Skip to main content

Det å spille med barn……er ikke alltid så greit

  • Marianne Iversen
Artikkelen er skrevet av Marianne Iversen

Først skal man finne et spill som barna vil spille, gjerne et de mestrer også. Fint om barna samtidig kan lære litt mens man spiller også. Endelig er spillet valgt, da gjenstår det bare at man som voksen som oftest skal kjede seg gjennom det, for det er bare å innse at spillet er for lett for voksne.

Men hva om det finnes spill som faktisk er omtrent like vanskelige for barn som for voksne? Hadde ikke det vært noe?


Budskapet mitt med denne artikkelen er enkel:
Det finnes spill hvor både barn og voksne kan ha en god spillopplevelse!
Kanskje barna til og med lære noe! =)

Nå er det kanskje på tide å presentere meg selv litt bedre. Jeg er en medlem av designteamet her på Barnemix, hvor jeg lager kort, men jeg har også fått i oppgave å skrive noe om spill og om barn. Jeg er utdannet barnevernspedagog og jobber som pedagogisk leder i en barnehage, og har nå 9 års erfaring med barn og unge. En av mine ansvarsområder på jobb er å sørge for at vi har gode spill i barnehagen. Dette er noe jeg har fått ansvar for da jeg er godt over gjennomsnittet glad i å spille spill, og jeg er av den oppfattelse at barn kan lære masse av å spille.

Denne artikkelen er den første i en liten serie hvor jeg kombinerer min faglige kompetanse om barn med mitt engasjement for brettspill. I denne artikkelen vil jeg ta for meg noe om hvorfor vi skal spille med barn og om hva som er viktig for valg av spill. I de senere artikler i denne serien vil jeg gå mer inn på konkrete spill.

 

Hvorfor spille med barn?

Spill er en felles aktivitet som skaper samhold og glede. Man samles rundt et spill og deler den opplevelsen spillet gir. Det første som skjer her er at du som voksen bruker kvalitetstid sammen med barnet. I en stresset hverdag blir dagene fort borte uten at man har satt seg ned og brukt tid sammen med barna, ordentlig tid: kvalitetstid. Det kan et spill hjelpe en til. Da er det ikke mas om at lekser skal bli ferdig, maten må spises, eller leker som må ryddes. Vi har ansiktene mot hverandre og har fokuset på det samme. Når man sitter sammen og spiller et brettspill flyter ofte samtalen på en god måte om det vi holder på med.

Det som er viktig er at barnet opplever glede ved å spille. Her kommer viktigheten av å velge et godt spill inn. Hvis barnet opplever at det ikke mestrer spillet blir det fort negativt, og man får ikke den gode kvalitetstiden som en ønsker. Barna må synes det er gøy å spille. Det samme gjelder for den voksne.

Når barn spiller brettspill kan de lære mange ferdigheter som er viktige her i livet. De lærer å vente på tur. Alle små barn tror verden handler om dem selv, de er selv i fokus: «meg først!» er en kjent strofe hos barn. Ved å måtte vente på tur kan de lære å regulere seg selv ved å øve seg på å vente på tur. De kan lære at andre skal få være i fokus i en begrenset periode: nemlig i deres tur. Akkurat som de selv blir i fokus når det er deres egen tur.

Det neste barn lærer er selvsagt det det aktuelle spillet bidrar med. Mange spill lærer barn å telle. Det vanligste er at man triller man terning også må barnet telle hvor mange øyne terningen har. Etter hvert kan man bruke terning med tall, slik at barnet også må forstå hvilken mengde tallet representerer. Andre spill igjen går på hukommelse, begreper, former, farger og størrelser – for å nevne noen. Det finnes et hav av spill, og mulighetene for læring er mange.

På sikt vil også spill bidra til at barna kan legge planer og tenke strategisk. Etter hvert som barna blir eldre og bedre vil dere kunne innføre mer avanserte spill som tilbyr stor grad av strategi. Dette blir en slags lystbetont hjernetrim for barna/ungdommene. Det å kunne tenke seg fram til løsninger, se fremover og planlegge er jo gode egenskaper å ta med seg i livet.

