Skip to main content

Morsdag

  • Anne Lise Johannessen

Morsdagen som er den andre søndagen i februar er en fin anledning til å gi din mor, bestemor eller andre mødre du kjenner en koselig oppmuntring i hverdagen. Morsdagen er opprinnelig en amerikansk oppfinnelse.

Dagen ble opprinnelig feiret den andre søndagen i mai (1907). Da ble den første Memorial Mothers Day Meeting feiret i metodistkirken i Crafton, West-Virginia etter initiativ av Ann Jarvis (1864-1948).

Utgangspunktet for feiringen var en personlig minnedag for Ann Jarvis, hun ville minnes sin mor som var død to år før. Moren hadde vært et aktivt medlem av kirken og hadde stiftet en forening for å arbeide for "bedre mødre, bedre hjem, bedre menn og kvinner".

Året etter sendte Ann Jarvis ut en oppfordring om å gjøre denne søndagen til en allmenn minnedag for alle mødre. Oppfordringen ble fulgt av metodistkirkene i Crafton og Philadelphia, og har senere spredd seg rundt i verden. I 1912 ble det dannet en internasjonal organisasjon som skulle arbeide for å innføre morsdagen i andre land.

Til å begynne med ble dagen arrangert av religiøse organisasjoner. I senere år har skikken gått over til å bli en familie-dag, der familien oppvarter mor med gaver og andre former for feiringer. Forretningslivet var raskt ute med å tilby varer til denne feiringen.

I Norge kom skikken først til en metodistkirke i Bergen, sannsynligvis så tidlig som under første verdenskrig. Gjennomslag for morsdagen eller i Norge ble det først etter initiativ fra Dorothea Schjoldager (1853-1938) og Karen Platou (1897-1950) i Oslo. De arbeidet for å få morsdagen i Norge lagt til andre søndag i februar.

Visste du at det også er en egen dag for stemødre og -fedre? Dagen feires 05.07.

En morsdagsgave trenger ikke koste noe. Det er tanken som teller, og mor blir sikkert veldig glad for et pent hjemmelaget kort, en tegning, et dikt eller lignende.