Skip to main content

Skillpadderacet

 • Marianne Iversen
Artikkelen er skrevet av Marianne Iversen

I forrige artikkel i serien fortalte jeg at det finne spill der ute som gjør at både barn og voksne får en god spillopplevelse. Et av disse spillene er «Skilpadderacet» (http://www.spillskrinet.no/show.php?spillid=302). Dette spillet ble nominert til årets barnespill i Tyskland i 2005, og det var vel fortjent spør du meg.Litt fakta om spillet:

 • Spillmaker: Reiner Knizia
 • For 2-5 spillere
 • Spilletid: 20 min
 • Alder: 5+
 • Mekanikk: kortdrevet kappløp

 

Gangen i spillet:

Hver spiller får en brikke med bilde av en skilpadde i en av fargene. Denne viser hvilken skilpadde han/hun spiller, og er hemmelig og skal først avsløres når spillet er slutt. Målet er å få sin skilpadde først fram til salatåkeren.

Alle skilpaddene skal stilles i begynnelsen brettet. Alle spillere kan (og skal) flytte på alle skilpaddene, dette bestemmes av kortene de spiller. Hver spiller får noen kort på hånden, disse bestemmer hvilken/hvilke skilpadder som skal flyttes fremover (eller bakover). + symbolet betyr fremover, og – symbolet betyr bakover. Dersom det står + skal skilpadden et steg fremover, og står det ++ skal den to steg fremover. Likeledes skal den et steg bakover dersom det står -. I tillegg kan man få kort med pil på, dette betyr at den bakerste skilpadden skal gå et steg fremover, eller to steg dersom det står to piler. Skilpaddene som er markert med piler er flerfarget, og alle fargene er representert. Ved + eller – er det bare en farge på skilpadden, og den viser hvilken skilpadde som går fremover eller bakover.


En viktig regel i spillet er at dersom det står en skilpadde på feltet man flytter til, skal man sette skilpadden oppå den/de skilpadden/-e som stor på feltet man flytter til. Videre er det slik at dersom det står skilpadder oppå den du skal flytte, tar du med deg alle sammen når du flytter. La oss ta et eksempel:

Se på bildet til venstre. Den rød skilpadden står foran, bak den står den blå skilpadden med en gul skilpadde oppå seg. Dersom du skal flytte den røde skilpadden et felt bakover, flytter du ved å sette den oppå den gule skilpadden (som alt står oppå den blå). Altså vil det da stå en stabel med skilpadder med den blå nederst, den gule i midten og den røde på toppen. Hvis det var den gule skilpadden som skulle flytte en fremover, flytter du bare den gule skilpadden og setter den oppå den røde skilpadden. Dersom det var den blå skilpadden du skulle flytte fremover, så flytter du hele stabelen og setter dem oppå den røde skilpadden. De står da med den røde i bunn, den blå i midten og den gule på toppen. Merk: Du skal kun flytte de skilpaddene som står oppå den skilpadden du skal flytte. Tenk deg at spilleren før deg har flyttet den blå (og dermed også den gule) skilpadden en frem slik at de står oppå den røde skilpadden, og du nå skal flytte den blå et steg fremover. Da skal du ikke flytte den røde skilpadden (siden den står under den blå skilpadden), men du skal ta med deg den gule skilpadden når du flytter (siden den står over den blå skilpadden).

En tur består i at man buker en av de 4 kortene på hånden, flytter den/de skilpaddene som kortet beskriver, også avslutter man turen ved å trekke et nytt kort. I utgangspunktet er det hemmelig hvilke kort man sitter med, men spiller man med små barn, kan man fint legge kortene ned på bordet foran seg.

 

Vinneren:

Spillet er slutt når en eller flere skilpadder har kommet fram til den siste stenen som står i salatåkeren. Spilleren som kan vise frem en brikke (den som vi fikk i begynnelsen av spillet) med samme farge som skilpadden kommer frem har vunnet spillet. Dersom flere skilpadder kommer frem, er det den nederste skilpadden som regnes som vinneren. Det har ingenting å si hvem som flytter skilpaddene til salatåkeren.