Det siste, og noe av det viktigste, er nok å lære å vinne og tape med samme sinn. I livet vil vi alle møte motgang. Det å håndtere motgang på en god måte kan en begynne å øve på ved å tape i noe så uskyldig og ufarlig som i et spill. Derfor tenker jeg at det er viktig at vi som voksne ikke alltid lar barna vinne, de har godt av å kjenne på hvordan det føles å tape. Likeså er det viktig å være en god vinner. Noen skryter veldig når de vinner, og ødelegger opplevelsen for de andre. Samtidig skal de ha lov til å føle mestring og glede over seieren. Denne balansegangen er god å øve på. Her har man som voksne også en god mulighet til å snakke med barna om følelsene sine. Alle følelser er lov, men hvordan skal man egentlig håndtere dem?

 

Hvordan velge et godt spill?

Nå har vi sett på hvorfor vi bør spille med barn, men hvordan skal vi velge et godt spill? Mange vil nok dra fram ludo, stigespillet eller yatzy. Noen har kanskje også spill med de nyeste/mest populære barnefigurene, f.eks. Cars, Ole Brumm, Hello Kitty o.l. Men til dere vil jeg bare gjøre noe helt klart: det finnes mange flere spill der ute!

 

Når du skal velge et spill bør du tenke på flere ting:

1) Barnets alder og funksjonsnivå

Det er viktig å vurdere hvor vanskelig/lett et spill vil være for barnet. Er det realistisk at barnet vil mestre spillet på en god måte? For at barna skal mestre et spill på en god måte kan det ikke være for lett og ikke for vanskelig.

Vær ikke redd for å tilpasse spillet til de ferdigheter barnet har. Har f.eks. spillet en terning med tall, men barnet ikke har lært tallene enda, kan du med fordel bytte ut terningen med en med øyne på i stedet. Du kan også justere lengden på spillet, og med litt øvelse også hvordan dere skal gjennomfører spillet.

Det kan også være lurt å ta en titt på spillkomponentene: har spillet små deler? Går brikkene lett i stykker?

 

2) Hva går spillet ut på?

Handler spillet stort sett bare om å trille en terning for deretter å flytte den? Eller gir den mer innhold til hver tur? Stigespillet er et tradisjonelt spill som stort sett handler om å trille en terning og flytte brikken sin. Dette kan være greit nok, men blir kjedelig i lengden, og for de minste er det faktisk ganske vanskelig. Sørg gjerne for å tilby variasjon. Om ikke spillet selv gir variasjon, så velg i det minste et par forskjellige spill som dere veksler på å spille.

 

3) Hvordan spiller man spillet?

Vurder her om det er et terningspill, et motorisk spill, et kunnskapsspill, et forklaringsspill eller et hukommelsesspill? Hvilke mekanismer brukes i akkurat dette spillet? Vurder igjen hvordan ferdighetene til barnet er i akkurat dette.

 

4) Fenger spillet barnet?

Barn liker gjerne farger, figurer og artige historier rundt spillet. Historien rundt spillet kalles en «fluff» og for å få en god følelse av spillet må ofte denne henge godt sammen med hvordan man spiller spillet. Spiller dere f.eks. skilpadder på vei mot salatåkeren bør brikkene f.eks. flyttes sakte bortover brettet.

 

5) Hva vil du oppnå med å spille?

Har du et læringsmål for spillstunden? Velg i så fall et spill som passer med det du vil lære barnet. Vil du f.eks. jobbe med hukommelse/observasjon, kan du velge spill som memory og billedlotto. Du kan velge spillet ut i fra at de trenger å øve seg på noen ferdigheter, eller rett og slett fordi de er gode i en ferdighet og de da kan oppleve mestring og glede.

 

6) Gir spillet en utfordring for den voksne også?

Barn merker det om den voksne kjeder seg mens man spiller. Tålmodigheten blir kortere, gleden mindre, og ofte lar den voksne barnet vinne. Se gjerne etter spill hvor du som voksen også må jobbe for å vinne. Eller at du i det minste vil sitte igjen med en positiv spillopplevelse selv. F.eks. kan barn og voksne være jevngode i å huske bilder i memory.

Det siste dere kan ta med dere er at det er ikke bare bokhandler som selger spill. I de siste årene har de riktignok blitt noe bedre på å selge spill som ikke bare er de gamle tradisjonelle. Men dere kan gjøre lurt i å se dere om på nettsider for brettspill. Her er noen spillsider dere kan ta en titt på: www.brettspill.no, www.spillsjefen.no og på www.spillskrinet.no