer hver vei.

For noen av disse fasilitetene finnes organiserte turer, og ofte transport fra utvalgte hoteller.

 

Billeie
Husk at sikkerhetssele er påbudt. Barneseter kan leies i bilfirmaet. I vårt tilfelle var dette av god kvalitet og kostet 30 Euro for 5 dagers leie.

Forøvrig er det en del trafikk og motorveien E1 er beryktet for høyest ulykkesrisiko i Europa - så kjør forsiktig.

 

P9050091

Shopping-tips
Supermarkedene heter Marrachino. Det finnes en del av dem.Ellers er det en del ting som man kan kjøpe i Portugal:
-
Azulejos (Håndmalte fliser)
- Broderier
- Frottéhånklær
- Keramikk
- Kurver
- Kork
- Lær
- Vin

 

Andre ting
Det kreves ingen spesielle forholdsregler eller vaksiner for å reise til Portugal. Det anbefales å kjøpe vann på flaske.

Det er liten kriminalitet, men for å være på den sikre siden - lei deg en safe på hotellrommet.

På Algarve-kysten får du ikke tak i skandinaviske aviser og blader - men det finnes en Skandinavisk bar (Absolut bar - ligger i Oura - http://www.absolut-bar.com), der kan du lese skandinaviske aviser.

Ofte er det også en "bytteordning" på Saga-kontorene hvor folk legger fra seg skandinaviske blader og bøker.

For de som måtte bruke snus - det får du ikke kjøpt i Portugal...