På bildet over er det den lilla skilpadden som kommer først frem, og spilleren som kan vise frem den lilla brikken har vunnet spillet. På bildet ser vi spilleren med den blå brikken, og selv om han/hun kanskje har flyttet den lilla skilpadden frem, vinner han/hun likevel ikke spillet.

 

Hvorfor fungerer dette spillet så bra?

Spillet fungerer godt fordi det fenger barna. Det er fine farger, søte brikker og temaet henger godt sammen med spillet. Det er lett å forstå at det er førstemann (eller skilpadde) til mål.

Det fungerer godt for voksne fordi det er utfordrende også for voksne å få sin skilpadde fremover. Man er nødt til å bruke de kortene man har på hånden til å flytte skilpaddene, og noen ganger gjør det at man ikke får sin skilpadde fremover. Kanskje går den til og med bakover. Man flytter dermed rundt på alle skilpaddene.

Det er også mulig å være strategisk og bevisst ikke flytte sin egen skilpadde, slik at de andre spillerne ikke skal gjette hvem skilpadde man er. Dermed blir man kanskje flyttet mer fremover av de andre spillerne. Dette er spesielt lønnsomt dersom man er mindre enn 5 spillere. Alle skilpaddene er likevel med i spillet, og noen vil derfor være «eierløse». Disse skilpaddene er dermed ufarlige å flytte fremover.

Spillet er raskt å sette opp, raskt å forklare, raskt å spille, og ikke minst kan det spilles om og om igjen.

 

Hvorfor spille akkurat dette spillet?

I tillegg til at det er underholdene for både barn og voksne gir dette spillet også noen faglige fordeler.

 • Glede: Det er gøy å spille. Alle spillerne er jevngode, og alle har like god sjags til å vinne.
 • Sosialt samspill: Det er viktig å bruke kvalitetstid sammen med barna. For at det skal være kvalitetstid bør man bruke tiden på noe begge liker og ha fokuset rettet mot det samme. Det med samspill er også viktig. Å se på en film sammen kan være koselig, men det har ikke på langt nær den samme graden av samspill, som f.eks. å spille et spill.
  I tillegg til at man skaper gode relasjoner mellom barn og voksen, skaper man også gode relasjoner mellom barna. De lærer å leke sammen på en positiv måte.
 • Turtaking: Å lære seg å vente på tur er en viktig del av livet. Men enkle ting som turtaking i spill, kan man øve seg på å vente på sin tur. Det å regulere seg selv slik at andre også får plass er viktig. Likeledes er det viktig å ta plass når det er ens egen tur. Her er det gode muligheter for å trene seg på å være i fokus og å la andre være i fokus på en ufarlig måte.
 • Matte: Spillet bidrar til å lære barna enke matematiske begreper som pluss og minus, ved at de bruker symbolene + og -. Dersom man snakker med barna om dette mens man spiller, kan man få til en bevisstgjøring av at pluss betyr mer, og minus mindre.
  Etter hvert som barna blir mer erfarne vil de oppdage at det er lurt å holde sin skilpadde hemmelig. De vil dermed begynne å utforske og prøve ut ulike strategier for hvordan få sin skilpadde fortest fremover. Dette krever strategisk tenkning, og er med på å stimulere barna til å tenke.
 • Begreper: Spillet fokuserer på farger. Hvilken farge skal flytte og hvilken farge skilpadde er man selv. Det ligger gode muligheter her for å lære fargene rød, gul, grønn, blå og lilla. Man bruker også begreper som fremover og bakover, samt preposisjonene over og under. Dette er med på å styrke barnas språklige utvikling.
 • Motorikk: Det er et lite snev av motorisk trening her. Det å gripe en skilpadde og flytte fremover, holde kortene sine krever et minimum av motoriske ferdigheter. Mens det å flytte en stabel med skilpadder trenger noe mer. Dette er ikke det spillet med størst motorisk trening, men et lite snev av det er det likevel.
 • Spillkompetanse: Mange spiller bruker metoden «trekk kort – spill kort». Når de her lærer å mestre den spillmekanismen, siden vil det være lettere å spille andre spill med samme spillmekanisme. Altså får man mulighet til siden å presentere barna for flere og vanskeligere spill siden! =)

 


Kjøp av spillet?

Spillet koster ca 200-250 kr. og kan bestilles på brettspill.no, spillskrinet.no og spillsjefen.no